2018. augusztus 27. 11:01
mfor.hu

Augusztus 31-én a Fitch Ratings fogja közzétenni a Magyarországgal kapcsolatos értékelését.

A piac ugyan megelőlegezte, hogy Magyarország gazdasági kockázata mérséklődött az elmúlt években, ám a hitelminősítők osztályzatában ez eddig nem köszönt vissza. Pedig mind az elemzők, mind a hazai gazdaságpolitikai vezetők, legyen szó a pénzügyminiszterről, vagy a jegybank élén állókról úgy vélték, javulhat a hitelminősítésünk.

Egy héttel ezelőtt a sorban elsőként döntő Standard & Poor's csalódást keltő eredményre jutott, hiszen nem módosította, csupán megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását. Az S&P Global Ratings augusztus 17-én este közölte, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

A hitelminősítő akkor azt közölte: a következő 12 hónapban javíthatja a magyar államadós-besorolást, ha a magyar gazdaság teljesítménye továbbra is meghaladja a legtöbb térségbeli országét, és ha a kormány képes lesz a változó külső kondíciókhoz igazítani a szakpolitikai elegyet, úgy, hogy az hozzájáruljon a folyómérleg-többlet fennmaradásához és az államháztartási hiány kordában tartásához.

Az S&P - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - 2016-ban minősítette fel Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába, és a besorolásokra éppen egy éve, tavaly augusztus óta tartja érvényben a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

Miután az S&P nem lépett jóval óvatosabban várja mindenki a Fitch döntését. Könnyen lehet, hogy a New York-i székhelyű intézmény sem fogja a hitelminősítését javítani, érdemes azonban megjegyezni, hogy korábban volt rá példa, hogy ők léptek először.

Ha a Fitch most javítana a besorolásunkon, akkor jó eséllyel a harmadik nagy intézmény is lépne az év végén. Ha azonban ők sem javítanak, akkor kicsi az esély arra, hogy a Moody's, amely november 23-ra ütemezte a hazai adósságbesorolás idei utolsó felülvizsgálatát javítana a magyar osztályzaton.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.