5p

A kivándorlás mostanra messze nem áll meg Európa határainál, rengeteg honfitársunk próbál más kontinensen szerencsét. De mennyire éri meg mindez?

Cikksorozatunkban korábban megvizsgáltuk a megélhetési körülményeket többek között olyan rendkívül népszerű kivándorlási célpontokban, mint Ausztria, Németország, Hollandia, vagy az Egyesült Királyság.

Sokak számára ezek az országok azonban egészen egyszerűen nincsenek elég messze, és inkább az óceán másik oldalán próbálnak szerencsét. Ezért feltettük a kérdést: hogyan lehet kijönni a fizetésekből az amerikai és kanadai nagyvárosokban?

Az OECD 2022-es béradatai alapján a most vizsgált országpárban a magasabb átlagbért az Egyesült Államokban mérték, ez 77 463 dollár (28,7 millió forint) volt. A kanadai fizetések ettől némileg elmaradtak, ugyanis az átlagbér 2022-ben itt 59 050 amerikai dollárnak megfelelő (21,9 millió forint) összeg volt.

Mégis mennyire erős a gazdaság?

Az életszínvonal egyik fontos mérőszáma a vásárlóerő-paritáson mért GDP, hiszen ezzel összehasonlítható az egyes országok gazdasági ereje. Ez a folyóáras GDP korrigált mutatója, amely az árszerkezetben levő különbségeket „kezeli”, így adott időpontban összehasonlíthatóvá teszi a volumeneket.

A Központi Statisztikai Hivatal által közölt, a World Economic Outlook számain alapuló statisztika szerint 2022-ben az Egyesült Államokban 76 348 dollár, míg Kanadában 58 292 dollár volt az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson. Ennek alapján tehát az Egyesült Államok áll jobban.

Amerikai mindennapok - szép pénzért. Fotó: Depositphotos
Amerikai mindennapok - szép pénzért. Fotó: Depositphotos

Milyenek a mindennapok költségei?

Míg korábbi cikkeinkben az országokat egy egységként kezeltük, az ezúttal vizsgált országokban a földrajzi terület nagysága miatt több város életszínvonalát is megnéztük – ehhez ismét a Numbeo adatösszehasonlító portál felhasználói jelentéseken alapuló statisztikáját hívtuk segítségül.

Egyesült Államok

A portál toplistáján összesen 62 amerikai nagyváros, köztük a tagállami fővárosok életszínvonaláról közöltek adatokat a felhasználók. Kezdjük a legdrágábbal: ez nem más mint New York. A nagy almában egy négyfős család átlagos havi megélhetése a bérleti díjak fizetése nélkül 5654 dollárba (2,09 millió forint) került, ehhez képest egy közepesen drága déli nagyvárosban, a texasi Dallasban ugyanez a család 4289 dollárból (1,58 millió forint) tudna megélni. A nyugati partra fókuszálva a kalifornia Sacramentóban 4616 dollár (1,7 millió forint), az oregoni Portlandben pedig 4808 dollár (1,77 millió forint) szükséges mindehhez. Az a család, aki Floridába vágyik, Miamiban 4744 dolláros (1,75 millió forint) havi költségekre számíthat. Ha azonban a lehető legolcsóbban szeretnének kijönni egy nagyobb városban, ugyanez a négy fő az ohiói Cincinnatiben már 3506 dollárból (1,29 millió forint) is meg tud élni.

Mindez mutatja, hogy az eltérések rendkívül nagyok, ráadásul a megélhetési költségek esetében kalkulálni kell az egyes államok átlagbérével is – ehhez az amerikai Forbes az ország munkaügyi hivatalának adatai alapján készült 2023-as összeállítását használtuk. Ha csak az általunk fentebb említett városokat nézzük, az adatok a következőképpen alakultak:

Fontos megjegyezni, hogy a százalékos adatokra magyarázatot jelent az, hogy Florida hatalmas állam, amelynek nagyon változó az életszínvonala, így az egyik legdrágább városnak számító Miamiban az állami átlagbér minden bizonnyal nem elegendő a megélhetésre. Összességében a legjobban az általunk vizsgált városokban az Ohióban élők fognak kijönni, már ha megkeresik az állami átlagbért. Százalékos szinten a kaliforniai Sacramento sem jár messze az eredménytől, ahogy azonban arról laptársunk, a szintén a Klasszis Média által kiadott Privátbankár írt cikkében, az államban jellemzően rendkívül magasak az ingatlanárak. Részletek. >>>

Kanada

Kanada esetében három nagyváros, Toronto, Edmonton és Montreal, valamint a legolcsóbb megélhetést biztosító Regina költségeit néztük. A már említett négytagú család a legnépesebb kanadai városnak számító, az Ontario állam fővárosi szerepét is ellátó Torontóban 5492 kanadai dollár (1,502 millió forint) volt a megélhetési költség a bérleti díjak nélkül, míg Alberta állam fővárosában, Edmontonban mindez 5104 kanadai dollár (1,39 millió forint) volt, Montrealban pedig 4793 kanadai dollár (1,31 millió forint). A Sasketchawan állami fővárosban, Reginában ugyanezen család 4393 kanadai dollárból (1,201 millió forint) jött ki havonta.

 Ha az OECD által közölt kanadai átlagbérrel kalkulálunk, Torontóban a megélhetés a fizetés nagyjából 82, Edmontonban 76, Montrealben 71, Reginában pedig 65,8 százalékát ette fel.

Hol alakul jobban a megélhetés?

A kivándorlás sokrétegű kérdés, amelyben kulcsszerepet játszanak az egyéni tényezők, hiszen egyáltalán nem mindegy az, hogy milyen állásajánlattal, melyik államba érkeznek a kivándorló magyarok a tengerentúlra. Ezen cikkünkben a felsorolt adatok alapján azonban Kanada felé billent a mérleg az alacsonyabb fizetések ellenére is, hiszen itt a megélhetés arányosan kisebb hányadot visz el, így nagyobb a félre tehető, vagy szórakozásra fordítható összeg is. Pedig azt még nem is említettük, hogy az Egyesült Államokban súlyos költséget jelent az állami egészségügy hiánya, azaz a kivándorló magyaroknak az egészségbiztosításokra is szép összeget kell majd fordítania. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!