<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Időnként bizony nagyon is szükség van néhány tévhit eloszlatására a whiskykészítést illetően. Ezek a tévesen felállított hipotézisek az esetek döntő többségében az angol nyelvű megfelelő helytelen magyarra fordításából származnak, és mindenképp szükség van a helyesbítésre velük kapcsolatban.
A cikkben tehát ilyen tévhitekre világítunk rá, egyúttal fel is fedjük a mögöttük húzódó valóságot.

„A whisky érlelésére azért van szükség, mert a gabonapárlatok bizony jellegtelen ízűek”

Ez a tévhit leginkább abból fakad, hogy a legtöbb fogyasztó gabonából készült párlatokkal whisky vagy pedig vodka formájában találkozik. Tehát vagy hordóban történő érlelést követően, vagy pedig tiszta szesszé történő finomítás után.

Igazság szerint a gabonapárlat akkor válhat semlegessé, ha a készítői semlegesre finomítják. A vodkák esetében az előállítás eredményeként gyakorlatilag tiszta szesz áll rendelkezésre, a whiskynél ellenben más a helyzet.

Ott az ízvilág a hordóban történő érlelés alatt fog kialakulni, méghozzá a párlat által magában hordozott anyagoknak, illetve az alkalmazott hordóból eredő aromavilágnak köszönhetően.

Gyakorta emlegetett tévhitek az „oszlopüstben” történő lepárlásról

A hazai whiskykészítéssel kapcsolatos leírások egy részénél időnként feltüntetik, hogy az ital az „oszlopüstben” történő érlelés hatására semleges ízű. Az állítás igazságtartalma már az „oszlopüst” kifejezésnél megbukik, tekintve, hogy a „column still” angol kifejezés téves fordításából ered.

Sokkal inkább az „oszlopos lepárló” elnevezés a találóbb, azonban még így is fennáll a képzavar lehetősége. Amit fontos tudni, hogy „oszlopüstként” az úgynevezett Coffey-lepárlót szokás emlegetni.

Ez a szerkezet pedig sokkal inkább egy lepárlóoszlopból, valamint finomítóoszlopból álló ipari szeszfinomító rendszernek felel meg. Emiatt ad tehát jellegtelen szeszt eredményül, és nem az oszlopos kialakítás végett.

„A skót gabonawhiskykhez hasonlóan az amerikai whiskyt is lepárlótornyokon készítik”

Habár az amerikai whisky készítése valóban lepárlóoszlopok alkalmazásával készül, ugyanakkor mindez egyáltalán nem a skót gabonawhiskykéhez hasonló eljárás. Merthogy a skót gabonawhisky szeszfinomítóban készül.

Az amerikai modell esetében a lepárlóoszlopot a folyamatos lepárlásra alkalmazzák. Majd pedig az ilyesformán elkészülő párlatot, illetve pontosabban fogalmazva nyers szeszt kisüsti lepárlás útján finomítják tovább.

Az eljárásra tökéletes példaként szolgál a sokak által ismert és kedvelt Jack Daniel’s Whisky. Mindössze az olcsóbb kategóriás bourbonok esetében fordulhat elő a szeszfinomítóban történő elkészítés. Semlegességről és jellegtelen ízvilágról azonban így sem beszélhetünk, hiszen a bourbont legfeljebb 80%-ig szabad finomítani.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.