TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Miközben egyre több kritika éri az írásbeli érettségiről meghozott döntést, a kormányfő kijelentésével még ambivalensebb lett, hogy ha május 3-ra várják a járvány tetőzését, indokolt-e másnap belefogni a magyar nyelv és irodalom rejtelmeibe több, mint 80 ezer diáknak? Mindenesetre tegnap már az érettségi időpontjának mozgathatóságáról is szó esett. 

Tegnap lapunk is foglalkozott az érettségit kritizáló érdekvédelmi szervezetek és pártok álláspontjainak ismertetésével, sőt, az operatív törzs hétfői tájékoztatóján is úgy fogalmazott Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy nem veszélyes május 4-én megkezdeni az írásbeli érettségi vizsgákat. 

Hétfő este pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában Farkas Örs kormányszóvivő kijelentette: "Ha tényleg május 3-án kezd el tetőzni a járvány, akkor nem érdemes elindítani az érettségit."

Ezek után Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is arról beszélt tegnap esti videójában, hogy talán mégis elképzelhető az érettségi időpontjának mozgatása. 

"Érettségi lesz, a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak mozgatásáról a szükséges döntést meghozza a kabinet" - mondta az államtitkár a kormany.hu oldalon. 

Lesz vagy nem lesz érettségi? Ez itt a kérdés. Fotó: Depositphotos Lesz vagy nem lesz érettségi? Ez itt a kérdés. Fotó: Depositphotos

A világon háromféle módon reagáltak az év végi vizsgák megtartását illetően - írja a wmn.hu mai cikke

Vizsgák eltörlése: Norvégia, India, Amerikai Egyesült Államok - az UNESCO április 9-i listája szerint tizenegy ország törölte az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány miatt

- Vizsgák halasztása: Hongkong, Anglia, Írország - az UNESCO listája szerint a legtöbb, azaz 71 ország döntött emellett

- Vizsgaszabályok ideiglenes átalakítása: Belgiumban, Észtországban, Amerika egyes államaiban, Mexikóban, Egyiptomban (összesen 11 országban) online vizsgáznak. Online vizsga+évközbeni érdemjegyek kombinálása: Franciaország, Csehország, Dánia, Karib-térség több állama. Vizsgaszámok csökkentése: Olaszország. 

Hogy Magyarország végül melyik csoportba kerül, azt a járvány és a döntéshozók alakítják majd ki, de a wmn.hu írása szerint az olyan világszervezetek, mint "a Világbank és az UNESCO arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet azért különösen megterhelő az érettségiző diákok és családtagjaik számára, mert nem csak a gyerek jövője, hanem élete is a tét".

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.