<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Napelem építésére és energetikai korszerűsítésre fordítható, vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni november 15-től azon háztartások számára, ahol az egy főre eső bruttó jövedelem nem éri el az átlagot. A Bank360 elemző összegyűjtötték a program feltételeit.

 

A napelem pályázatot napelemes rendszer kiépítésére és telepítésére, illetve a fűtési rendszer napelemes korszerűsítésére lehet beadni. Az első esetben közel 3 millió forint, a másodikban pedig a technológiától függően 9-11 millió forintot is kitehet a támogatás.

Három különböző energetikai korszerűsítést lehet megvalósítani

Az önrészt nem igénylő támogatás maximális összege a beruházás műszaki tartalmától függ. A saját fogyasztási célra, tetőre telepített napelemes rendszerre bruttó 2 896 108 forintot lehet legfeljebb igényelni. Ha emellett a pályázó nyilászáró cserét és a fűtési rendszer korszerűsítését is vállalja, akkor infra- és fűtőpanelekkel kiépített rendszerekhez bruttó 9 368 464 forintot, hőszivattyús rendszerekhez bruttó 11 559 214 forintot lehet megpályázni.

A támogatás összegének legalább 500 ezer forintnak kell lennie, a mértéke pedig nem haladhatja meg a valós ráfordítási költséget. Igényelhető előfinanszírozás a kezdeti munkálatokra, de ez legfeljebb az elnyert összeg 13 százalékát teheti ki. Bár a közzétett feltételek még nem véglegesek, de az elszámolható költségekről részletes tájékoztatás a napelem.palyazat.gov.hu weboldalon érhető el.

Új napelempályázat indul az átlagos jövedelműek számára. Fotó: DepositphotosÚj napelempályázat indul az átlagos jövedelműek számára. Fotó: Depositphotos

A pályázatot résztulajdonos is beadhatja

Egy személy, illetve egy ingatlan csak egyszer részesülhet a programból. A pályázat igénylőjének állandó lakcímmel, illetve legalább résztulajdonnal kell rendelkeznie az ingatlanban, amelyben megvalósul a napelemes rendszer. Kizáró tényezők, ha a tulajdonos kiskorú, 60 napot meghaladó köztartozása van, vagy nem rendelkezik magyar adóazonosító jellel. A pályázatban résztvevő ingatlanok típusát is megkötötték, családi házakra, sorházakra, ikerházakra, illetve legfeljebb hatlakásos társasházakra igényelhető a támogatás.

Mindezen kritériumokon felül jövedelmi feltételt is meghatároztak, miszerint a háztartás átlagos jövedelme nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot. A háztartásba minden, az ingatlanba állandó lakcímmel bejelentett lakó beleszámít, így a jövedelemben nem részesülők, illetve eltartottak is. A kalkuláció eszerint úgy alakul, hogy minden 2020-as évre vonatkozó szja bevallás szerinti jövedelem beleszámít és ezek összértékét kell elosztani az állandó lakcímmel rendelkezők számával.

A munkálatokat egy-másfél év alatt kell befejezni

Az igénylés online, a palyazat.gov.hu oldalon nyújtható be, a tervek szerint november 15, reggel 8 órától. Először azonban csak a nyugat- és közép-dunántúli megyék számára lesz elérhető a program, utána heti váltásban a dél-dunántúli és dél-alföldi régió, majd Észak-Alföld és Észak-Magyarország, végül pedig Pest megye és Budapest területén élők nyújthatják be pályázatukat. 2024 márciusáig, 4 ütemben lehet majd jelentkezni a programra.

A munkálatokat a sikeres pályázatot jelző, online kiállított, Támogatói Okirat megjelenésétől érdemes elkezdeni, amire az okirat kiállítását követő 12, illetve 18 hónapig van lehetőség. A hosszabb határidő, a komolyabb munkálatokkal járó, energetikai korszerűsítést is vállaló pályázatokhoz jár, de bármilyen műszaki tartalommal is rendelkezzen a beruházás, a napelem engedélyeztetési folyamatát, az okirat kiállításától számított 6 hónapon belül meg kell kezdeni a szolgáltatónál. A beruházást csak a programra regisztrált, a Kivitelezői listáról kiválasztott vállalkozóval lehet megvalósíttatni.

Ha a munkálatok nem fejeződnek be időben, azt minden esetben be kell jelenteni, ha pedig a késés meghaladja a 3 hónapot, részletes indoklást is csatolni kell. A támogatott beruházásokat legkésőbb 2026. Június 30-ig kell befejezni.

A program lezárulta után 2026. December 31-ig, de minden esetben legalább 3 évig csak engedélyeztetés mellett lehet eladni az ingatlant. A vásárlónak teljesítenie kell az eredeti jövedelmi feltételeket, különben vissza kell fizetni a támogatás, - időarányosan értékcsökkentett részét - az alapkamat kétszeresét kitevő késedelmi kamat mellett.

A támogatásból akár 35 ezer háztartás is részesülhet

A 201 milliárdos keretösszegű program a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv része, ami az előzetes kalkulációk szerint akár 34 920 háztartás napelemes rendszerét is fedezheti. Ennek részeként legalább 11 600 család a magasabb összegű, fűtéskorszerűsítést is tartalmazó támogatásban részesülhet. Az év végén lezajló első ütem a keret felét, 100 milliárd forintot tesz ki, míg a további 3 ütemben összesen 100 milliárd forint lesz a kiosztható támogatások keretösszege.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.