<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Lionel Messi évente 35-40 millió eurót kereshet a PSG-nél, cserében viszont nem csak trófeákat, hanem rég nem látott médiafigyelmet és ezzel tetemes kereskedelmi bevételeket hozhat a klubnak.

Lionel Messi vasárnap még könnyek között mondott búcsút az FC Barcelonának, ma viszont már széles mosolyok közepette mutatkozott be a Paris Saint-Germainnél (PSG) – egyelőre nem a pályán, „csupán” egy sajtótájékoztatón.

Messi, a médiamágnes  

Az eseményen – amelyet óriási médiaérdeklődés kísért, a klub székháza előtt pedig jelentős tömeg gyűlt össze az argentin játékos köszöntésére – a PSG és (egyben a  Qatar Sports Investments) elnöke, Nasser Al-Khelaifi történelmi pillanatról és arról beszélt, hogy Messi a reményeik szerint sok trófeát hoz majd a klub számára. (Elsősorban persze a Bajnokok Ligáját szeretnék megnyerni, ez a cím ugyanis még hiányzik a gyűjteményükből.)

Új élet, új kalandok. Lionel Messi a mai sajtótájékoztatón Nasser Al-Khelaifivel, a PSG elnökével (balra) és Leonardóval, a PSG sportigazgatójával (jobbra).  (Fotó: PSG/Youtube/Telegraph)Új élet, új kalandok. Lionel Messi a mai sajtótájékoztatón Nasser Al-Khelaifivel, a PSG elnökével (balra) és Leonardóval, a PSG sportigazgatójával (jobbra). (Fotó: PSG/Youtube/Telegraph)

Bár „a piszkos anyagiakról” – tehát arról, hogy mennyiért sikerült elcsábítani Messit, akinek nyilván számos más kérője is akadt – nem esett szó, a katari üzletember újságírói kérdésre azt azért megjegyezte, hogy

a spíler megszerzése számos egyéb pozitívummal járhat. Utalt arra, hogy a bejelentés hatalmasat szólt a médiában, főleg a közösségi platformokon, és most mindenki a PSG-t akarja látni.

Ez pedig a kereskedelmi bevételeket is felfelé hajthatja.

Arra a felvetésre, hogy miként engedhet meg magának a PSG még egy ilyen drága játékost, és betartja-e az UEFA költésekre vonatkozó szabályozását – ez az úgynevezett Financial Fair Play Regulations (FFP) –, az elnök részletek említése nélkül azt mondta: megvan a pénzügyi keret a szerződtetésre, az FFP-t pedig betartják.

De mennyiért?

Egybehangzó francia lapértesülések szerint a PSG új csillaga

bruttó 35-40 millió eurót kereshet majd Párizsban évente.

Az FC Barcelonánál ennél egyébként jóval többet tett zsebre: év elején szivárgott ki például, hogy a 2017-ben kötött négy éves szerződése 555 millió eurót, azaz 192 milliárd forintot ér.

A Forbes szerint tavaly

ő volt a világ legjobban fizetett focistája, átszámítva 126 millió dollárral (108 millió euró, 37,8 milliárd forinttal), megelőzve Cristiano Ronaldót (117 millió dollár).

A 126 millió dollárból 92 millió dollárt tesz ki a bér, 34 millió dollárt pedig a reklám- és promóciós szerződésekből származó bevétel. Az egész karrierjét figyelembe véve pedig egymilliárd dollárt keresett a katalán klubnál az amerikai gazdasági lap számításai szerint.

Igaz, cserében a katalán klub nagyrészt neki köszönheti története talán legsikeresebb időszakát. Míg a Barca mintegy 100 év alatt, 2005-ig bezárólag 64 trófeát gyűjtött be, addig

a Messi-érában, 2005 és 2021 között 34-et, köztük négy Bajnokok Ligája győzelmet,  tíz spanyol bajnoki címet és hét spanyol kupagyőzelmet.

Az argentin szupersztár 778 meccsen 672 gólt lőtt a klub színeiben, és becslések szerint mintegy 500 millió euró bevételt hozott a klubnak.  

Miért ment el?

Arra, hogy miért távozott most mégis, több válasz is létezik. A játékos hivatalosan azt hangoztatta, hogy maradni szeretett volna, de a „Liga-dolog” miatt ez nem volt lehetséges.

A spanyol bajnokság, a La Liga ugyanis maximálja a klubok bérköltségét, méghozzá azok pénzügyi állapotától függően.

Az FC Barcelona, amelyet megtépázott a vírusválság, és több mint egymilliárd euró adóssággal, valamint csaknem 600 millió euró veszteséggel küzd, bevételeinek maximum 70 százalékát költheti fizetésekre.

Ha Messi maradt volna, akkor ez a mutató még bére felezése után is (a játékos beleegyezett volna ebbe) 110 százalék lett volna.

Azaz egyszerűen túl drága volt a katalán klubnak.

Felmerül persze a kérdés, hogy maradhatott volna-e Messi, ha még nagyobb mértékben csökkentik a fizetését. Colin Millar spanyol szakújságíró szerint a helyi munkaügyi törvények nem tesznek lehetővé ötven százalékosnál nagyobb fizetéscsökkentést, azaz a Barca (egykori) tízesének nem volt más választása, mint a távozás – ezt az információt ugyanakkor hivatalosan nem erősítették meg. (Laptársunk háttéranyaga: A Messi-búcsú háttere: azok a mocskos anyagiak.)

Messi: ilyen a futball

Messi a mai sajtótájékoztatón egyébként megjegyezte azt is, hogy

nehéz volt búcsút mondani a Barcának, ugyanakkor boldog és izgatott az új tapasztalatok miatt.

Arra a kérdésre pedig, hogy mi lesz, ha a PSG a katalán csapattal játszik majd a BL-ben, azt válaszolta: fura érzés lenne volt csapata ellen játszani, de a futball már csak ilyen. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.