4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Már közel 20 ezer deportál ukrán gyermek él távol hazájától, Putyin még mindig nem tett hivatalos bejelentést, hogy indul az elnökválasztáson. Háborús összefoglaló este.

  • Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et. Márciusban a hágai nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin és Marija Alekszejevna Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen a gyermekek kényszerű kitoloncolásával kapcsolatban.
  • Az Egyesült Királyság kormánya közölte, hogy „megfelelő szankciókat” vetett ki, miután beidézte az orosz nagykövetet, mert azzal vádolták, hogy az orosz FSZB-hez köthető csoportok prominens brit személyiségeket hackeltek meg a „brit politikába való beavatkozás” részeként. Oliver Dowden brit miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Oroszország áll „a tartós ellenséges kiberműveletek mögött, amelyek célja az Egyesült Királyság demokratikus folyamataiba való beavatkozás. Ide tartoztak parlamenti képviselők, köztisztviselők, agytrösztök, újságírók és civil szervezetek”. 
  • A jövő évi orosz elnökválasztás időpontját március 17-re tűzték ki, és az orosz szövetségi tanács ma délelőtt meg is erősítette az időpontot. Ella Pamfilova, az Orosz Föderáció Központi Választási Bizottságának vezetője szerint december 12-ig döntenek arról, hogy a megszállt Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herson részt vesz-e a részvételen.

Ukrán katona őrt áll egy bunker bejáratánál a frontvonal közelében, a Harkivi területen levő Kupjanszkban 2023. november 30-án. Fotó: MTI/AP
Ukrán katona őrt áll egy bunker bejáratánál a frontvonal közelében, a Harkivi területen levő Kupjanszkban 2023. november 30-án. Fotó: MTI/AP

  • A 71 éves Vlagyimir Putyin még nem jelentette be, hogy indul-e, de sokan azt várják, hogy megszerezze az ötödik ciklust, és legalább 2030-ig hatalmon maradjon. A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij egy internetes nyilatkozatában sürgeti híveit, hogy bárkire szavazzanak Putyinon kívül, mondván: „Putyin ezt a választást népszavazásként értékeli majd tettei jóváhagyásáról. Népszavazás a háború jóváhagyásáról. Zavarjuk meg a terveit, és valósítsuk meg, hogy március 17-én senkit se érdekeljen egy elcsalt eredmény, hanem hogy egész Oroszország végre tisztán lásson.”
  • Orbán Viktor nem engedheti meg, hogy „zsarolja” az EU többi tagállamát azzal, hogy blokkolja az ukrajnai csatlakozási tárgyalásokat, ha nem engedik át a visszatartott pénzeket Magyarországnak – mondták az EP-képviselők. Pedro Marques, a 142 európai parlamenti képviselőt tömörítő szocialista és demokrata frakció alelnöke azt mondta, „ez egy ébresztő a vezetők számára, hogy nem hagyhatjuk magunkat továbbra is zsarolni valamely tekintélyelvű vezetőtől.”
  • Ukrajna célja, hogy megkerülje a teherautó-sofőrök által a lengyelországi határzárat oly módon, hogy tehergépjárműveiket vasúton szállítják - közölte csütörtökön a nemzeti vasúttársaság illetékese.
  • Az ukrán áramhálózat-üzemeltető, az Ukrenergo csütörtökön azt közölte, hogy a hideg időjárás miatt 2,7 százalékkal megnövelte az áramfogyasztást. A hiányt Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából származó import pótolja.
  • Szerdán a republikánusok az Egyesült Államok Szenátusában blokkolták a kiegészítő finanszírozási törvénytervezetet, amely az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást is magában foglalta. A szavazás megnöveli annak valószínűségét, hogy a Kongresszus nem hagy jóvá több finanszírozást Ukrajnának az év vége előtt, mivel a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek égetően több segélyre van szüksége.
  • A szavazás előtt Joe Biden elnök könyörgött a republikánusokhoz, rra figyelmeztetve, hogy Oroszország Ukrajna feletti győzelme olyan helyzetbe hozza Moszkvát, hogy megtámadja a NATO-szövetségeseket, és háborúba viheti az amerikai csapatokat . „Ha Putyin elfoglalja Ukrajnát, akkor nem áll meg itt” – mondta Biden. Putyin megtámad majd egy NATO-szövetségest, és akkor „lesz valami, amire ma nem is gondolnák: amerikai csapatok harcolhatnak orosz csapatokkal” – mondta Biden. 
  • Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között- jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön. (MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!