<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

A szélsőséges tél és az aszályos nyár következményei alapból óriási plusz anyagi terheket rónak az állattenyésztőkre, akik az EU-ból való kiválás miatt még több pénzt fognak bukni a jószág kereskedelmén. Ugrásszerűen növekszik a lelkisegély-vonalat hívó földművelők száma a szigetországban.

Egyre inkább megnő az öngyilkosság veszélye a brit farmereknél, és ezért részben a közelgő Brexit, részben a megváltozó klíma okolható. A brit Országos Gazdaszövetség (National Farmers Union) szerint az utóbbi időben megugrott a helyi lelkisegély-vonalat hívó gazdák száma, és többüket megfigyelés alatt kell tartani, nehogy kárt tegyenek magukban.

Egy brit juhtenyésztő. Illusztráció. (Forrás: Sky News)Egy brit juhtenyésztő. Illusztráció. (Forrás: Sky News)

Az NFU szerint a farmerek labilis állapotáért a tavalyi, különlegesen erős hóviharok és a rá következő nyári szárazságok okolhatók. A The Farmer Network nevű gazdákat segítő nonprofit szervezet szerint pedig a közelgő Brexit-okozta bizonytalanság az, ami még súlyosabbá teszi a helyzetet. Szerintük az EU-ból való kiválás "időzített bomba" a földművelők közösségére nézve. A szervezet vezetője szerint főleg a juhexport-ágazat kerül nehéz helyzetbe:

"Akárhogy is lesz a Brexit, a farmerek idén juhonként 25-30 fontot fognak bukni rajta. Abszolút szörnyű lesz. Már most azzal hívnak minket a gazdák, hogy "nem állnak nagyon jól a dolgok, és nem tudjuk, hova forduljunk.""

- mondta Adam Day.

A fennálló helyzetet az állattenyésztők szenvedik meg a leginkább, mert az időjárási jelenségek miatt megugrott a jószág téli takarmányozásának a költsége. Sok gazda már a traktor üzemanyagának költségét se tudja előteremteni, és vannak, akiknek a közüzemi számlákra és a családjuk étkeztetésére sem jut. A Royal Agricultural Benevolent Institution (RABI) nevű mezőgazdasági jótékonysági alap által kínált segélyek kifizetései 47 százalékkal ugrottak meg tavaly: 2,22 millió fontot folyósítottak 1248 farmernek.

A brit országos statisztikai hivatal tavaly közzétett adatai szerint 2011 és 2015 között átlagosan hetente egy mezőgazdasági dolgozó vetett véget az életének. 

Az öngyilkosság az amerikai farmerek között is nagy probléma. Erről korábban itt írtunk.

(Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.