2019. február 11. 19:28

Március végére készül el a versenyképességi csomag.

A magyar gazdaság versenyképessége, a következő uniós költségvetési ciklus támogatási bevételmaximalizálása szempontjából fontos kormányhatározatok jelentek meg a mai Magyar Közlönyben.

Palkovics László Palkovics László

A 2027-ig terjedő időszakban a kormány egyik legbefolyásosabb embere az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Palkovics László lesz - derül ki a dokumentumokból. Neki kell összefognia az uniós programokat, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

Fontos dátumokat is tartalmaznak a határozatok. A még tavaly beígért versenyképességi csomagot idén március végéig kell letenni a kormány asztalára. A határozat Magyarország gazdasági és társadalmi versenyképességének növelését szolgáló fejlesztési tervekről tesz említést, s egyelőre nem világos, hogy ez milyen viszonyban áll a Pénzügyminisztériumban formálódó versenyképességi csomaggal. Nem kizárt, hogy ezt a munkát az innovációs miniszterhez rendelte a miniszterelnök.

 

A részletekből az is kiderül, hogy a kormány - felkészülve az eddiginél ínségesebb időszakra, az apadó uniós forrásokra - arra ügyel, hogy minden létező akadályt elhárítson az uniós támogatások felhasználása elől. A cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legsikeresebb országa közé kerüljön, növekedjen Magyarország gazdasági és társadalmi versenyképessége - áll a dokumentumban. A határozat alapján a rövid távú nemzetgazdasági hatások elérése mellett fokozott jelentőséget kell, hogy kapjanak a hosszabb távú hatékonyságnövelési, üzleti környezet javítási, kapacitási és emberi életminőséget javító hatások.

Fontos kitétel, hogy a megvalósítás során ugyanolyan fontos a  fejlesztési programok eredményessége és a  forrásvesztés kockázatának tompítása. Utóbbi arra utalhat, hogy csak olyan projektet fogadjanak be a hatóságok a következő ciklusban, amelyek a legnagyobb eséllyel meg is valósulnak.

Nagyon fontos üzenet a piac, a vállalkozók számára, hogy a határozat szerint a "a forrásokat kevés számú fejlesztési célkitűzésre szükséges összpontosítani". Vagyis el kell kerülni a források szétaprózódását, kevesebb területre és nagyobb projektre megy majd el a pénz. Ami értelemszerűen kevesebb kivitelezőt is feltételez.

Ami a bürokratikus akadályok elhárítását illeti, a határozat szerint "az új időszakra történő felkészülés során a  tervezéssel egyidejűleg biztosítani kell az újfajta, jelentősen egyszerűsített és a hatékonyságot növelő eljárási elemek kialakítását, továbbá a  támogatásfelhasználási intézményrendszer és a tervezett beavatkozások potenciális célcsoportjainak felkészítését". Ez pedig azt jelenti, hogy minél könnyebbé kell tenni a források elérését, és a projektekben részt vevők alapos felkészítésére is energiát kell fordítani.

Az operatív programokkal összefüggésben áll egy másik határozat, amely a Programozási Munkacsoport felállításáról szól. A munkacsoport feladata

  • a  2021–2027 közötti időszakra vonatkozó Partnerségi Megállapodás és operatív programok tervezésével kapcsolatos feladatok összehangolása és a tervezési folyamat felügyelete
  • az előző alpontban meghatározott dokumentumokat érintő előterjesztések előzetes megvitatása
  • továbbá az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások nyomon követése és a mandátumok előzetes véleményezése.

E munkacsoport elnöke az innovációs miniszter által kijelölt állami vezető lesz, tagjait pedig a miniszterek delegálják. Az ülésekre minimum tízszer kerül sor egy évben. A mandátum addig szól, amíg meg nem érkezik a jóváhagyás az Európai Bizottságtól az operatív programokra.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok