2018. május 29. 09:34
mfor.hu

A múlt heti kamatemelés után újabb eszközt vetett be a török jegybank.

Tegnap új intézkedéseket jelentetett be a török jegybank (CBRT), miután a múlt héten 300 bázisponttal emelte az úgynevezett likviditási ablak kamatszintjét. Június 1-től, azaz e hét péntektől 16,5 százalékra emelik az egyhetes repo kamatszintjét, és szimmetrikus (150-150 bp) kamatfolyosót vezetnek be, írja reggeli hírlevelében az Equilor. Így az overnight betéti kamat 15 százalékra, az overnight hitelkamat 18 százalékra változik. Ezzel a hosszabb távú likviditási eszközök feltételei is szigorodnak, ugyanakkor a betéti oldal kondíciói is jelentősen változnak.

Ezzel a török jegybank lényegében visszatért a konvencionális eszközökhöz, a most módosított kamatszintek másfél éve változatlanok voltak, és a döntéshozók egyéb eszközökkel próbálták megfékezni a líra gyengülését, meglehetősen kevés sikerrel. A hétvégén egy választási gyűlésen Erdogan arra kérte a lakosokat, hogy meglévő euró- és dollárkészleteiket váltsák lírára, illetve burkoltan megfenyegette a pénzügyi köröket, hogy ne vegyenek részt a líra elleni „manipulációban”.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.