<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Még mézbiznisz is belefér, legalábbis Szlovéniában.

Szlovénia középső és főleg nyugati körzeteiben kis tulzással minden második ház akkora, hogy a háziak lakrészén kívül kényelmesen elfér benne 4-5 külön zuhanyozós szoba. Aféle mini panziók ezek, amiket sokszor apartmanoknak hívnak. Közös ismertetőjelük, hogy stabil üzletmenetük van, bár a járvány alatt ezek is szenvedtek kicsit - erről beszélt munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában. 

A hegyvidéki panziók jól mennek, de egyes hotelek sokat küszködtek a járvány miatt. Fotó: depositphotos.comA hegyvidéki panziók jól mennek, de egyes hotelek sokat küszködtek a járvány miatt. Fotó: depositphotos.com

Megtoldva azzal, hogy központi támogatást nem kapnak és persze az üzemeltető családok nem tagjai semmiféle kedvezményezett körnek, mint például Magyarországon a NER-esek. Kiegészítésként egyébként majdnem minden panziós méheket tart, a finom mézt sok túrista is veszi, de eladnak élelmiszerboltoknak is. 

A hotelpiac átalakulóban van, a tengerparti szállodákat ez egyelőre nem érinti, de például a fővárosiak közül néhányat igen. A közelmúltban egy nagy spanyol üzemeltető egyszerre három ljubljanai szállodát is átvett. A főváros másik nagy híre pedig az, hogy az OTP Ingatlanbefektetési Alap hamarosan megkezdheti az Emonika plaza nevű vegyes funkciójú beruházást a főpályaudvarnál. Azt még a Demján Sándor vezette TriGranit indította másfél évtizede, de az átdolgozott tervek alapján csak nem régiben kapott végleges építési engedélyt, átadás 2025-ben várható - utalt rá munkatársunk. 

A műsor második részében az idősebb és fiatalabb családtagok lehetséges összeköltözésének előnyeiről és egyes akadályairól volt szó, megemlítve, hogy a szigorodó hitelfeltételek és a drága telkek miatt sokat megtakaríthat az, aki vállalja, hogy az idősek már meglévő családi házát bővíti, esetleg beépíti a tetőteret. Szintén sok millió forinttal kisebb lehet a végszámla, ha az egy-egy, kisebb lakást eladva mondjuk egy nagyobb, jó adottságú környéken található agglomerációs családi házat vesznek - hangsúlyozta kollégánk.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.