3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat. Az úgynevezett nemzetbiztonsági törvénycsomagot szombaton a képviselőház, kedden pedig a szenátus is megszavazta. Ennek keretében az Egyesült Államok Ukrajna számára több mint 60 milliárd dollárt biztosít katonai támogatásként. Az elnök szerint már órákon belül elindulhatnak a felszerelések Ukrajna számára. Ezek között légvédelmi rendszerekbe való lőszereket, rakétarendszereket, tüzérségi eszközökhöz és járművekhez használatos lövedékeket említett. Joe Biden szerint a szövetségesek támogatása magát az Egyesült Államokat is erősebbé teszi, a támogatást pedig Európa biztonságába való befektetésnek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a kongresszus két háza kétpárti többségi támogatással fogadta el a törvényeket, és köszönetet mondott a republikánus és demokrata párti törvényhozási vezetőknek. A nemzetbiztonsági törvénycsomag Izrael számára is tartalmaz támogatási keretet mintegy 26 milliárd dollár értékben, amelyből egymilliárd dollárt szánnak humanitárius segélyre a Gázai övezetben élő palesztin civilek számára.
  Ukrán dróntámadás következtében kigyulladt üzemanyagtartály az Oroszország által annektált Szevasztopolban (korábbi felvétel)
  Ukrán dróntámadás következtében kigyulladt üzemanyagtartály az Oroszország által annektált Szevasztopolban (korábbi felvétel)
  Fotó: MTI/AP
 • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai szerdára virradó éjjel eltaláltak két üzemanyag- és kenőanyag-tárolót, valamint egy szivattyúbázist az oroszországi Szmolenszki területen lévő Jarcevo és Rozdorovo településeken - közölték az SZBU-nál. Ezeken a bázisokon 26 ezer köbméter orosz üzemanyagot és kenőanyagot tároltak. A robbanások után jelentős tüzek keletkeztek a létesítményekben, a személyzetet pedig evakuálták.
   
 • Négy frontszakaszon sikerült előretörnie az orosz hadseregnek, miközben 16 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadijelentés szerint az ellentámadások közül 14 a donyecki régióban hiúsult meg.
   
 • A NATO európai pillérének megfelelő elrettentő erővel kell rendelkeznie, hiszen az ukrajnai háború is rávilágított arra, hogy az európai biztonsági architektúra veszélybe került - vélekedett Olaf Scholz német kancellár Rishi Sunak brit miniszterelnökkel Berlinben tartott találkozóján. A kancellár egyben megjegyezte, hogy Berlin és London Ukrajna legnagyobb támogatói Európában. Mindemellett biztató és szükséges jelzésnek nevezte azt, hogy az amerikai kongresszus megszavazta a további támogatást Ukrajnának.
   
 • Első alkalommal tartottak személyes megbeszélést Oroszország és Ukrajna képviselői szerdán Dohában a háborús övezetben máshová került gyermekeknek a családjukkal való egyesítéséről, a katari hatóságok közreműködésével. A felek megállapodtak abban, hogy 29 gyermek visszatérhet Ukrajnába, 19 pedig Oroszországba. Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi elnöki biztos hamisnak nevezte azt a hírt, miszerint 19 500 ukrán gyermek van Oroszországban. Szerinte ez az információ 2022-ben jelent meg, amikor a frontvonal folyamatosan változott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!