<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A várakozások a csúcstalálkozó sikerességével kapcsolatban mindkét oldalon rendkívül visszafogottak voltak. A tétek viszont rendkívül magasak, hiszen mindkét fél mintha alvajáróként közeledne a szakadékhoz. Káncz Csaba jegyzete

A mai csúcstalálkozó Biden amerikai és Putyin orosz elnök között várhatóan 4-5 órán keresztül zajlik, zárt ajtók mögött. Utána a két fél külön tart sajtótájékoztatót.

Biden keményen figyelmeztetheti Putyint. Fotó: BBCBiden keményen figyelmeztetheti Putyint. Fotó: BBC

A két ország súlyos nézetkülönbségei kiterjednek olyan területekre, mint az euroatlanti biztonság, a poszt-szovjet térség, Ukrajna, Szíria, a kiberbiztonság, a szuverenitás, a belügyekbe való beavatkozás, a demokrácia és az emberi jogok kérdése. 

Megerősödött Biden érkezik

A Fehér Ház ura politikailag megerősödve érkezik a genfi találkozóra, hiszen az elmúlt napokban mind a G7, mind a NATO, mind az EU vezetőivel sikerült megtalálni a közös hangot.  A NATO-csúcs 45 oldalas záróközleménye Oroszországot „veszélynek” bélyegzi.

Ennek megfelelően a várakozások a csúcstalálkozó sikerességével kapcsolatban mindkét oldalon rendkívül visszafogottak. A tétek viszont rendkívül magasak, hiszen mindkét fél mintha alvajáróként közeledne a szakadékhoz. Nincs meg az egymás iránti tisztelet, egyik fél sem érzi szükségét a kompromisszumnak.

Mind az amerikai, mind az orosz belpolitika keménységet vár el az elnökétől. Ráadásul mind Washington, mind Moszkva meg van győződve arról, hogy a másik országa feltartóztathatatlanul hanyatlik és már csak rövid idő kérdése az összeomlásuk.

Mindazonáltal a csúcstalálkozó az első lépés lehet arra vonatkozóan, hogy párbeszéd alakuljon ki a nukleáris stratégiai stabilitás kérdésében, a kibertámadások vonatkozásában, a két katonaság közötti válságmenedzsment ügyében és a visszaállítandó nagykövetségi és konzuli képességek területén. Valóban, a stratégiai fegyverkorlátozás ügye kiemelt téma lesz: ki kell építeni egy új fegyverzetellenőrzési modellt, amely jobban tükrözi korunk katonapolitikai és katona-technológiai tájképét – itt legyen elég csak a hiperszonikus fegyverekre utalni.

Az orosz várakozások

A Novaja Gazeta megítélése szerint talán az egyetlen terület, ahol komolyabb előrehaladás várható, az a fegyverzetkorlátozás és tárgyalások megindítása a stratégiai stabilitás ügyében.  Putyin mostanában rendszeresen dicsekszik az orosz stratégiai arzenál és hiperszonikus rakéták állítólagos kiemelkedő minőségéről és úgy gondolja, hogy ezen a téren az erő pozíciójából tárgyalhat a Fehér Házzal.  

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Oroszországot aggasztja Kína nukleáris erőinek gyors modernizációja, de a Kreml nem óhajtja bevonni Pekinget a kétoldalú tárgyalásba.   

Orosz külpolitikai szakértők általános megítélése szerint a rossz kétoldalú viszony ellenére számos területen közeledhetnek az álláspontok. Legyen az az észak-koreai atomprogram ellenzése, az afgán békefolyamat, az izraeli-palesztin konfliktus, illetve a kiberbiztonság.  

Egy további terület, ahol közeledhetnek az álláspontok, az a klímaváltozás, amely kiemelt prioritás a Biden kormányzat számára. Orosz részről is egyre több vészjelzés érkezik az örök jég leolvadásának elképesztő negatív kihatásairól, nem véletlen, hogy Putyin áprilisban részt vett a Biden által összehívott virtuális klímacsúcson. 

Ukrajna ügyében Putyin semmifajta kompromisszumra nem hajlandó, sőt az álláspontja az utóbbi időben tovább keményedett. Az elnök nem hajlandó elismerni Ukrajnát valódi, önálló országként – mintegy jelezve, hogy szerinte ezt a művi alakulatot a szovjet kommunisták hozták létre, miközben az ország területét mindig is olyanok lakták, akik magukat „oroszoknak” nevezték.  

Amerikai várakozások

Biden várhatóan kemény figyelmeztetést intéz Putyinhoz: ha nem lép fel határozottan a hazájából kiinduló kibertámadások ügyében, akkor érkezni fog az amerikai válasz. Ennek várható formája lehet Oroszország levétele a SWIFT pénzügyi hálózatról, pótlólagos szankciók bevezetése, vagy orosz médiumok tiltólistára helyezése.  Súlyosabb orosz támadás esetén új dimenziók nyílhatnak meg.  

2019 júniusában a The New York Times közölte azt a belső értesülést, miszerint az amerikai szakszolgálatoknak a megelőző évben sikerült egy olyan vírust bejuttatni az orosz energiarendszerbe, amelyet egy esetleges kétoldalú konfliktus esetén aktiválna Washington. Trump a lap hírére hazaárulással vádolta a lap szerkesztőségét, amely válaszul azt állította, hogy a kormányzat illetékesei a közlés előtt látták a sajtóba kerülő anyagot. Szakértők szerint egyes körök jelezni akarták a Kremlnek, hogy egy konfliktus esetén Washington képes lekapcsolni az áramellátást Moszkvában, Szentpéterváron és a kulcsfontosságú katonai bázisokon.

Ősszel törvényhozási választások lesznek Oroszországban és a Kreml már magasabb fokozatba kapcsolt az ellenzéki szervezetek megfélemlítésében. A Nyugatnak viszont érdeke a politikai verseny fenntartása és csakúgy, mint a Hidegháború éveiben, Biden a politikai szabadságjogok romló helyzetét fel fogja hozni a tárgyaláson.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.