2018. május 24. 12:30

Nem veszik figyelembe a 2019-es büdzsé tervezésekor Brüsszel ajánlásait.

Az Európai Bizottság tegnap közzétett jelentése szerint a magyar kormány letért a középtávú költségvetési célok teljesítéséhez vezető pályáról. A figyelmeztetés részeként ajánlásokat fogalmaznak meg az illetékes uniós testületek, így például a különadók megszüntetését, de vannak politikai jellegű javaslatok is, amelyek az ügyészség megerősítését szolgálják.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök nem fog hinni a fülének Jean-Claude Juncker bizottsági elnök nem fog hinni a fülének

A magyar kormány azonban semmit nem fogad meg ezekből az ajánlásokból - mondta el az mfor munkatársának kérdésére a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Szerinte ha 2010 óta figyelembe vették volna a bizottság észrevételeit, akkor nem állna ilyen jól a magyar gazdaság, nem lenne alacsony a költségvetés hiánya.

A költségvetésről tárgyalt egyébként tegnapi ülésén a kormány. Gulyás beszámolja szerint a miniszterek előtt pillanatképet adott a gazdaság állapotáról Varga Mihály pénzügyminiszter. Felidézte, hogy a KSH adatai alapján mennyit javult a foglalkoztatás és a munkanélküliség, majd elmondta, hogy a parlament júliusban szavazhat a 2019-es költségvetésről.

Amelynek nem lesz része az szja csökkentése, mint azt megírtuk ebben a cikkünkben.