2020. május 27. 10:15

A Színművészeti Egyetem négy állami tulajdonú ingatlant kap szeptember 1-jén a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által tegnap benyújtott törvényjavaslat értelmében, és létrehozzák az intézmény vagyonkezelő alapítványát is, ezzel magánegyetemként fog a továbbiakban működni.

A Corvinus, majd a többi egyetemi vagyonkezelő alapítványok sorát növeli a Színművészeti Egyetemről szóló törvényjavaslat, mely szerint az egyem által eddig is használt ingatlanok kerülnek a tulajdonukba. Ennek érdekében létrehozzák a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt, mint az intézmény leendő fenntartóját, a kuratórium elnökét és tagjait az innovációs és technológiai miniszter jelöli ki majd ki a feladatra. Az ingyenesen átkerülő ingatlanok a fenntartóváltást követően a magánegyetemként tovább működő intézmény tulajdonába kerülnek. 

Rákóczi út 21., a védett ingatlan. Fotó: Wikipedia Rákóczi út 21., a védett ingatlan. Fotó: Wikipedia

Annak érdekében, hogy az egyetem eddigi művészeti alkotótevékenysége, tehetséggondozó programjai és a rászorultsági alapú támogatása megmaradjon, a kövekező négy állami ingatlan, valamint az azokban található ingóságok kerülnek az egyetem tulajdonába: 

- Budapest, VII. Akácfa u. 5.

- Budapest, VIII. Vas u. 2/C.

- Budapest, VIII. Ráckóczi út 21. (ez egyébként védett ingatlan, de nem kell alkalmazni a kulturális örökség védelméről szóló törvényt. Az épületen elidegenítési és terhelési tilalom van, de ennek átruházását a Nemzeti Vagyonkezelő fogja kérelmezni a szerződéskötéskor). 

- Budapest, VIII. Szentkirályi u. 32/a.

A szerződéseket a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti az intézménnyel. Az egyetem dolgát megkönnyíti az, hogy a védett ingatlannál nem kell alkalmazni sem a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, sem az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló rendeletet, amelyek előírják, hogy az állami tulajdonban álló műemléki ingatlanok átruházása esetén a kulturális örökség védelméért felelős miniszter jóváhagyása szükséges, illetve védett ingatlanok tulajdonjogának átruházásához a védettség jellege szerint felelős miniszter előzetes egyetértése szükséges.

Ha az Egyetem a tulajdonába adott ingatlanokat később értékesíti, akkor az átruházás költségeinek levonása után fennmaradó részt infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani. Az Egyetem az ingatlanértékesítésből származó bevételt működési költségek finanszírozására nem használhatja fel, s az Alapítvány kuratóriuma csak 2022. január 1-jével válik működőképessé, de csak az innovációs és technológiai miniszter engedélyével. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.