<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ez a teljes foglalkoztotti létszámnak átlagosan a 2,5 százalékát jelenti. 

A MÁV-csoport a 2017., 2018. és 2019. évben is több mint 38 ezer munkavállalót foglalkoztatott, illetve foglalkoztat. A létszámhiány átlagosan mintegy 2,5 százalék - válaszolta Fónagy János, államtitkár az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó írásban feltett kérdésére, mely a MÁV-csoport létszámadataira, illetve a létszámhiány mértékére irányult. 

Az államtitkár által közölt adatokból könnyen levezethető, hogy a MÁV-csoport átlagosan nagyjából 970 dolgozót bármikor tudna alkalmazni - igaz, ezek javarészt fizikai munkakörökben keletkező állások lennének. Fónagy János szerint ugyanis a létszámhiány elsősorban a felsővezeték szerelői, elegyrendezői és forgalmi szolgálattevői munkakörökben jelentkezik.

Fotó: MÁVFotó: MÁV

A létszámhiányt a MÁV több megoldással igyekszik enyhíteni: toborzással, képzésekkel, valamint pályakezdő diplomás programot is működtetnek a megfelelő szakemberek felvételére. A váltókezelő, járműszerelő és forgalmi szolgálattevői munkakörök esetében főként képzések révén igyekeznek feltölteni az üres álláshelyeket. 

Az állásokat bérfelzárkóztatási program bevezetésével is igyekeztek vonzóbbá tenni, illetve ez egyben segítette a meglévő dolgozók megtartását is. 2017-ben három évre szóló bérmegállapodást kötött a társaság, ami átlagosan 30 százalékos bérfejlesztésről szólt. Ez egyébként azt jelenti, hogy lehetnek olyan dolgozók, akik béremelkedése nem éri el a 30 százalékot, akadnak viszont olyanok is, akik akár 50-60 százalékkal is többet keresnek. Fónagy szerint azt a bértömeget, amit a munkaadói terhek csökkentése révén megspóroltak, 2019 augusztusában a közszolgáltatásban dolgozó kollégák bérrendezésére fordították. Így például az elegyrendezői munkakörökben foglalkoztatottak évközi bérfejlesztése elérhette a 10 százalékot is. 

Ami a MÁV-nál elérhető béreket illeti, további fejlesztésre lenne szükség. Zlati Róbert, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke szerint a MÁV-nál elérhető béreket tovább kellene fejleszteni. A pótlékokkal együtt például egy jegykezelő most bruttó 270 ezret keres, amihez hozzájön a jegyeladások és büntetések után jutalék. Zlati szerint fontos lenne, hogy az alkalmazottak legalább nettó 270-300 ezer forintot kereshessenek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.