<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nagy sikerrel működik Stockholmban egy éjszaka is nyitva tartó óvoda, ahol olyan, főleg egyedülálló szülők helyezik el a kisgyermeküket, akik az esti-éjszakai órákban vagy egész hétvégén dolgoznak, és akiknek a rokonai nem tudják felvállalni a gyermekfelügyeletet. 

Az olyan, főleg egyedülálló szülők, akik az esti-éjszakai órákban vagy egész hétvégén dolgoznak, és akiknek a rokonai nem tudják felvállalni a gyermekfelügyeletet, még Svédországban is nehéz helyzetben vannak, holott magas szintű a szociális ellátás.

Ezért működik nagy sikerrel Stockholmban egy éjszaka is nyitva tartó óvoda, ahol sorban állnak egy helyért. Ez különösen a Covid kezdete óta lett fontos, például az éjszakai műszakot vállaló orvosnők, mentősök és ápolónők számára.

A kezdeményezés pár éve indult, és már akkor kiderült, óriási az igény egy ilyen gyermekfelügyeleti helyre, mert sokan dolgoznak repülőtereken, éjjel is nyitva tartó boltokban és bárokban. A szolgáltatásért ugyanúgy fizetni kell, mint a "nappali" óvodák esetében. Hasonló intézmények vidéken is működnek.

Az óvodáknak is alkalmazkodniuk kell a ma már éjjel-nappal működő társadalom igényeihez? Fotó: depositphotosAz óvodáknak is alkalmazkodniuk kell a ma már éjjel-nappal működő társadalom igényeihez? Fotó: depositphotos

Az igények felmérése után nyilvánvalóvá vált, hogy a svéd főváros minden kerületében elkelne egy ilyen gyermek-megőrző, de még csak egy működik, a Fridhemsplanon, ahol az egy- és a tizenhárom éves közötti gyerekeket felügyelik és látják el. A szülőknek be kell bizonyítani, hogy másképp nem tudják megoldani a helyzetet. A munkaadótól igazolást kell hozniuk, hogy milyen napszakban dolgoznak. Éjfélig a lakásukra megy el egy gondozónő, aki vigyáz a gyerekekre, de éjfél után ide kell elhozni a kicsiket.

Hogy ilyen intézménybe tudjon járni egy gyerek, annak az is a feltétele, hogy a szülő igazolja, az adott munkahelyen nem tud munkaidő-beosztást változtatni, és hogy előremenetele, családja fenntartása és szakképzettsége miatt fontos számára a konkrét munkakör. Erről egy igazolást kell hozni a cégtől.

Eddig főleg úgy oldották meg ezt a problémát, hogy egy gyermekgondozót megbíztak a kicsi éjszakai álmának őrzésével, a szülő lakásában. De erre nem nagyon találni embert és ezt sok szülő azért sem kedveli, mert akkor a csemetéje nincs együtt más gyerkőcökkel és nem fejlődik ki a közösségi érzése, elesik az óvodában szokásos pedagógiai képzéstől, és ha óvodás korú, nem tud felkészülni az általános iskolai tanulmányaira. 

Stockholm by night. Fotó: depositphotosStockholm by night. Fotó: depositphotos

A svéd szakember, aki Stockholm eddigi egyetlen éjszakai óvodáját vezeti, úgy véli, hogy a gyermekintézményeknek is alkalmazkodniuk kell a ma már éjjel-nappal működő társadalom igényeihez, a megváltozott életritmushoz.

A fridhemsplani intézmény vezetője évekig harcolt azért, hogy végre 1997-ben megnyithassa ezt az óvodát. Mint egyedülálló anya, ő is érezte annak idején a hiányát egy ilyen intézménynek.  Bár hozzá a gyereküket egyedül nevelő apák is hozzák csemetéjüket - az ő számuk sem csekély -, elsősorban az anyák szoktak a válás után egyedül maradni a picivel vagy éppen úgy szültek, hogy időközben már az apa eltűnt. Főleg a nők azok, akik kénytelenek elvállalni az éjszakai munkát, ha fenn akarják tartani a család életnívóját.

A jövőben több hasonló óvoda megnyitását tervezik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.