2p

Látszanak-e az elektromos autók az üzemanyagok piacán? Megjött a válasz.

Ahogy közeledik a nyár az északi féltekén, az olajpiac szereplői azt találgatják, milyen keresletet hozhat ez az üzemanyagok és ezeken keresztül a kőolaj piacán. Jó hír az olajjal üzletelőknek, hogy nagyon úgy néz ki, virágzó biznisz marad. 

A fogyasztás köszöni, jól van
A fogyasztás köszöni, jól van
Fotó: Depositphotos

Az idegeskedést az okozta, hogy az olaj ára áprilisban megugrott, 90 dollár felett mozgott. A tavasz vége azonban enyhülést hozott, május első felében a Brent jegyzése 85 dollárra szelídült. Az OPEC+ olajkartell ugyan június elején dönt arról, hogy meghosszabbítja-e kitermelésének korlátozását, ám ha előretekintenek, a nyárra, akkor azt láthatják, hogy a fogyasztás erős marad. Így nincs okuk az árak további erősítésére, ami esetleg a kereslet visszaesésével járhat. Vannak olyan tényezők, amelyek amellett szólnak, hogy csökkennie kellene az olajárnak, ám ezeket ellensúlyozzák az árfelhajtó körülmények - írja laptársunk, a Privátbankár az üzemanyagpiaci helyzetről szóló összeálításában

A mostani és jövőbeni energiapiaci kérdések voltak a fókuszban a Privátbankár, az Mfor, valamint a Piac és Profit kiadója, a Klasszis Média Lapcsoport által szervezett "E", mint energia című konferencián, amelyen elhangzottakról az oldalainkon beszámolunk. 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tavaly azt jósolta, hogy a villanyautók terjedése miatt a benzinfogyasztás nem fogja újra elérni a Covid előtti, azaz a 2019-es szintet. Ez a jóslat már tavaly megdőlt, amikor több benzint használtak el az emberek, mint a járvány előtt, és idén tovább nő a benzinkereslet. A repülőgépek üzemanyagával ugyanez e helyzet. Ez szintén elérte az öt évvel ezelőtti szintet a járvány idején tapasztalt drámai visszaesés után. A légi járatok száma május elején öt százalékkal haladta meg a 2019-es adatot. A megtett kilométerek száma 10 százalékkal nőtt. Így hiába használnak egyre több kedvező üzemanyag-fogyasztású repülőgépet a légitársaságok, az ebből fakadó megtakarítást ellensúlyozza a forgalom növekedése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!