3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a kormányfő apjához képest még kispályás, Orbán Dávid is egyre otthonosabban mozog a bányászatban. Most éppen visszaszerezte, ami korábban is az övé volt.

Orbán Viktor unokaöccse megint tulajdonos lett a kavics-, homok- és agyagbányászattal foglalkozó Vörös Kavics Bányászati Kft.-ben - derül ki az Opten adatbázisából. Egészen pontosan Orbán Dávidról van szó, aki a miniszterelnök öccsének, Orbán Győzőnek a fia. Azért megint, mert Orbán Dávid 2017 szeptemberétől 2020 novemberéig egyszer már résztulajdonosa volt a győri bányacégnek.

Lapunk is megírta korábban, hogy a számok alapján elég rosszul időzítette az ifjabbik Orbán a kiszállást, a cég ugyanis az addigi szerény teljesítmények után szinte szárnyalni kezdett. 2021-ben 944 százalékkal nőtt a Vörös Kavics Kft. értékesítésből származó árbevétele: 28,9 millió forintról kicsivel több mint 302 millió forint fölé. A társaság profitja pedig 1064 százalékkal ugrott egyetlen év alatt, 3,6 millió forintról 39,8 millióra 2021-ben.

Most viszont már újra tulajdonosnak mondhatja magát az 1987-es születésű Orbán Dávid, aki 2017 februárjától kezdve a kavics-, homok- és agyagbányászattal foglalkozó Murobán Kft. kisebbségi tulajdonosa is. Ez a cég pedig idén február 24-én szerzett részesedést a Vörös Kavics Kft.-ben.

A cégünk által üzemeltetett bánya Győr városa közelében, az M1-es autópályától 800 méterre lévő Győr X-homokos kavics védnevű kavicsbánya. A bányatelek mérete 14 hektár, 9995 négyzetméter. A jelenlegi területből az engedélyezett alaplapig kitermelhető mennyiség: 2.820.000 tonna, amely igény szerint tovább bővíthető

- vall magáról a Vörös Kavics.

A 2017-ben alapított, győri székhelyű Murobán Kft.-ben pedig egy győri ügyvéddel, Mürkl Mátéval közösen tulajdonosok. Ez a cég bár nyereséges, az nagyságrenddel kisebb, mint a Vörös Kavics profitja. Tavalyelőtt alig több mint 9 millió forint folyt be a kasszába, amiből 8,7 millió nyereség maradt.

Orbán Dávid cégének érkezésével egyidejűleg kiszállt a bányacégből Róth András, aki addig 50 százalékos tulajdonos volt. Az üzletembernek például Győr egyik városrészében, Pinnyéden nyílt új kavicsbányája 2021-ben.

Fotó: Orbán Viktor-Facebook
Fotó: Orbán Viktor-Facebook

Mindez persze csak aprópénz az Orbán-család bányáihoz képest. Orbán Dávid tavaly január 1-től lett ügyvezetője a család legnagyobb bányászati cégének, a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek. Az idősebb Orbán Győző érdekeltségébe tartozó cég 2020-at 3 milliárd 513 milliós árbevétellel és 1 milliárd 136 millió forintos adózott eredménnyel zárta, de 2021 még jobban sikerült: rekordnak számító 5 milliárd forintra hízott a forgalom (ez 43 százalékos gyarapodás), a profit pedig 1,8 milliárd forint lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!