3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kedden publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.

Régen láttunk ennyire csapnivaló inflációs adatot, mint amilyen az áprilisi volt, hiszen 9 éve nem volt ilyen kiugró havi statisztika. Igaz, előzetesen a piaci elemzők, de még a Magyar Nemzeti Bank szakértői is emelkedő értéket prognosztizáltak. A jegybank szakértői a Monetáris Tanács legutóbbi ülését követően megjelenő anyagukban úgy fogalmaztak, hogy az infláció a következő hónapokban is rendkívül változékonyan alakul.

Az MNB a tartósabb tendenciák megítélésében nagy hangsúlyt helyez az alapfolyamatokról árulkodó mutatókra, azok között is kiemelten az adószűrt maginfláció értékelésére. A következő hónapokban bázishatások, az üzemanyagárak emelkedése, a jövedéki adó újabb növekedése és a gazdaság újraindításával jelentkező keresleti-kínálati súrlódások miatt inflációs kiugrások jelentkeznek.

Ugyanakkor éppen a maginfláció számítása esetében hajtott végre a KSH jelentős változtatást, hiszen a kosárból kikerültek az idén komoly árnövekedést elszenvedő, és emiatt inflációt okozó dohánytermékek. Ennek köszönhetően a maginfláció áprilisi értéke az alapmutatóhoz képest sokkal szerényebb lett.

Ennek ellenére Király Béla kollégánk szerint a jegybankon nyomás lehet a következő hónapokban, hiszen számos felfele mutató kockázat látszik az infláció kapcsán. Ezek közül a szakértők szerint akár a munkaerőpiac felpörgése, akár az alapanyagok drágulása akár már rövid távon is éreztetheti a hatását a fogyasztói árindexben. Sőt a nyersvas áremelkedése vagy éppen a réz drágulása vélhetőleg már vissza is köszönt az áprilisi adatokban is. A KSH adatai szerint a tartós fogyasztási cikkekért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok 5,5 százalékkal kerültek többe.

Az alapélelmiszerek esetében is több olyan termékkel találkozhattunk az elmúlt időszakban, ami többe kerül, mint egy évvel korábban. Mindez pedig az aktív népességet éppen olyan érzékenyen érinti, mint a nyugdíjasokat. Utóbbiak kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az idősek fogyasztását leképző mutató is jelentős emelkedést mutatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!