3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába a támogatás, Le Pen hoppon maradt, s még az is kiderült, hogy Mészáros Lőrinc vonakodott rábólintani.

Április 6-án lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás. Az egyesült MKB Bank április 5-től 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 ATM-mel szolgálja ki az ügyfeleket. Az egyesülés lezárulásával újabb mérföldkőhöz ért a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő, egységes bank létrehozására irányuló építkezés, aminek következő állomása a Takarékbank integrálása.

Itt még azt gondoltál, Le Pen nyer. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA
Itt még azt gondoltál, Le Pen nyer. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A 444.hu által szemlézett Financial Times cikk egészen a 2010-es évektől ismerteti, hogyan váltak előbb bűnbakká a bankok, majd hogyan alakította ki a NER holdudvar számára a kormányzat az utat, hogy létrehozza a több mint húsz százalékos piaci részesedéssel rendelkező OTP hozzá hű versenytársát és teremtse meg a feltételeit egy olyan bankrendszernek, ahol a hazai tulajdonosok előnyben vannak a külföldi pénzintézetekhez képest.

"Orbán Viktor közvetlen utasítására volt szükség, hogy az MKB Bank hitelt nyújtson a szélsőjobboldali francia elnökjelölt, Marine Le Pen kampányának" – írja a brit Financial Times két, a folyamatra rálátó forrására hivatkozva.

A FT szerint a bank vezetése, sőt még a tulajdonos, Mészáros Lőrinc is vonakodott ebbe belemenni, de végül a miniszterelnök akarata érvényesült, és a Bankholding egyik hitelügyintézőjét küldték Párizsba, hogy aláírja a papírokat Le Pennel.

A brit napilap arra is felhívja a figyelmet, hogy az MKB Bank mögött álló Bankholding az Orbán-kormány és Mészáros Lőrinc többségi felügyelete alatt áll, ezek a körök kapják tőle a legnagyobb hiteleket is. A lap által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy ha az óriási hitelekben részesült cégek, köztük Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségei egy kormányváltás után elveszítik állami szerződéseiket, az így kieső törlesztések a Bankholding többi ügyfelének pénzét is veszélybe sodorhatják.

Az óriásbank a cikk szerint akkor lehet sikeres, ha a következő négy-öt évben állami szerződések nélkül is működővé teszik, a kockázatokat azonban csak növeli az olyan közvetlen kormányzati befolyás, ami a Marine Le Pennek nyújtott hitel esetében is megmutatkozott. A Financial Times arra is rámutatott, hogy a bankfelügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank elnökének fia is érdekelt a Bankholdingban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!