TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Négy férfit vettek elő a Mossack Fonseca-féle, világméretű offshore-botrány kapcsán, hármójukat már le is tartóztatták.

Megtörtént az első vádemelés az USA-ban a Panama-iratok kapcsán, írja a New York Times. A vádiratot kedden hozták nyilvánosságra szövetségi ügyészek Manhattanben. Négy férfi nevét tartalmazza, akik a gyanú szerint kapcsolatban álltak a botránya nyomán már bezárt Mossack Fonseca ügyvédi irodával, melynek hatalmas volumenű offshore-tevékenységéről a Panama-iratok lebbentették fel a fátylat.

A vádlottak közül Richard Gaffey amerikai könyvelőt, Dirk Brauer német befektetési tanácsadót és Harald Joachim von der Goltz német ügyfelet már letartóztatták, Ramses Owens, a Mossack Fonseca panamai ügyvédje még szabadlábon van. A férfiakat adócsalással, pénzmosással és további bűncselekményekkel vádolták meg, mely tevékenységek a feltételezések szerint évtizedekre nyúlnak vissza.

A vádirat szerint a már letartóztatott három férfi amerikai állampolgároknak segédkezett adóelkerülésben, titkos külföldi számlák, és a Brit Virgin-szigeteken, Hongkongban és Panamában bejegyzett fiókcégek segítségével. Abban is tanácsokat adtak az ügyfeleiknek, hogyan lehet hazatelepíteni az offshore alapokat, úgy, hogy azok rejtve maradjanak az amerikai adóhatóság (Internal Revenue Service (IRS) elől.

A letartóztatott német ügyfél, a 81 éves von der Goltz az USA-ban élt, és még az 1980-as években kezdett el üzletelni a Mossack Fonsecával. A szövetségi ügyészek szerint a be nem jelentett számláit úgy rejtette el, hogy azt állította: azok a 102 éves anyja számlái.

A manhattani vádemelés egy héten belül a második olyan akció, melyet a hatóságok a Panama-iratok kapcsán indítottak meg. Múlt csütörtökön a Deutsche Bank frankfurti központjában és további irodáiban razziázott a rendőrség és az adóhatóság, szintén az ismert offshore-dokumentumok alapján.

A Mossack Fonseca 2016 áprilisában, a Panama-iratok néven ismertté vált dokumentumcsomag révén robbant be a köztudatba. 11,5 millió dokumentumot szivárogtattak ki az ügyvédi irodától a Süddeutsche Zeitungnak olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, sportolóról és egyéb hírességről, akik megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban. Sigmundur David Gunnlaugsson volt izlandi kormányfő és Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök is belebukott a botrányba, miután kiderült érintettségük. Az irodát emellett, úgy tudni, hogy több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigetelt kormányhoz (például a phenjani és a damaszkuszi rezsimhez) is pénzügyi szálak fűzték.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. A nyomozásban részt vett a magyar Direkt36 is, akik kiderítették: Orbán Viktor testvére benne volt egy offshore cégben.

A Mossack Fonseca idén márciusban zárt be végül, miután a botrány visszafordíthatatlanul a földbe állította a hírnevüket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.