<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hiába a támogatás, Le Pen hoppon maradt, s még az is kiderült, hogy Mészáros Lőrinc vonakodott rábólintani.

Április 6-án lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás. Az egyesült MKB Bank április 5-től 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 ATM-mel szolgálja ki az ügyfeleket. Az egyesülés lezárulásával újabb mérföldkőhöz ért a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő, egységes bank létrehozására irányuló építkezés, aminek következő állomása a Takarékbank integrálása.

Itt még azt gondoltál, Le Pen nyer. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVAItt még azt gondoltál, Le Pen nyer. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A 444.hu által szemlézett Financial Times cikk egészen a 2010-es évektől ismerteti, hogyan váltak előbb bűnbakká a bankok, majd hogyan alakította ki a NER holdudvar számára a kormányzat az utat, hogy létrehozza a több mint húsz százalékos piaci részesedéssel rendelkező OTP hozzá hű versenytársát és teremtse meg a feltételeit egy olyan bankrendszernek, ahol a hazai tulajdonosok előnyben vannak a külföldi pénzintézetekhez képest.

"Orbán Viktor közvetlen utasítására volt szükség, hogy az MKB Bank hitelt nyújtson a szélsőjobboldali francia elnökjelölt, Marine Le Pen kampányának" – írja a brit Financial Times két, a folyamatra rálátó forrására hivatkozva.

A FT szerint a bank vezetése, sőt még a tulajdonos, Mészáros Lőrinc is vonakodott ebbe belemenni, de végül a miniszterelnök akarata érvényesült, és a Bankholding egyik hitelügyintézőjét küldték Párizsba, hogy aláírja a papírokat Le Pennel.

A brit napilap arra is felhívja a figyelmet, hogy az MKB Bank mögött álló Bankholding az Orbán-kormány és Mészáros Lőrinc többségi felügyelete alatt áll, ezek a körök kapják tőle a legnagyobb hiteleket is. A lap által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy ha az óriási hitelekben részesült cégek, köztük Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségei egy kormányváltás után elveszítik állami szerződéseiket, az így kieső törlesztések a Bankholding többi ügyfelének pénzét is veszélybe sodorhatják.

Az óriásbank a cikk szerint akkor lehet sikeres, ha a következő négy-öt évben állami szerződések nélkül is működővé teszik, a kockázatokat azonban csak növeli az olyan közvetlen kormányzati befolyás, ami a Marine Le Pennek nyújtott hitel esetében is megmutatkozott. A Financial Times arra is rámutatott, hogy a bankfelügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank elnökének fia is érdekelt a Bankholdingban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.