Miközben böngészem az étlapot, egy kedves fiatal lány mellém ül és elszaval nekem egy verset. Csak nekem. Méghozzá nem is akárkitől: Mark Knopfler egyik kedvenc számát, a Brothers in Arms-t, persze a Dire Straits-től.
De kérhettem volna az Imagine-t is, ha már a klasszikusoknál tartunk, az örökbecsű Lennontól, netán az extravagáns Annie Lennox vagy éppen a mindig szolid és megnyugtató Joni Mitchell számát… Bár sokan biztos a magyar irodalmi klasszikusok közül - Kosztolányi Dezső, Ady Endre: Juhász Gyula, Babits Mihály, József Attila közül szemezgetnek majd. Presser Gábor sem hiányozhat a kívánságlistáról a Nagy utazással.
Az egyik legpatinásabb magyar grand cafe, a Centrál Kávéház április 14-én újra kinyit, az Eventrend Group üzemeltetésében. Az összeszokott, egyebek között a Gundelt és a New York Palotát üzemeltető csapat kreativitásban ezúttal sem szenved hiányt. Az alapkoncepció a hagyományok ápolása, de mai modern formában. A Centrál megszépítése 25 millió forintba került, a helytől 2023-ban évi 800 milliós bevételt várnak. Arra számítanak, hogy a vendégek fele magyar, fele külföldi, jórészt turista lesz.
A főbb üzenetek-újdonságok: a francia és magyar kávéházi kultúra találkozása, a modernitás és a klasszikus értékek szimbiózisa, két zongora egy kávéházban, pezsgőbár és nyitott kávéskonyha, no meg a kedvencem, az eddig még itthon soha nem hallott-látott-tapasztalt, irodalmi étlap és irodalmi főúr.
A grand cafe nevet a szakmai meghatározás szerint csak olyan vendéglátó hely viselheti, ahol hatalmasak az utcára kitekintést engedő ablakok, nagy a belmagasság, a díszes belső tér tükrökben, csillárokban gazdag, ahol élő zongoramuzsika szól, és nagypolgári, bár kicsit laza, bohém a miliő.
Most már csak a vendégek hiányoznak – reméljük, hogy a mai kortárs irodalom nagyjai is felfedezik majd nagyhírű elődeik egyik kedvenc – majd azt írtam, munkahelyét. Ami csöppet sem túlzás, hiszen 100 éve legalább annyit írtak, alkottak, vitatkoztak itt, mint amennyi időt a tejes kávéra vagy a zónapörkölt elfogyasztására szántak.
A veretes múlt
A XX. század elején Mészáros Győző vette át a kávéház vezetését, aki nagy súlyt fektetett a szellemi életre. Ekkor élte a Centrál a fénykorát. A Tudósasztal körül nyelvészek, művészettörténészek, történészek vitáztak. A nevezetes Kerek Asztalnál szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a legendás Nyugat folyóirat. Törzsvendég volt itt Ady, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter. Sokan azért tartózkodtak itt olykor fél napig is, mert hideg volt a szegényes albérletükben és a villanyt sem tudták kifizetni. Itt meg nem szólt rájuk a főúr, ha egy kávé mellett ücsörögtek fél napot. Karinthy Frigyes, miután Budáról Pestre költözött, a Hadikból a Centrálba tette át székhelyét. Stockholmi műtétje után itt írta az Utazás a koponyám körül első vázlatait.
A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat –, így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György. A különböző törzsasztaloknál más és más irodalmi kánonok tagjai vitáztak.
Az 1887-ben alapított intézmény számtalan átépítést élt már meg. A hatvanas években Zorán és Dusán töprengett itt a korai Metro számok szövegén, merthogy beatklub, egyben vállalati kultúrotthon üzemelt egy ideig az alagsorban, és olcsó menza az egyik teremben. A rendszerváltás után Somody Imre feltámasztotta a helyet, amely aztán hosszú időre bezárt a tulajdonosváltás után.
Azt se feledjük, hogy ma a város egyik turisztikai központja található itt, a közelben gyönyörű szállodákkal. Az angol nyelvtudás nemcsak az irodalmi főúr számára kötelező – a csapat legtöbb tagja több éven át dolgozott külföldön, úgy hogy ez ma már természetes.
Az étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha mellett megtaláljuk az egyedi fogásokat is, „comfortfood” stílusban. Az elmúlt több mint 130 évben a Centrál híres volt a desszertjeiről, így ez az egyik fő rendezőelve az étlapnak.
A csapat vezetői az Eventrend Group kipróbált, világot látott szakemberei, akik itthon is a legelegánsabb helyeken dolgoztak eddig: Mancza Norbert igazgató, Juhász Dániel kreatív executive séf, Bán Balázs és Juhász Máté séfek és Takács Judit patisserie séf, azaz főcukrász.
Bizonyára nagy sikere lesz nyáron a terasznak, amely az elképzelések szerint korhű, sok zöld növénnyel díszített, klasszikus francia grand café stílusú, kis asztalokkal, rattan székekkel, kényelmes beülőkkel, kanapékkal. A bejárattól balra eső bár és kávéházi rész – az irodalmi emlékeknek tisztelegve – a HÉT-nek hívott terület, ez inkább az esti, vacsorázni betérő vendégek kedvelt része. A jobbra eső nagy kávéházi hajó az irodalomtörténetben a NYUGAT nevet kapta, ezt főleg a napközben betérő vendégek törzshelyének szánják.
Az élő zongoramuzsika és a verseket előadó fiatalok adnak számomra egyedi arculatot a helynek. Jó lenne, ha megint igazi irodalmi kávéházzá avanzsálna, de a régi időket már aligha lehet visszahozni…