3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.

 • Petteri Orpo finn miniszterelnök bejelentette, hogy még a héten lezárják az utolsó megmaradt nyitott határátkelőt Oroszországgal, a finnek döntése pedig azt jelenti, hogy Oroszország leghosszabb NATO- és EU-határa teljes egészében lakat alá kerül – a következő két hétre mindenképpen.
 • Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
 • A vártnál keményebb lépést vezet be Finnország, ugyanis míg korábban csak a határátlépés korlátozásáról volt szó, az ország most teljesen elzárkózik az oroszoktól.
 • Orosz tüzérségi csapás ért egy ötemeletes lakóépületet és több családi házat két ukrajnai településen kedden, a támadásokban négy ember meghalt, és legkevesebb öten megsebesültek - közölték helyi ukrán tisztviselők.

Ukrán határőrök pihenőidejüket töltik egységük szálláshelyén az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az ukrán és az orosz állásokat körülbelül három kilométer választja el egymástól. Az orosz csapatok 2022 tavaszán kivonultak Szumi régióból, de a szemben álló felek naponta támadják egymást. Fotó: MTI/AP
Ukrán határőrök pihenőidejüket töltik egységük szálláshelyén az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az ukrán és az orosz állásokat körülbelül három kilométer választja el egymástól. Az orosz csapatok 2022 tavaszán kivonultak Szumi régióból, de a szemben álló felek naponta támadják egymást. Fotó: MTI/AP

 • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arra szólította fel a szövetség tagjait, hogy "maradjanak az úton” Ukrajna támogatásában az orosz invázió elleni háborújukban. „Kötelességünk gondoskodni arról, hogy Ukrajnának biztosítsuk a szükséges fegyvereket” – mondta Stoltenberg újságíróknak, amikor a NATO-tagországok külügyminisztereinek összejövetelére érkezett a szövetség brüsszeli főhadiszállására.
 • Emellet reményét is kifejezte Jens Stoltenberg, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, "mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke".
 • Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeret keretében további 194 millió euró (mintegy 75,6 milliárd forint) finanszírozást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez - tájékoztatott az uniós tanács kedden. 
 • Egy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy Marianna Budanovát, az ukrán hírszerzés vezetőjének, Kyrylo Budanovnak a feleségét megmérgezték, és kórházi kezelés alatt áll. Megmérgezéséről korábban meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva ukrán sajtóorgánumok számoltak be. 
 • Olaf Scholz, Németország kancellárja kijelentette, hogy Ukrajna katonai és pénzügyi támogatása „egzisztenciális jelentőségű” Európa számára. A parlament előtt elmondott beszédében kijelentette: „Addig folytatjuk a támogatást, ameddig szükséges. Ez a támogatás egzisztenciális jelentőségű. Ukrajnának… de nekünk is Európában. Egyikünk sem akarja elképzelni, milyen ennél még súlyosabb következményei lennének ránk nézve, ha Putyin megnyerné ezt a háborút.” 
 • A moszkvai Lefortovo kerületi bíróság két hónappal, 2024. január 30-ig meghosszabbította a Wall Street Journal riporterének, Evan Gershkovichnak az előzetes letartóztatását. 
 • Mark Rutte, az ideiglenes holland miniszterelnök sokak szerint egyértelműen a legesélyesebb a NATO hamarosan megüresedő vezetői pozíciójára. Úgy tűnik, több diplomatát is beelőzött - köztük Kaja Kallas észt miniszterelnököt és Lettország legkiválóbb diplomatáját, Krišjānis Kariņš –, és jövőre ő veheti át Jens Stoltenbergtől a stafétabotot. (The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!