4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Lionel Messi évente 35-40 millió eurót kereshet a PSG-nél, cserében viszont nem csak trófeákat, hanem rég nem látott médiafigyelmet és ezzel tetemes kereskedelmi bevételeket hozhat a klubnak.

Lionel Messi vasárnap még könnyek között mondott búcsút az FC Barcelonának, ma viszont már széles mosolyok közepette mutatkozott be a Paris Saint-Germainnél (PSG) – egyelőre nem a pályán, „csupán” egy sajtótájékoztatón.

Messi, a médiamágnes  

Az eseményen – amelyet óriási médiaérdeklődés kísért, a klub székháza előtt pedig jelentős tömeg gyűlt össze az argentin játékos köszöntésére – a PSG és (egyben a  Qatar Sports Investments) elnöke, Nasser Al-Khelaifi történelmi pillanatról és arról beszélt, hogy Messi a reményeik szerint sok trófeát hoz majd a klub számára. (Elsősorban persze a Bajnokok Ligáját szeretnék megnyerni, ez a cím ugyanis még hiányzik a gyűjteményükből.)

Új élet, új kalandok. Lionel Messi a mai sajtótájékoztatón Nasser Al-Khelaifivel, a PSG elnökével (balra) és Leonardóval, a PSG sportigazgatójával (jobbra).  (Fotó: PSG/Youtube/Telegraph)
Új élet, új kalandok. Lionel Messi a mai sajtótájékoztatón Nasser Al-Khelaifivel, a PSG elnökével (balra) és Leonardóval, a PSG sportigazgatójával (jobbra). (Fotó: PSG/Youtube/Telegraph)

Bár „a piszkos anyagiakról” – tehát arról, hogy mennyiért sikerült elcsábítani Messit, akinek nyilván számos más kérője is akadt – nem esett szó, a katari üzletember újságírói kérdésre azt azért megjegyezte, hogy

a spíler megszerzése számos egyéb pozitívummal járhat. Utalt arra, hogy a bejelentés hatalmasat szólt a médiában, főleg a közösségi platformokon, és most mindenki a PSG-t akarja látni.

Ez pedig a kereskedelmi bevételeket is felfelé hajthatja.

Arra a felvetésre, hogy miként engedhet meg magának a PSG még egy ilyen drága játékost, és betartja-e az UEFA költésekre vonatkozó szabályozását – ez az úgynevezett Financial Fair Play Regulations (FFP) –, az elnök részletek említése nélkül azt mondta: megvan a pénzügyi keret a szerződtetésre, az FFP-t pedig betartják.

De mennyiért?

Egybehangzó francia lapértesülések szerint a PSG új csillaga

bruttó 35-40 millió eurót kereshet majd Párizsban évente.

Az FC Barcelonánál ennél egyébként jóval többet tett zsebre: év elején szivárgott ki például, hogy a 2017-ben kötött négy éves szerződése 555 millió eurót, azaz 192 milliárd forintot ér.

A Forbes szerint tavaly

ő volt a világ legjobban fizetett focistája, átszámítva 126 millió dollárral (108 millió euró, 37,8 milliárd forinttal), megelőzve Cristiano Ronaldót (117 millió dollár).

A 126 millió dollárból 92 millió dollárt tesz ki a bér, 34 millió dollárt pedig a reklám- és promóciós szerződésekből származó bevétel. Az egész karrierjét figyelembe véve pedig egymilliárd dollárt keresett a katalán klubnál az amerikai gazdasági lap számításai szerint.

Igaz, cserében a katalán klub nagyrészt neki köszönheti története talán legsikeresebb időszakát. Míg a Barca mintegy 100 év alatt, 2005-ig bezárólag 64 trófeát gyűjtött be, addig

a Messi-érában, 2005 és 2021 között 34-et, köztük négy Bajnokok Ligája győzelmet,  tíz spanyol bajnoki címet és hét spanyol kupagyőzelmet.

Az argentin szupersztár 778 meccsen 672 gólt lőtt a klub színeiben, és becslések szerint mintegy 500 millió euró bevételt hozott a klubnak.  

Miért ment el?

Arra, hogy miért távozott most mégis, több válasz is létezik. A játékos hivatalosan azt hangoztatta, hogy maradni szeretett volna, de a „Liga-dolog” miatt ez nem volt lehetséges.

A spanyol bajnokság, a La Liga ugyanis maximálja a klubok bérköltségét, méghozzá azok pénzügyi állapotától függően.

Az FC Barcelona, amelyet megtépázott a vírusválság, és több mint egymilliárd euró adóssággal, valamint csaknem 600 millió euró veszteséggel küzd, bevételeinek maximum 70 százalékát költheti fizetésekre.

Ha Messi maradt volna, akkor ez a mutató még bére felezése után is (a játékos beleegyezett volna ebbe) 110 százalék lett volna.

Azaz egyszerűen túl drága volt a katalán klubnak.

Felmerül persze a kérdés, hogy maradhatott volna-e Messi, ha még nagyobb mértékben csökkentik a fizetését. Colin Millar spanyol szakújságíró szerint a helyi munkaügyi törvények nem tesznek lehetővé ötven százalékosnál nagyobb fizetéscsökkentést, azaz a Barca (egykori) tízesének nem volt más választása, mint a távozás – ezt az információt ugyanakkor hivatalosan nem erősítették meg. (Laptársunk háttéranyaga: A Messi-búcsú háttere: azok a mocskos anyagiak.)

Messi: ilyen a futball

Messi a mai sajtótájékoztatón egyébként megjegyezte azt is, hogy

nehéz volt búcsút mondani a Barcának, ugyanakkor boldog és izgatott az új tapasztalatok miatt.

Arra a kérdésre pedig, hogy mi lesz, ha a PSG a katalán csapattal játszik majd a BL-ben, azt válaszolta: fura érzés lenne volt csapata ellen játszani, de a futball már csak ilyen. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!