2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Augusztus 31-én a Fitch Ratings fogja közzétenni a Magyarországgal kapcsolatos értékelését.

A piac ugyan megelőlegezte, hogy Magyarország gazdasági kockázata mérséklődött az elmúlt években, ám a hitelminősítők osztályzatában ez eddig nem köszönt vissza. Pedig mind az elemzők, mind a hazai gazdaságpolitikai vezetők, legyen szó a pénzügyminiszterről, vagy a jegybank élén állókról úgy vélték, javulhat a hitelminősítésünk.

Egy héttel ezelőtt a sorban elsőként döntő Standard & Poor's csalódást keltő eredményre jutott, hiszen nem módosította, csupán megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását. Az S&P Global Ratings augusztus 17-én este közölte, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

A hitelminősítő akkor azt közölte: a következő 12 hónapban javíthatja a magyar államadós-besorolást, ha a magyar gazdaság teljesítménye továbbra is meghaladja a legtöbb térségbeli országét, és ha a kormány képes lesz a változó külső kondíciókhoz igazítani a szakpolitikai elegyet, úgy, hogy az hozzájáruljon a folyómérleg-többlet fennmaradásához és az államháztartási hiány kordában tartásához.

Az S&P - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - 2016-ban minősítette fel Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába, és a besorolásokra éppen egy éve, tavaly augusztus óta tartja érvényben a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

Miután az S&P nem lépett jóval óvatosabban várja mindenki a Fitch döntését. Könnyen lehet, hogy a New York-i székhelyű intézmény sem fogja a hitelminősítését javítani, érdemes azonban megjegyezni, hogy korábban volt rá példa, hogy ők léptek először.

Ha a Fitch most javítana a besorolásunkon, akkor jó eséllyel a harmadik nagy intézmény is lépne az év végén. Ha azonban ők sem javítanak, akkor kicsi az esély arra, hogy a Moody's, amely november 23-ra ütemezte a hazai adósságbesorolás idei utolsó felülvizsgálatát javítana a magyar osztályzaton.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!