2019. június 9. 07:31

Egy feltétel van, a kifizetésre, elszámolásra 2019 decembere után kerüljön sor.

Egyre több részlet derül ki a négy vagy többgyermekes édesanyák szja-mentességét biztosító szabályokról, lapunk arra volt kíváncsi, hogy mely időpontban keletkezett jövedelmeknél lehet ezt igénybe venni.

Alapesetben a jogszabály hatályba lépése utáni időszak az irányadó ilyen esetekben, tehát a 2020. január elsején és azt követően keletkezett jövedelmek jöhetnek szóba. Kérdésünkre Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára is ezt az ökölszabályt idézte a pénteki tájékoztatóján, hozzátéve, hogy meg kell nézni a részletszabályokat.

Nos, a parlament előtt lévő adócsomagból az derül ki, hogy nem csak a 2020-ban keletkezett jövedelmek jöhetnek szóba az adómentesség elszámolása során. Egyes esetekben csak az a feltétel, hogy a kifizetés abban az évben történjen meg.

Az adócsomag egy új, 29/D alcímmel egészíti ki a szja-törvényt, ez szól a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességéről. Erről a privátbankár tegnap írt részletesen.

Az adócsomag egy másik paragrafusa, a 13-as rendelkezik a hatályba léptetésről, arról, hogy mely időpontban megszerzett jövedelmekre vonatkozik a mentesség. A cikkünkben tárgyalt esetekkel külön bekezdés foglalkozik. Ebből pedig az derül ki, hogy nem kell feltétlenül 2020-ban keletkeznie annak a jövedelemnek, amely a törvény hatálya alá esik.

Ez szerepel a javaslatban:

  • 2) Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi … törvénnyel megállapított 29/D. §, 48. § (2) bekezdés e) pont, (3b)-(3c) bekezdés, (4) bekezdés b) pont, 49. § (1), (1a), (7) bekezdés – a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel – a 2019. december 31-ét követően megszerzett bevétel adókötelezettségére alkalmazható első alkalommal.
  • 3) Munkaviszonyból származó jövedelem esetében a (2) bekezdés szerinti rendelkezések
  1. a) 2019. december 31-ét követő időszakra elszámolt,
  2. b) 2019. évre vonatkozó, de 2020. január 10-ét követően kifizetett,
  3. vagy c) 2019. évet megelőző évre vonatkozó, a 2019. december 31-ét követően kifizetett bevétel adókötelezettségére alkalmazhatóak első alkalommal.

A most tárgyalt eset, mint említettük, a 29/D alcím. Vagyis amennyiben a munajövedelem korábban keletkezett, mint 2020, de az elszámolásra, kifizetésre leghamarabb a jövő évben kerül sor, akkor a törvény - ha így fogadják el - az ott említett esetekben lehetővé teszi az adómentesség érvényesítését. Érdemes tehát megvizsgálniuk az érintetteknek, hogy ezek figyelembe vételével tudnak-e élni a lehetőséggel a 2020 előtt keletkezett bevételeik esetében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.