3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Miközben egyre több kritika éri az írásbeli érettségiről meghozott döntést, a kormányfő kijelentésével még ambivalensebb lett, hogy ha május 3-ra várják a járvány tetőzését, indokolt-e másnap belefogni a magyar nyelv és irodalom rejtelmeibe több, mint 80 ezer diáknak? Mindenesetre tegnap már az érettségi időpontjának mozgathatóságáról is szó esett. 

Tegnap lapunk is foglalkozott az érettségit kritizáló érdekvédelmi szervezetek és pártok álláspontjainak ismertetésével, sőt, az operatív törzs hétfői tájékoztatóján is úgy fogalmazott Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy nem veszélyes május 4-én megkezdeni az írásbeli érettségi vizsgákat. 

Hétfő este pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában Farkas Örs kormányszóvivő kijelentette: "Ha tényleg május 3-án kezd el tetőzni a járvány, akkor nem érdemes elindítani az érettségit."

Ezek után Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is arról beszélt tegnap esti videójában, hogy talán mégis elképzelhető az érettségi időpontjának mozgatása. 

"Érettségi lesz, a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak mozgatásáról a szükséges döntést meghozza a kabinet" - mondta az államtitkár a kormany.hu oldalon. 

Lesz vagy nem lesz érettségi? Ez itt a kérdés. Fotó: Depositphotos
Lesz vagy nem lesz érettségi? Ez itt a kérdés. Fotó: Depositphotos

A világon háromféle módon reagáltak az év végi vizsgák megtartását illetően - írja a wmn.hu mai cikke

Vizsgák eltörlése: Norvégia, India, Amerikai Egyesült Államok - az UNESCO április 9-i listája szerint tizenegy ország törölte az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány miatt

- Vizsgák halasztása: Hongkong, Anglia, Írország - az UNESCO listája szerint a legtöbb, azaz 71 ország döntött emellett

- Vizsgaszabályok ideiglenes átalakítása: Belgiumban, Észtországban, Amerika egyes államaiban, Mexikóban, Egyiptomban (összesen 11 országban) online vizsgáznak. Online vizsga+évközbeni érdemjegyek kombinálása: Franciaország, Csehország, Dánia, Karib-térség több állama. Vizsgaszámok csökkentése: Olaszország. 

Hogy Magyarország végül melyik csoportba kerül, azt a járvány és a döntéshozók alakítják majd ki, de a wmn.hu írása szerint az olyan világszervezetek, mint "a Világbank és az UNESCO arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet azért különösen megterhelő az érettségiző diákok és családtagjaik számára, mert nem csak a gyerek jövője, hanem élete is a tét".

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!