3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az eredeti elképzelésekhez képest lassan a duplájába fog kerülni a létesítmény.

Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter városa, Kisvárda lassan a fejlesztések városa is lesz, az elmúlt években ugyanis annyi beruházást indítottak és fejeztek be. Költségvetési forrást, uniós pénzt és TAO-támogatást egyaránt felhasználtak a sport- illetve turisztikai célú fejlesztések megvalósulásához, noha ezek létjogosultsága sok esetben erősen megkérdőjelezhető. Mint arról lapunk rendszeresen beszámolt: épült már itt díszleteket felvonultató mozipark, mesterséges látványszigetek, ökopark, tóba süllyesztett kvárium is a tervek között szerepelt. Ha pedig sportcélokról van szó, szintén széles a paletta: stadion, sporcsarnok, munkacsarnok, sportszálló, öltözők és multifunkcionális sportcsarnok is lesz a 16 ezer fős kisvárosban.

Most utóbbi történetében következett be újabb fejlemény, de egy kicsit tekintsünk vissza az eddig történtekre. A kormány még 2017 végén biztosított 3,5 milliárd forint költségvetési forrást a projektre, 2018 elején ki is írták a közbeszerzési eljárást, ám azt végül indoklás nélkül visszavonták. Pár hónappal később a meghirdetettt eljárás eredmény nélkül zárult, végül harmadik próbálkozásra 2020 elején sikerült megtalálni a nyertes kivitelezőt. A cég ismerős Kisvárdán, hiszen a több korábbi munkát is elnyert Nyírépszer Hungária Kft. ajánlata lett a befutó, mely nettó 3,26 milliárdról szólt.

A kivitelező kiválasztása után szűk fél évvel a kormány a 4000 fős létesítmény megvalósítására még egymilliárd forintot biztosított, így a beruházás összege már több mint 4,2 milliárd forintnál járt. Ám a jelek szerint még ez is kevésnek bizonyul.

A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat újabb költségvetési forrást biztosít a projektre. A korábbi határozat módosításával

már nem 4,2 milliárd, hanem 6,3 milliárd forintban határozza meg a kormány a vállalható kötelezettség összegét. Magyarán 6,3 milliárd forintból épülhet meg a létesítmény.

A mostani 2 milliárdos többletforrással így lassan az eredeti duplájába fog kerülni a 4000 fős csarnok. A péntek esti határozat még egy ponton módosítja érdemben a projektet érintő kormányhatározatot.

Stadion és mellette a fedett focicsarnok (Fotó: mfor.hu)
Stadion és mellette a fedett focicsarnok (Fotó: mfor.hu)

Míg eddig "kisvárdai multifunkciós sportcsarnok beruházás" szerepelt a határozatban, mostantól "közoktatási célokat is szolgáló, 4000 fő befogadására alkalmas kisvárdai multifunkciós sportcsarnok" a pontos meghatározása. A változtatás nem tűnik jelentősnek, ám legalább papíron dedikáltan a létesítménynek közoktatási céloknak is meg kell felelnie, annak szolgálatában is állnia kell majd.

A csarnok egyébként a városhoz képest hatalmas lesz, hiszen egyrészt a városlakók majd' negyede be fog férni - kérdés, lenne-e ekkora kereslet a létesítményre -, másrészt a pár évvel ezelőtt felhúzott focistadionba "csupán" 2990-en férnek be.

Az épületet a Magyar, az Európai és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség nemzetközi kupamérkőzések rendezésére előírt specifikációjának megfelelően alakítják majd ki.

A közbeszerzési kiírás szerint a sportcsarnok mellé készül még 482 parkoló, 241 kerékpártároló, 42+2 akadálymentes VIP parkoló, valamint 3 autóbuszparkoló.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!