4p

Az agrárminiszter szerint a gazdák egyértelműen nyertesei a kötelező agrárkamarai tagságnak, a pénzügyminiszter azonban óvatosabban fogalmazott a kötelező kereskedelmi és iparkamarai tagságról. A kormány közös álláspontját egyelőre nem volt alkalmunk megismerni.

A múlt csütörtöki Kormányinfón lapunk feltette a kérdést Varga Mihály pénzügyminiszternek, mi az álláspontja, fenn kell-e tartani azt a gyakorlatót, hogy a vállalkozók kötelezően fizessenek évi 5000 forint hozzájárulást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) részére, vagy a tagság legyen inkább önkéntes.

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozunk azért, hogy Magyarországot versenyképesebb és hatékonyabb gazdaságú országgá tegyük, tehát minden ilyen felvetés előtt érdemes majd konzultálni a kereskedelmi és iparkamarával”

– válaszolta kérdésünkre a pénzügyminiszter. Megjegyezte, tárcájának nincs önálló álláspontja a kérdésben, a kormánynak viszont van.

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy véli, érdemes lenne konzultálni a kamarával
Varga Mihály pénzügyminiszter úgy véli, érdemes lenne konzultálni a kamarával
Fotó: Mfor / Dala Gábor

A miniszteri válasz némiképp meglepő, hiszen lapunk is beszámolt arról, Stop5000 néven népszavazási kezdeményezés van aláírásgyűjtési fázisban a kötelező kamarai tagság kérdésében. Tehát annak említése, hogy erről az évi 5000 forintokat begyűjtő Parragh Lászlót megkérdezzék, egyrészt már okafogyott, másrészt logikátlan is.

Hiszen a kamara vezetése egész biztosan nem engedné el a tuti bevételeket,

még akkor sem, ha annak csak fele folyik be önkéntesen, a negyede unszolásra, a negyedik negyede pedig egyáltalán nem.

Ez alapján talán nem túlzás azt mondani, a kamarai tagok, azaz a több mint egymillió vállalkozó már véleményt mondott, vagy hogy a propagandaminisztérium is értse, megvolt a Kamarai Konzultáció: a vállalkozók többsége csak muszájból vagy még úgy sem fizet, mert nem látja értelmét. Matolcsy György jegybankelnök pedig ennek okát is megnevezte a legutóbb a parlamentben. Mint fogalmazott, a felmérések szerint az MKIK tagjainak 80-90 százaléka nem veszi igénybe a kamarai szolgáltatásokat.

Márpedig ha valamiért fizetni kell, de nem kapunk érte semmit, azt sarcnak hívják. Ha pedig azért fizetjük, hogy akkor kapjunk cserébe valamit, ha beüt a krach, akkor biztosításnak. Itt azonban nem erről van szó. A sarc neve hozzájárulás, a folyamatos fizetésért pedig folyamatos szolgáltatásnyújtást várna el a befizető. Parragh Lászlóék szerint ők sokat segítenek a vállalkozásoknak, de a fenti fizetési hajlandósági számok azt mutatják, ebből a segítségből a cégek, egyéni vállalkozók semmit nem tapasztalnak, nem is értesülnek róla, a kamara vezetése hiába tömi pénzzel a kormány kedvenc kék óriásplakátosának kommunikációs cégét.

A kamarai hozzájárulás eltörlését célzó népszavazás kezdeményezőjével, Lukács László Györggyel készült interjúnkban szóba került az is, az aláírásgyűjtést mezőgazdasági vállalkozók is segítik. Lukács azt mondta, ők is támogatják ezt a népszavazási indítványt, de hozzáfűzik, „beszéljünk majd a kötelező agrárkamarai tagságról és az azzal járó kötelezettségekről is”. Ennek apropóján érdeklődtünk a csütörtöki Kormányinfón ugyancsak jelen levő Nagy István agrárminiszternél, neki mi az álláspontja a kötelező agrárkamarai tagságról.

„A gazdák kamarai tagsága olyan előnyöket hordoz és hordozott magában, amelyek számottevőleg megnyilvánulnak minden gazda életében. Olyan erőt tudtak összpontosítani a kamarán keresztül a kormány felé különböző döntések előkésztésében, amely csak erősítette a kormány és a gazdák közti szövetséget, tehát a gazdák nyertesei a kamarai tagságnak, és ezért azt remélem, hogy a többség továbbra is a kötelező fenntartást támogatja” – válaszolta kérdésünkre a mezőgazdasági tárca vezetője.

Nagy István agrárminiszter a kötelező agrárkamarai tagság mellett érvelt
Nagy István agrárminiszter a kötelező agrárkamarai tagság mellett érvelt
Fotó: Mfor / Dala Gábor

A Kormányinfó furcsasága volt, hogy a kétórás (majd két- és negyedórásra kibővített) időkeretből mindössze az utolsó 25 percben lehetett közvetlenül Gulyás Gergely kancelláriaminisztert kérdezni. Szerettük volna megtudni, hogy mi a kormány közös álláspontja a kamarai tagságról, egyetértenek-e a voksát az önkéntes kamara mellett letevő Matolcsy Györggyel, de ebben a rövid időintervallumban már nem tudtunk kérdezni. Így tehát ez egy következő Kormányinfó kérdése lesz.

A népszavazási kezdeményezést támogató kérdőíveket április 20-áig lehet aláírni. Mivel ekkor kezdődik az európai parlamenti választási kampány, a futó népszavazási kezdeményezéseket fel kell függeszteni, és azok csak június 9-e után indulnak újra. A kérdés támogatására tehát június közepétől még valamivel több mint egy hónapon keresztül lesz lehetőség.

A Kormányinfón a témában feltett kérdéseinket itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!