7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

"Kettészakítja" az EU-t a rekordmagas árakkal járó energiaválság. Míg a tagállamok egy része átfogó, piacszabályozó intézkedéseket szeretne a lakosság védelme érdekében, addig más részük szerint nem szabad a jelenleginél jobban beleszólni a piac működésébe. Az uniós Energiaügyi Tanács kedden rendkívüli ülést tartott az ügyben. Temesváron eközben már leállt a távfűtés fizetésképtelenség miatt. Egy helyi gázszolgáltató most egyenként szerződne le az ellátás nélkül maradt kórházakkal.     

Különböző üzeneteket kaptunk különböző tagállamoktól. (…) Nagyon remélem, hogy most egyértelmű üzeneteket hallunk majd a miniszterektől azzal kapcsolatban, hogy mik az elvárásaik. Középtávú intézkedésekről beszélünk. Most kell elkezdeni a cselekvést annak ellenére, hogy annak évek múlva lesznek eredményei, nem pedig néhány héten belül

- jelentette ki kedden Kadri Simson energiaügyi biztos Brüsszelben a Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács rendkívüli ülése előtt, amelyet a rekordmagas energiaárak miatt hívtak össze. Az ülésen az Európai Bizottság október közepén tett javaslatait az árak okozta lakossági terhek enyhítésére, valamint a további, válságot enyhítő nemzeti és uniós szintű intézkedéseket vitatták meg. 

Van, ahol már elzárták a gázcsapot. (Illusztráció. Depositphotos)
Van, ahol már elzárták a gázcsapot. (Illusztráció. Depositphotos)

Mit javasol Brüsszel?

Ami a rövid távú intézkedéseket illeti, a bizottság

a többi közt sürgősségi jövedelemtámogatást, a számlafizetések ideiglenes halasztását, a  hálózatról való leválasztás elkerülését, valamint ideiglenes és célzott adócsökkentést (mind a kiszolgáltatott háztartásoknak, mind cégeknek) javasol.

Ezek tagállami szintű intézkedések, tehát az egyes országok saját hatáskörben dönthetnek róluk.

A tegnapi rendkívüli tanácskozáson a tagállamok miniszterei egyetértettek azzal, hogy

nemzeti szinten kell gyors intézkedéseket hozni a legsebezhetőbb társadalmi csoportok védelme érdekében,

és hasznosnak nevezték a bizottság javaslatait.      

A francia kormány például már be is jelentette, hogy a lakosság fele 100 eurós "inflációs kártérítést" kap a megemelkedett energiaárak kompenzálására, mintegy 5 millió alacsony jövedelmű háztartásnál pedig befagyasztják az árakat.

A bizottság középtávon a megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyság növelésébe való befektetések felgyorsítását, valamint az energiatároló kapacitás fejlesztését javasolja. Emellett a többi közt felméri a gázkészletek közös beszerzésének előnyeit is.   

Ezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt heti EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy

vizsgálják a közös beszerzés lehetőségét,  közép- és hosszú távú megoldásként pedig stratégiai gáztartalékot szeretnének képezni.

Szerinte az EU-nak többet kell tennie az energiaellátás diverzifikálásáért, és fel kell gyorsítania az áttérést a fenntartható energiaforrásokra. Hozzátette: olyan stabil erőforrásokra is szükség van, mint a nukleáris energia.

Megosztott EU

Azzal kapcsolatban, hogy mit kellene tenni a jelenlegi helyzetben, illetve elegendőek ezek az intézkedések, az EU két részre szakadt. A tagállamok egy része szerint a magas árak ellenére sem szabad hosszútávon átformálni az uniós energiapiacot.

A  rekordáraknak globális okai vannak, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, mielőtt belenyúlunk a belső energiapiac struktúrájába. Ez nem lesz megoldás a jelenlegi növekvő energiaárak enyhítésére, amelyek a fosszilis fűtőanyagok piacaihoz vannak kötve

 – áll abban a Die Welt által megszellőztetett közös állásfoglalásban, amelyet kilenc ország (Németország, Dánia, Észtország, Finnország, Írország, Luxemburg, Lettország, Hollandia, Ausztria) írt alá.

