5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kecskemétről is egyre több helyi fiatal költözik ki az agglomerációs településekre. Többen onnan járnak az autógyárba.

Bács-Kiskun megye sem kivétel az alól, hogy a drágulás elől a nagyobb városok közvetlen környékére menekül aki csak teheti. A lakhatás ezeken a településeken akár 20-30 százalékkal is olcsóbb lehet, mint a vonzáskörzet központjában. Ezt támasztja alá Kecskemét esete is, ahol egyebek között sok olyan munkavállaló is dolgozik, aki ma már egy közeli faluból jár mondjuk a Mercedes gyárba.

Végleges adtok még nincsenek, de az első 9-10 hónap alapján megállapítható, hogy a megyében ugyan nem nőtt olyan sebességgel a lakások ára, mint például Budapesten vagy Debrecenben és vonzáskörzetében, de az emelkedés egyre inkább Kecskeméttől kifelé tolja a fiatalokat vagy a csendesebb környékre vágyó idősebbeket.

A megújuló kecskeméti belvárosban tovább nőttek a lakásárak (pixabay.com)
A megújuló kecskeméti belvárosban tovább nőttek a lakásárak (pixabay.com)

A Duna House (DH) mindamellett megállapította, hogy az elmúlt 10 esztendőben a lakások értéke több mint kétszeresére emelkedett a megyében. A tranzakciók közel 60 százaléka Kecskeméten realizálódott. 

Míg Nyugat-Magyarországon mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében 12, illetve 16 százalékos áremelkedés volt a tavalyi harmadik negyedévben, addig az ország keleti felében stagnáltak az árak. Ez alól nem kivétel Bács-Kiskun megye sem, ahol mindössze 2 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagára. 

Típusokra lebontva azonban jobban látható a különbség: a panelek a 2020-hoz hasonló négyzetméteráron, 334.000 forintért keltek el 2021-ben is, míg a téglalakásoknál kisebb korrekció következett be, de még így is 386.000 forint/négyzetméteres költséggel kell számolniuk a potenciális vevőknek. A térségben a házak a legkeresettebbek (56,5 százalék), ezzel magyarázható közel 6 százalékos áremelkedésük is. Egy átlagosnak mondható, 100 négyzetméteres házért így 23,7 millió forintot kell fizetni.

A megyeszékhelyre fókuszálva azonban eltéréseket mutatnak a számok. A kecskeméti ingatlanok átlagára 27,7 millió forint, ami hasonló mértékű áremelkedést mutat, mint megyei szinten. Tavaly az év túlnyomó részében a panelek 354.000, a téglalakások pedig 407.000 forintos négyzetméteráron keltek el átlagosan.

Kecskeméten kívül Kiskunfélegyházán, Baján és Izsákon is élénkebb ingatlanforgalmat regisztráltak a szakértők. A különböző állami támogatások révén főleg a fiatal párok költöznek ki Kecskemét agglomerációjába. Ezeken a településeken főként régebbi, felújításra váró házak, Kádár-kockák, vagy tanya jellegű ingatlanok találhatók, ugyanakkor ezek jóval olcsóbbak.

Jellemzően két típusú vevő választja ezt az alternatívát. Vannak, akik eladják kecskeméti panellakásukat, és a Babaváróval, valamint támogatott hitellel szeretnének családi házat vásárolni. Egy másik csoportot képviselnek a kevés önerővel rendelkező fiatalok, akik viszont ezen támogatások által szeretnének ingatlanhoz jutni. 

"Sokszor azonban egy hirtelen hozott, nem átgondolt döntés áll ezek hátterében, mivel mindenki ki szeretné használni ezt a lehetőséget.” - mondta Benedikt Károly, a DH pr és elemzési vezetője.

Kecskeméten egy felújításra váró ház is 30-35 millió forintba kerül, míg az agglomerációban egy szépen karbantartott, régebbi típusú házat már 22-25 millió forintért is meg tudnak vásárolni. Ezeknek az eladási ára 3 évvel ezelőtt minimum 30 százalékkal volt alacsonyabb.

Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is egyre magasabb. Míg 2020-ban a tranzakciók 4,6 százalékát tették ki, addig tavaly szeptemberig az adásvételek 8,4 százalékát kötötték meg az ezen típusú lakóhelyekre. Árak tekintetében stagnálás figyelhető meg, 2020-hoz hasonlóan 2021-ben is 430-460 ezer forintért lehetett az újépítésű lakások, házak négyzetméterét megvásárolni.

Voltak-vannak kiugró árak is. A kínálatban szerepelt egy 350 négyzetméteres négyzetméteres, történelmi kúria, az volt a legdrágább Bács-Kiskun megyei ingatlan, amelyet a hozzá tartozó, több mint 9 hektáros birtokkal kínáltak eladásra, 595 millió forintért. A XIX. század végén, klasszicista stílusban épült ház mellett több más épület is megtalálható a telken, köztük istálló, műhely, medence és biliárdszoba is.

Közel fél milliárd forintért hirdettek egy Kecskemét belvárosi, több lakóegységes, 1.150 négyzetméteres luxusingatlant, illetve egy újépítésű, háromszintes, 5 hektár birtokkal rendelkező, szálloda vagy egészségügyi központ kialakítására is alkalmas klasszicista kúriát az M5 autópálya lehajtója közelében. A TOP3 legdrágább ingatlan mellett így is bőven akad még 100, 200, sőt 300 millió forintos érték feletti a Bács-Kiskun megyei kínálatban. A tavalyi rekordeladás egy megyeszékhelyi családi házé volt, ami 127,5 millió forintért kelt el.

A vevők legnagyobb arányban első otthonukat teremtették meg a térségben, de sokan döntöttek a nagyobb lakásba való költözés vagy befektetési lehetőség miatt az ingatlanvásárlás mellett. Az eladók szempontjából a legfőbb értékesítési okot a lakásméretváltás, illetve az örökség eladásából realizálható hozam jelentette.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!