3p

A jelentős felszámolási eljárások lebonyolítására létrehozott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. is Mészáros Lőrinc vállalkozásától bérel felső és felső-közép kategóriás, illetve hybrid üzemű autókat.

Nem kellett sokáig krokodilkönnyeket hullajtania Mészáros Lőrincnek a Magyar Turisztikai Ügynökség közbeszerzési eljárásán elszenvedett fiaskó után, ahol kisebb meglepetést okozva a Mercarius flottakezelő cég váratlanul legyőzte a felcsúti milliárdos Mészáros Autó Javító Kft. nevű vállalkozását.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., azaz a kiemelt felszámolások lebonyolítására gründolt állami vállalat ugyanis háromrészes közbeszerzési eljárást írt ki személygépjárművek tartós bérletére és flottakezelésére kétéves időtávra. Az uniós közbeszerzési értesítő keddi számában közzétett hirdetmény szerint mindhárom részre két pályázó volt, és mindhármat a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. nyerte a Mercarius Flottakezelő Kft. előtt. A tender nettó összege 159 millió 312 ezer 960 forintra rúg.

Csaknem nettó 160 millió forintot fizet az állami cég az autók bérléséért. Fotó: Pexels
Csaknem nettó 160 millió forintot fizet az állami cég az autók bérléséért. Fotó: Pexels

A nyertes ajánlattevő céget a felcsúti milliárdos még 2016-ban alapította, és abban fele-fele arányban volt tulajdonos ő maga és cégbirodalmának zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. 2018-ban felbukkantak a tagok között a szintén a felcsúti gázszerelőhöz kötődő Talentis Consulting Zrt., a Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft., az R-Kord Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. is. Tavaly június óta a cégben 38,53 százalékban tulajdonos a Talentis Group, míg az üzletrészek 61,47 százalékát az MKB Magántőkealap birtokolja.

A pályázat első részét a Nemzeti Reorganizációs Nkft. 6 darab benzinüzemű, 5 személyes felső-közép kategóriájú autó kétéves bérletére írta ki, autónként várhatóan havi 3500 kilométer futásteljesítményre, ezért Mészáros Lőrinc cége 86 372 064 forintot számlázhat ki.

A második részben 2 darab dízelüzemű, 5 személyes felső kategóriás személygépjárművet bérel az ajánlatkérő állami cég, a várható futásteljesítmény itt is autónként havi 3500 kilométer lesz. A számla erre a részre 40 309 056 forintot tesz ki.

A közbeszerzés harmadik része 2 darab plug-in benzin-elektromos hybrid üzemű, 5 személyes felső kategóriás autóra szól, a várható havi futásteljesítmény itt is ugyanannyi, mint az első két résznél, míg Mészáros Lőrinc cége ezért 32 631 840 forintról állíthat ki számlát.

A közbeszerzési dokumentációban egyébként arra vonatkozóan nincs információ, konkrétan milyen típusú autókat bérel az állami cég.

A Mészáros M1 Autókereskedő Kft. az alapítóhoz hasonlóan üstökösként hasít Magyarország egén: már alapítása évében, 2016-ban csaknem 300 milliós forgalom mellett hozott 8,7 millió forint adózott eredményt. 2017-ben forgalma már félmilliárd forintra, profitja pedig 426 millióra rúgott. Innen lett egyre növekvő, immár 7 milliárd forintot kitevő forgalom mellett több százmillió forintos adózott eredménye.

Az idei év elején számoltunk be arról, Mészáros Lőrinc M1-es cégcsoportja a 2023-as év végén bővült ki egy vagyonkezelő és egy járműparkkezelő vállalkozás megalapításával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!