<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Reggeli összefoglaló az orosz-ukrán háború 290. napján.

  • Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette: a korrupcióellenes világnaphoz igazítva korrupt gazdasági tevékenység és az emberi jogok megsértése miatt világszerte büntetőintézkedésekkel sújtott számos személyt és vállalatot. Oroszországban a szankciókkal sújtottak között van Vlagyimir Putyin orosz elnök több munkatársa, illetve a 15 tagú orosz választási bizottság minden tagja, akik az orosz csapatok által megszállt ukrajnai területeken szeptemberben rendezett népszavazásokat felügyelték. A büntetőintézkedés alá vont személyek és vállalatok egyesült államokbeli tulajdonait és érdekeltségeit elzárják, és mindazok az amerikai vállalatok, amelyek velük üzleteltek, meg kell, hogy szüntessék orosz üzleti kapcsolataikat. A széles körű amerikai büntetőintézkedések bejelentésére ugyanazon a napon került sor, amelyen az ENSZ Közgyűlése 1948-ban elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

Egy üzlet romjai közül visznek el cigarettát a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án. Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko
Egy üzlet romjai közül visznek el cigarettát a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án. Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko

  • Kanada pénteken büntetőintézkedésekkel sújtott 67 személyt és 9 vállalatot Oroszországban, Iránban, és Mianmarban az emberi jogok "kirívó és szisztematikus megsértése" miatt. Az Oroszország elleni kanadai büntetőintézkedések 6 vállalatot, illetve 33 jelenlegi és korábbi orosz vezetőt sújtanak, amiért felléptek azokkal az orosz állampolgárokkal szemben, akik felemelték hangjukat "Ukrajna illegális orosz katonai megszállása és az orosz rezsim antidemokratikus politikája ellen".
  • Meg kell törnünk a büntetlenség körforgását, és nemzetközi bíróság elé kell állítani Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököket az elkövetett háborús bűnök miatt - nyilatkozta az idei Nobel-békedíjasok oslói sajtótájékoztatóján Olekszandra Matvijcsuk, a díjazottak sorát képző ukrán Polgári Szabadságjogok Központja nevű civil szervezet elnöke. "Azok a rémséges tettek, melyekkel most hazánkban szembesülünk, annak a büntetlenségnek az eredménye, melyet Oroszország évtizedek óta élvez" - jelentette ki Olekszandra Matvijcsuk, utalva a Krím-félsziget 2014-es megszállására is. Mint mondta, az orosz hadsereg "évtizedek óta követ el háborús bűnöket több országban is, és sose lett felelősségre vonva emiatt". Matvijcsuk a díjazott Polgári Szabadságjogok Központja nevében veszi át a kitüntetést. Az idei díjazottak között szerepel továbbá Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista, valamint az emberi jogokat védő Memorial orosz szervezet. Jan Racsinszkij, a Memorial nemzetközi tanácsának elnöke hangoztatta, hogy Ukrajna nem csupán saját függetlenségéért harcol, hanem a békés nemzetközi rendért is. Jan Racsinszkij és Olekszandra Matvijcsuk egyetértettek abban, hogy a nyugati országoknak támogatnia kell Ukrajnát az Oroszország elleni harcokban. "A nemzetközi közösségnek a ma kellemetlen helyzete és a holnap katasztrófája között kell döntenie." A Nobel-békedíjakat szombaton adják át, a hagyománynak megfelelően Oslóban.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatások során gyanús személyeket, nem regisztrált fegyvereket és orosz propagandaanyagokat talált az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyának" Kijev és Herszon megyei létesítményeiben. Az SZBU ez említett két megyében befejezte a kémelhárítási tevékenységet a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház ingatlanjaiban. Ennek eredményeként 16 gyanús személyre bukkantak a csernobili tiltott zónában található egyik egyházi intézmény területén. A biztonsági szolgálat megjegyezte, hogy civileknek nincs joguk külön engedély nélkül a tilalmi zónában tartózkodni, és emlékeztetett arra, hogy a sugárzásveszélyes területen keresztül próbáltak meg az orosz csapatok idén február-márciusban áttörni Kijev felé. A herszoni egyházmegye helyiségeiben engedély nélkül tartott fegyvert, orosz zászlót és Oroszország arany címerét is megtalálták. Emellett a rendfenntartók Oroszországot dicsőítő propagandaanyagokat is lefoglaltak.
  • Karácsonyi énekeket adnak elő Ukrajnából érkező gyerekek szombat délután az Országház előtt álló karácsonyfánál, hogy így köszönjék meg az országuknak, valamint az onnan érkező menekülteknek nyújtott segítséget - tájékoztatta az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója az MTI-t. Grexa Liliána gesztusértékűnek nevezte a látogatást a két ország kapcsolatában, amelynek során a gyerekek az ukrán hagyományoknak megfelelően karácsonyi énekeket adnak elő, majd kórusuk parlamenti látogatásuk után az Országház lépcsőjén is énekel. A Kárpátaljáról és a belső ukrajnai területekről érkező fiatalok Budapest után Bécsbe, Pozsonyba, Prágába és Varsóba is ellátogatnak, hogy így mondjanak köszönetet azon országoknak, amelyek a háborúban támogatják az ukrán népet. A csoportot elkíséri Julia Hrisina, a Legfelső Tanács oktatási, tudományos és innovációs bizottságának elnöke is.

(MTI, Reuters)