4p

Megjelentek a legfrissebb munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatok. De mit gondolnak az elemzők, mire lehet számítani a munkaerőpiacon?

Ahogy arról reggeli cikkünkben részletesen is írtunk, közzétette áprilisi adatait a Központi Statisztikai Hivatal a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről. Ennek alapján 2023 áprilisában

a munkanélküliek száma 190 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt, míg a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer fő volt, 29 ezerrel több, mint egy éve.

Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője szerkesztőségünknek megküldött kommentárjában úgy fogalmazott, hogy ismét folyamatosan közelíti a tavaly őszi csúcsát a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 17 ezer új munkahely jött létre egy év alatt.

Az elemző a munkanélküliségi ráta kapcsán úgy számol, hogy azután, hogy a munkaerőpiaci aktivitás növekedése miatt mérsékelten 4 százalék fölé emelkedett a munkanélküliségi ráta az év elején, majd a tavaszi hónapokkal ismét csökkenésnek indult, az őszi hónapokra ismét a korábbi, 3,5 százalékos szintre csökkenhet majd a mutató a jelenlegi folyamatok alapján. Az MBH Bank várakozása szerint az az idei éves átlagos ráta 3,7 százalék lehet.

Meg kell tartani a dolgozókat. Fotó: Depositphotos
Meg kell tartani a dolgozókat. Fotó: Depositphotos

Megtartanák a bevált dolgozókat

Horváth András hozzátette, így a mérsékelt recessziós környezet mellett is igaz marad, hogy a teljes foglalkoztatottság közelében áll a hazai munkaerőpiac, aminek elsődleges oka, hogy a pandémia utáni helyreállási problémákból kiindulva igyekeznek megtartani a bevált munkaerőt a piaci szereplők és átmenetileg vállalhatják a „kapun belüli” munkanélküliséget is, mivel a későbbi toborzás költsége magasabb lehet, mint a jelenlegi megtartási költség.

Az extenzív, vagyis mennyiségi bővülés határaihoz érve így a vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak - amit az egyéb költségek megugrása is indokol -, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság felzárkózása szempontjából.

Még nem gyűrűzött be a háború a munkaerőpiacra

Az ukrajnai háború, az energiaárak tavalyi megugrása, az erőteljes kamatemelések reálgazdasági hatásai és a globális recessziós jelek egyelőre csak minimálisan jelentkeztek a munkaerőpiaci folyamatokban, ami kedvező hír a hazai piac ellenállósága szempontjából – tette hozzá az MBH Bank vezető elemzője.

A munkanélküliség ősz óta látott néhány százalékpontos – részben szezonális hatásokból eredő - emelkedése ellenére a munkaerőpiaci feszesség továbbra is magas, a 70 ezret közelítő bejelentett betöltetlen álláshelyek száma alapján továbbra is erős kereslet mutatkozik a munkaerő iránt, de minimális csökkentés érezhető a vállalatok részéről az új pozíciókat illetően.

A jó munkaerő most arany

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint látszik, hogy a mostani szintről már nehezen tud a foglalkoztatottak száma tovább emelkedni. Ennek egyrészt van egy kínálati oka (rendelkezésre álló munkaerő), de van egy keresleti oka is (nehezebb gazdasági helyzet miatti alacsonyabb munkakereslet). Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a vállalatok még a nehezebb gazdasági helyzetben is megtartják a munkaerőt, mert tudják, hogy később nem biztos, hogy találnának újat helyette. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági növekedés újraindulásával és a nagyberuházások termőre fordulásával a munkaerőhiány ismét élesen fokozódni fog – tette hozzá.

Látva, hogy a foglalkoztatás az eddigiekben is magas maradt és a munkanélküliség is csak kismértékben növekedett tavalyi mélypontjához képest, amennyiben a gazdasági bővülés a következő időszakban ténylegesen be tud indulni, nem kell a munkaerőpiaci helyzet romlására számítani. Ugyanakkor lehetnek olyan ágazatok (például építőipar), ahol a kereslet visszaesése a foglalkoztatáson is meg fog látszani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!