TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A Harvard kutatói által kifejlesztett módszer a Twitteren, a Google-on és további felületeken megadott, koronavírushoz kapcsolt keresőkifejezéseink számának alakulását követve elvileg hatékonyan előre tudja jelezni, hol fognak megsokasodni a fertőzöttek.

A  sikeres megküzdésnek a koronavírussal nem csak az az előfeltétele, hogy előre be legyen tárazva a lélegeztetőgép meg az orvosi maszk, de az is, hogy eredményesen előre tudjuk jelezni a fertőzésszámok megszaporodását. Ezért vesz rendszeresen mintákat a budapesti szennyvízből a Nemzeti Népegészségügyi Központ (mely a hónapban már a fővároson kívül is vizsgálódott), a mintákat elemezve ugyanis akár két héttel előrejelezhető az újabb gócpont kialakulása.

A Harvard új húzása is ezen az elven működik, csak teljes egészében az interneten zajlik: szennyvíz helyett a közösségi médiában indított kereséseket vizsgálja, a koronavírus helyett a koronavírussal kapcsolatos keresések gyakorisága és minősége alapján jósol, és ugyanúgy nagyjából két hetes felkészülési időt ad a helyi egészségügyi ellátórendszereknek. Az algoritmust a New York Times cikke mutatta be.

illusztráció illusztráció

Az algoritmust egy nemzetközi kutatócsoport állította össze a Harvard két kutatója, Mauricio Santillana és Nicole Kogan vezetésével. A rendszer valós időben monitorozza a Twitter- és Google-kereséseket, párosítva az okostelefonok mobilitási adataival és további adatokkal. A kutatócsapat az eszközt úgy írja le, mint egyfajta hőfokszabályzót, mely segít a szigorítások és lazítások tervezésében és finomhangolásában, vagyis nagy segítség lehet az újranyitások tervezésében.

Santillana úgy ragadta meg az algoritmusban rejlő újdonságot, hogy a legtöbb virológiai modellben különböző feltételezések alapján dolgoznak ki különféle forgatókönyveket - feltételezések viszont ebben a keresés-monitorozó rendszerben nincsenek, itt csak megfigyelés folyik, de ez az eljárás a valós idejűség miatt érzékenyebben reagál a viselkedésminták azonnali megváltozására.

Az új elemzési módszernek még nem készült el a szakmai bírálata, de azok a külsős szakemberek, akik már betekintést nyertek bele, eddig biztatónak látták a fejleményeket, kiemelve, hogy a módszer javíthat a már meglévő vírusmodellek eredményességén.

Próbálták már, nem sikerült

A betegségek terjedésének valós idejű adatokon alapuló előrejelzésére már legkésőbb 2008-ban tettek kísérletet, de az a projekt még nem volt sikeres. Akkor a Google mérnökei próbálták meg kitapintani a háziorvosi látogatások esetleges felszökését, az alapján, hogy keresőjükben elkezdték külön figyelni az olyan, influenza-gyanús keresőkifejezések gyakoriságának alakulását, mint "levertnek érzem magam", "sajgó ízületek" vagy az "oszeltamivir-adagolás" (ez egy az influenzavírus A és az influenzavírus B fertőzés kezelésére és megelőzésére használt gyógyszer), és így tovább.

Ez volt a Google Flu Trends, de nem muzsikált valami jól: mint utóbb kiderült, folyamatosan túlbecsülte az orvosi látogatásokat, részben a nem elegendő adat miatt, részben külső tényezők befolyása okán (ilyen volt például a sajtómegjelenések hatása - ha valahol elkezdtek cikkezni az influenza-járványról, annak nyomán akkor is megugrottak a Google-keresések, ha amúgy adott régióban nem is indult útjára a fertőzés).

Ez is bizonyítja, hogy a környezetéből kiragadba, önmagában egyetlen adatsor nem nyújt valós képet, a mostani modell azonban jóval több, valós időben alakuló adattal dolgozik, így valóban eredményesen képezheti le a valós vírushelyzet valós alakulását.

Több gépszem többet lát

Az új eljárás a Google-ön túl négy forrás adatait vizsgálta. Nézték a Twitteren megjelenő koronavírussal kapcsolatos bejegyzéseket, azok posztolói lokációjának számba vételével, nézték az UpToDate nevű orvosi platformon lefuttatott (nyilvánvalóan orvosi) kereséseket, az okostelefonok anonim lokációs adatait, és a Kinsa nevű okoshőmérő adatait, melyet az eszköz a hozzá párosított applikációba tölt fel. Ezt a színes adathalmazt küldték be a Northeastern University által kifejlesztett előrejelzési modellbe, mely az emberek mozgási és közösségben mutatott viselkedési mintáin alapul.

A kutatócsoport a modell számításainak helyességét úgy ellenőrizte, hogy összevetették az előrejelzések adatait és a koronavírus-fertőzések és a betegséghez kapcsolt halálesetek adatait március-áprilisban, az USA minden egyes államában. Azt találták, hogy New Yorkban a koronavírus-témájú Twitter-bejegyzések már több mint egy héttel azelőtt kilőttek az égbe, hogy a vírus március közepén konkrétan berobbant volna a városban. A Google releváns keresései és a Kinsa-adatok is több nappal előzték meg a fertőzöttek tömeges megjelenését.

A kutatócsoport súlyozta az adatforrásokat releváns találatok alapján, és az így kapott előrejelzés átlagosan 21 nappal jelezte előre a következő gócpont-kialakulást. Az aktuális adatok azt jósolják, hogy a következő nagy fertőzöttszám-felszökést Nebraskában és New Hampshire-ben regisztrálják majd pár héten belül, noha jelenleg mindkét államban még csendes a járványhelyzet.

Santillana kiemeli, hogy a modelljük nem kiváltja a tradicionális megfigyelést, hanem megerősíti. Szerinte ezekkel az információkkal felszerelve a helyi vezetők sokkal könnyebben meg tudnak hozni egy szigorításról szóló döntést, melynél akár egy hetes késlekedésen is emberéletek tömegei múlhatnak.

A világot ez sem váltja meg

A modell kritikusai szerint ugyanakkor a bigdata-elemzések sem tudják jobban előrejelezni a társas visekedés hirtelen változásait, mint a tradicionális modellek. Például semmi sem jelezhette előre a Geroge Floyd halála miatt indult tiltakozási hullámot, és annak járvány-hatásait - ez tömeges megfertőződések melegágya lehetett.

Problémás az is, hogy a közösségimédiás keresések az idő előrehaladtával kevésbé képesek a valósággal tényleg találkozó fertőzöttségi jóslatokat produkálni, egyszerűen azért, mert minél többet tudnak az emberek a vírusról, annál kevesebbszer használják a hozzá kapcsolódó keresőkifejezéseket.

Az amerikai járványügyi hivatal (Centers for Disease Control and Prevention) éppen ezért nem is szán központi szerepet a hasonló algoritmusoknak a járvány-előrejelzéseik összeállításakor. Santillana ugyanakkor arról beszél, hogy az elérhető "legjobb" adatsorokkal dolgoznak, és nagyon kíváncsiak lennének például arra, hogy az Amazon és a Netflix adatai mit árulnának el nekik.

(New York Times)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.