2019. szeptember 6. 15:25

Míg ugyanis a hazai bankszektor első félév végi mérlegfőösszege közel 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, nettó profitjuk valamivel alacsonyabb lett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált jelentéséből.

Az MNB által felügyelt 35 – az egy évvel korábbinál kettővel kevesebb – hazai pénzügyi intézmény 44 342 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta 2019 első felét. A belföldi irányítású hitelintézetek piaci részesedése 57,3 százalékot tett ki. Amit elégedetten nyugtázhat Orbán Viktor, aki még 2012-ben legalább 50 százalékos mértéket irányzott elő. Igaz, azt akkor még a nemzeti tulajdonra értette, később azonban már a jegybank a belföldi irányításra vonatkoztatta azt – márpedig ilyennek számít az is, ha egy teljes egészében külföldi hitelintézetet magyar bankár igazgat.

Kettővel kevesebben Kettővel kevesebben

Stagnáló betétek, növekvő hitelek

Mindenesetre folytatódott a bankszektor koncentrációja, az öt legnagyobb bank (OTP, K&H, UniCredit, Erste, Takarék Csoport) már az össz-mérlegfőösszeg 63,6 százalékát adja.

A 35 hazai bank hitelállománya 2,5 százalékkal, 666 milliárd forinttal, 27 500 milliárdra nőtt az idei év második negyedében, s már eszközeik 62 százalékát tette ki. Ezzel szemben értékpapír-állományuk 4 százalékkal, 10 782 milliárdra esett, azok súlya az összes eszközön belül 24,3 százalék.

A nullához közelítő kamatok ellenére még mindig a 35 228 milliárd forintra rúgó, gyakorlatilag az egy évvel korábbihoz képest stagnáló betétállomány adja a hitelintézetek forrásainak a négyötödét, míg a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaik (jellemzően kötvények) értékesítéséből 1915 milliárdjuk származott.

Enyhén csökkenő össznyereség

Egyre nagyobb ugyanakkor a saját tőkéjük, azok idén június végén már közel 5 ezermilliárdot tettek ki. Az emelkedés alapvetően a hitelintézetek 322 milliárd forintos első félévi nettó össznyereségéből fakad, amely azonban 1,2 százalékkal elmarad a 2018. január-június közötti időszakétól. A meglódult hitelezésnek tudható be, hogy a hitelintézetek jobban, 10,4 százalékkal gyarapították a kamateredményeiket, mint amennyivel, 9,3 százalékkal a díj- és jutalékeredményeik emelkedtek.

Mind a bankszektor tőkearányos, mind az eszközarányos jövedelmezősége csökkent, az előbbi 14,4-ről 12,7 százalékra, az utóbbi 1,6-ról 1,5 százalékra. Ráadásul a költséghatékonyságuk is romlott, ami nem feltétlenül rossz hír, mivel részben a digitális és egyéb fejlesztési kiadásaik növekedésének tudható be. Bővült a veszteséges hitelintézetek száma, az idei első fél évben 4-en zártak negatív eredménnyel – valamennyien kis méretűek –, miközben egy évvel korábban még csak egy ilyen intézmény akadt.

Pozitívum, hogy a bankok nem teljesítő – azaz késedelmesen vagy egyáltalán nem törlesztett – hiteleinek az aránya tovább csökkent, a vállalatoké 5,4-ről 5,3 százalékra, a háztartásoké 9,2-ről 8,3 százalékra, míg a lakóingatlannal fedezett hiteleké 8,8-ról 7,7 százalékra.   

Szilárd likviditás

Az MNB szerint a bankszektor tőkemegfelelési mutatója messze a törvény által elvárt szint feletti, 18,4 százalékos, miközben a likviditási helyzete megnyugtató. A hitel/betét arány egyre jobban közelít az egészségesnek tekinthető száz százalék feletti szinthez, június végén 90,2 százalékon állt, szemben az egy évvel korábbi 86-tal. Ilyen magas értékre három és fél éve nem volt példa és azt mutatja, hogy a bankok nagyobb mértékben fokozták a kihelyezéseiket, mint amennyivel több betétet fogadtak be, így nagyobb mértékben juttattak forrást a gazdaságba.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.