2018. december 5. 11:57
mfor.hu

Négy férfit vettek elő a Mossack Fonseca-féle, világméretű offshore-botrány kapcsán, hármójukat már le is tartóztatták.

Megtörtént az első vádemelés az USA-ban a Panama-iratok kapcsán, írja a New York Times. A vádiratot kedden hozták nyilvánosságra szövetségi ügyészek Manhattanben. Négy férfi nevét tartalmazza, akik a gyanú szerint kapcsolatban álltak a botránya nyomán már bezárt Mossack Fonseca ügyvédi irodával, melynek hatalmas volumenű offshore-tevékenységéről a Panama-iratok lebbentették fel a fátylat.

A vádlottak közül Richard Gaffey amerikai könyvelőt, Dirk Brauer német befektetési tanácsadót és Harald Joachim von der Goltz német ügyfelet már letartóztatták, Ramses Owens, a Mossack Fonseca panamai ügyvédje még szabadlábon van. A férfiakat adócsalással, pénzmosással és további bűncselekményekkel vádolták meg, mely tevékenységek a feltételezések szerint évtizedekre nyúlnak vissza.

A vádirat szerint a már letartóztatott három férfi amerikai állampolgároknak segédkezett adóelkerülésben, titkos külföldi számlák, és a Brit Virgin-szigeteken, Hongkongban és Panamában bejegyzett fiókcégek segítségével. Abban is tanácsokat adtak az ügyfeleiknek, hogyan lehet hazatelepíteni az offshore alapokat, úgy, hogy azok rejtve maradjanak az amerikai adóhatóság (Internal Revenue Service (IRS) elől.

A letartóztatott német ügyfél, a 81 éves von der Goltz az USA-ban élt, és még az 1980-as években kezdett el üzletelni a Mossack Fonsecával. A szövetségi ügyészek szerint a be nem jelentett számláit úgy rejtette el, hogy azt állította: azok a 102 éves anyja számlái.

A manhattani vádemelés egy héten belül a második olyan akció, melyet a hatóságok a Panama-iratok kapcsán indítottak meg. Múlt csütörtökön a Deutsche Bank frankfurti központjában és további irodáiban razziázott a rendőrség és az adóhatóság, szintén az ismert offshore-dokumentumok alapján.

A Mossack Fonseca 2016 áprilisában, a Panama-iratok néven ismertté vált dokumentumcsomag révén robbant be a köztudatba. 11,5 millió dokumentumot szivárogtattak ki az ügyvédi irodától a Süddeutsche Zeitungnak olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, sportolóról és egyéb hírességről, akik megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban. Sigmundur David Gunnlaugsson volt izlandi kormányfő és Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök is belebukott a botrányba, miután kiderült érintettségük. Az irodát emellett, úgy tudni, hogy több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigetelt kormányhoz (például a phenjani és a damaszkuszi rezsimhez) is pénzügyi szálak fűzték.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. A nyomozásban részt vett a magyar Direkt36 is, akik kiderítették: Orbán Viktor testvére benne volt egy offshore cégben.

A Mossack Fonseca idén márciusban zárt be végül, miután a botrány visszafordíthatatlanul a földbe állította a hírnevüket.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.