1p

Egy jegybanki tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy minél nagyobb a jegybankok függetlensége, annál jelentősebb növekedés látható a dezinfláció alatt.

Az Index hívta fel a figyelmet arra, hogy Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető oktatási és kutatási szakértője tartott előadást a szeptemberben megjelent – Spéder Balázzsal közösen írt – az Inflációs sokkok és dezinfláció: stilizált tények az elmúlt 50 év alapján címet viselő tanulmányáról, amely számos történelmi időszakkal összehasonlítva vizsgálja a jelenlegi gazdasági ciklust.

Az egyik fontos megállapítás, hogy a dezinfláció nem jár szükségszerűen reálgazdasági áldozattal. A másik, hogy minél nagyobb a jegybankok függetlensége, annál jelentősebb növekedés látható a dezinfláció alatt. Azt is kiemelik, hogy a fiskális politika önmagában kevés az infláció letöréséhez, hiszen a nyersanyagárak kedvező környezete legalább olyan fontos, a szigorú monetáris politika mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!