5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A várakozások a csúcstalálkozó sikerességével kapcsolatban mindkét oldalon rendkívül visszafogottak voltak. A tétek viszont rendkívül magasak, hiszen mindkét fél mintha alvajáróként közeledne a szakadékhoz. Káncz Csaba jegyzete

A mai csúcstalálkozó Biden amerikai és Putyin orosz elnök között várhatóan 4-5 órán keresztül zajlik, zárt ajtók mögött. Utána a két fél külön tart sajtótájékoztatót.

Biden keményen figyelmeztetheti Putyint. Fotó: BBC
Biden keményen figyelmeztetheti Putyint. Fotó: BBC

A két ország súlyos nézetkülönbségei kiterjednek olyan területekre, mint az euroatlanti biztonság, a poszt-szovjet térség, Ukrajna, Szíria, a kiberbiztonság, a szuverenitás, a belügyekbe való beavatkozás, a demokrácia és az emberi jogok kérdése. 

Megerősödött Biden érkezik

A Fehér Ház ura politikailag megerősödve érkezik a genfi találkozóra, hiszen az elmúlt napokban mind a G7, mind a NATO, mind az EU vezetőivel sikerült megtalálni a közös hangot.  A NATO-csúcs 45 oldalas záróközleménye Oroszországot „veszélynek” bélyegzi.

Ennek megfelelően a várakozások a csúcstalálkozó sikerességével kapcsolatban mindkét oldalon rendkívül visszafogottak. A tétek viszont rendkívül magasak, hiszen mindkét fél mintha alvajáróként közeledne a szakadékhoz. Nincs meg az egymás iránti tisztelet, egyik fél sem érzi szükségét a kompromisszumnak.

Mind az amerikai, mind az orosz belpolitika keménységet vár el az elnökétől. Ráadásul mind Washington, mind Moszkva meg van győződve arról, hogy a másik országa feltartóztathatatlanul hanyatlik és már csak rövid idő kérdése az összeomlásuk.

Mindazonáltal a csúcstalálkozó az első lépés lehet arra vonatkozóan, hogy párbeszéd alakuljon ki a nukleáris stratégiai stabilitás kérdésében, a kibertámadások vonatkozásában, a két katonaság közötti válságmenedzsment ügyében és a visszaállítandó nagykövetségi és konzuli képességek területén. Valóban, a stratégiai fegyverkorlátozás ügye kiemelt téma lesz: ki kell építeni egy új fegyverzetellenőrzési modellt, amely jobban tükrözi korunk katonapolitikai és katona-technológiai tájképét – itt legyen elég csak a hiperszonikus fegyverekre utalni.

Az orosz várakozások

A Novaja Gazeta megítélése szerint talán az egyetlen terület, ahol komolyabb előrehaladás várható, az a fegyverzetkorlátozás és tárgyalások megindítása a stratégiai stabilitás ügyében.  Putyin mostanában rendszeresen dicsekszik az orosz stratégiai arzenál és hiperszonikus rakéták állítólagos kiemelkedő minőségéről és úgy gondolja, hogy ezen a téren az erő pozíciójából tárgyalhat a Fehér Házzal.  

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Oroszországot aggasztja Kína nukleáris erőinek gyors modernizációja, de a Kreml nem óhajtja bevonni Pekinget a kétoldalú tárgyalásba.   

Orosz külpolitikai szakértők általános megítélése szerint a rossz kétoldalú viszony ellenére számos területen közeledhetnek az álláspontok. Legyen az az észak-koreai atomprogram ellenzése, az afgán békefolyamat, az izraeli-palesztin konfliktus, illetve a kiberbiztonság.  

Egy további terület, ahol közeledhetnek az álláspontok, az a klímaváltozás, amely kiemelt prioritás a Biden kormányzat számára. Orosz részről is egyre több vészjelzés érkezik az örök jég leolvadásának elképesztő negatív kihatásairól, nem véletlen, hogy Putyin áprilisban részt vett a Biden által összehívott virtuális klímacsúcson. 

Ukrajna ügyében Putyin semmifajta kompromisszumra nem hajlandó, sőt az álláspontja az utóbbi időben tovább keményedett. Az elnök nem hajlandó elismerni Ukrajnát valódi, önálló országként – mintegy jelezve, hogy szerinte ezt a művi alakulatot a szovjet kommunisták hozták létre, miközben az ország területét mindig is olyanok lakták, akik magukat „oroszoknak” nevezték.  

Amerikai várakozások

Biden várhatóan kemény figyelmeztetést intéz Putyinhoz: ha nem lép fel határozottan a hazájából kiinduló kibertámadások ügyében, akkor érkezni fog az amerikai válasz. Ennek várható formája lehet Oroszország levétele a SWIFT pénzügyi hálózatról, pótlólagos szankciók bevezetése, vagy orosz médiumok tiltólistára helyezése.  Súlyosabb orosz támadás esetén új dimenziók nyílhatnak meg.  

2019 júniusában a The New York Times közölte azt a belső értesülést, miszerint az amerikai szakszolgálatoknak a megelőző évben sikerült egy olyan vírust bejuttatni az orosz energiarendszerbe, amelyet egy esetleges kétoldalú konfliktus esetén aktiválna Washington. Trump a lap hírére hazaárulással vádolta a lap szerkesztőségét, amely válaszul azt állította, hogy a kormányzat illetékesei a közlés előtt látták a sajtóba kerülő anyagot. Szakértők szerint egyes körök jelezni akarták a Kremlnek, hogy egy konfliktus esetén Washington képes lekapcsolni az áramellátást Moszkvában, Szentpéterváron és a kulcsfontosságú katonai bázisokon.

Ősszel törvényhozási választások lesznek Oroszországban és a Kreml már magasabb fokozatba kapcsolt az ellenzéki szervezetek megfélemlítésében. A Nyugatnak viszont érdeke a politikai verseny fenntartása és csakúgy, mint a Hidegháború éveiben, Biden a politikai szabadságjogok romló helyzetét fel fogja hozni a tárgyaláson.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!