2019. február 27. 06:06

Idén több bevándorló érkezett a magyar határra, mint egy éve.

A kormánytagok már hónapok óta rendre megjegyzik nyilatkozataik során, hogy fokozódik a migrációs nyomás, több tízezer menekült közelít a határainkhoz. Bár a bevándorlás intenzitása az adatok alapján nem elsöprő erejű, annak fokozódására már vannak jelek. Részben ez is indokolhatta, hogy múlt pénteken a kormány újabb fél évre meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Magyarország egész területére, ami jelen állás szerint 2019. szeptemberéig tart. Esélyes, hogy akkor újra meghosszabbítják a válsághelyzetet, már csak abból kifolyólag is, mert 2016 óta folyamatosan, félévente hosszabbítják meg ezt az állapotot.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A fokozódó nyomást hosszú ideje először megerősíti a rendőrség statisztikája is.

A police.hu adatai szerint a 8. héttel bezárólag idén 1521 illegális bevándorlót fogtak el Magyarország határain. Ez a szám 163-mal több az egy évvel ezelőttinél. Ami nem nevezhető inváziónak, de mégis több, mint korábban.

A statisztika szerint idén a hetedik hét hozta meg a fordulatot, először akkor haladta meg az elfogások száma az egy évvel ezelőttit. Igaz, 2017-ben ugyanezen időszak alatt jóval több bevándorlót fogtak el, számuk kereken 6000 volt.

A statisztika szerint a legtöbb illegális bevándorlót sikerült feltartóztatnia a rendőrségnek. Az 1521 főből ugyanis

  • 1266 személyt tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron,
  • 199 személy esetében megakadályozták a tiltott határátlépést,
  • 56 esetben pedig elfogták az illegális határátlépőt, előállították, majd eljárás alá is vonták.

Az, hogy a nyolcadik héttel bezárólag több illegális határátlépővel szemben intézkedett a rendőrség, mint tavaly, persze még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egész év során többen jönnek majd. A mostani megugrás lehet átmeneti is, de akár azzal is magyarázható, hogy a folyamatosan növekvő költségvetési forrásoknak köszönhetően a rendőrség még hatékonyabban tudja végezni a munkáját a határokon.

Tavaly egyébként 99 milliárd forintos előirányzatot épített be a büdzsébe a kormány a bevándorlással összefüggésben, idén ez az összeg csupán 29 milliárd forint. A végösszeg ennek könnyen a többszöröse is lehet, hiszen 2017-ben az előirányzott 100 millió forint helyett végül 155 milliárdnál állt meg a számla végösszege, és tavaly ősszel egy kormányrendelettel a 99 milliárdon felül még 24 milliárdot adott a kormány a "rendkívüli migrációs nyomás kezelésére".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.