A szabad piacot pártoló országok nem támogatnak olyan intézkedéseket, amelyek „konfliktusban állnak“ az uniós gáz- és energiapiaccal. A német lap szerint az uniós energiapiac ugyan erősen szabályozott, de a piaci erőkre bízza magát.

Ezzel szemben

számos dél- és kelet-európai ország – Magyarország és Lengyelország mellett például Franciaország, Spanyolország és Görögország is – uniós szintű intézkedéseket követel a probléma enyhítésére.

Franciaország pedig megreformálná az uniós energiapiacot, és új ármechanizmust vezetne be.

A francia kormány kevesebb szabad piacot és több tervezést, központosított döntést és kormányzati beleszólást szeretne     

-idézte a lap Simone Tagliapietrát, a brüsszeli Bruegel elemzőjét.

Mi áll a háttérben?

A magyar kormány Brüsszelt teszi felelőssé a válságért, mivel az szerinte erőszakosan leépíti a hagyományos energiatermelést. Ezzel szemben a tegnapi tanácskozáson néhány tagállam azt hangsúlyozta, hogy a klímavédelmi célkitűzések, valamint az átállás a megújuló energiákra a megoldás részei, és nem ez okozza az áremelkedést.  

A német Spiegel háttéranyaga szerint

az "elszabaduló energiaválság" fő oka a kereslet és a kínálat közötti eltérés.

A Covid-járvány lecsengését követő gazdasági fellendüléssel párhuzamosan ugyanis nőtt az energia iránti kereslet, amivel a kínálat nem tudott lépést tartani. Emellett felhajtják az árakat az uniós szén-dioxid-kibocsátási jogok emelkedő költségei is.

Ráadásul a

gázpiacon "feltűnően szerény az oroszországi kínálat": a Gazprom teljesíti ugyan szerződéses kötelezettségeit, de sokkal kevesebb gázt küld Nyugatra, mint amennyit tudna.

A Kreml kritikusai szerint Vlagyimir Putyin kvázi zsarolja az EU-t, és az Észak Áramlat 2 vezeték engedélyezéséhez köti a szállítások növelését.

Az orosz elnök szerint erről szó sincs. Ő azt mondja, hogy teljesítik a szerződésben foglaltakat, a szállításokat növelni pedig csak a szerződések függvényében lehet.   

Van, ahol már leállt a fűtés

Az, hogy milyen súlyos válsághoz vezethet a jelenlegi helyzet,

jelzi Temesvár példája is, ahol kedden több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést és szüntették meg egyúttal a melegvíz-szolgáltatást is.

Erre azért került sor, mert az E.ON leállította a gázszállítást a Colterm távfűtési társaságnak, miután azt fizetésképtelenné nyilvánította egy bírósági döntés, a más gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások pedig eredménytelenül zárultak.

A Colterm, amely már korábban jelentős adósságot halmozott fel,

a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte a gázár ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva, az önkormányzat viszont „csak“ az árak duplázását engedélyezte volna.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere szerint az energiaárak emelkedése miatt egyetlen más romániai nagyvárosban sem tudják csak a lakossággal és az önkormányzatokkal kifizettetni a téli távhőszolgáltatásokat, ahhoz állami hozzájárulásra is szükség van, márpedig utóbbi Temesvár esetében hiányzik.

A Maszol szerint egyelőre

azt sem lehet tudni, hogy meddig maradnak fűtés nélkül a lakosok és a kórházak,

kivéve a Victor Babes kórházat és az Odobescu szülészetet, amelyeknek saját hőközpontjaik vannak.        

Az E.ON most azt tervezi, hogy egyenként kötött szerződésekkel biztosít majd földgázt az ellátás nélkül maradt kórházaknak. 

a Victor Babeș Kórházban és az Odobescu szülészeten jobb a helyzet,mert saját hőközpontjaik vannak- a Maszol.ro portálról
állami hozzájárulásból. Temesvár esetében ez utóbbi hiányzik.- a Maszol.ro portálról

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!