3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kamarai hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezetek egyéni vállalkozóknak csak fele fizeti be határidőre az évi ötezer forintos összeget, negyedük késve, de még a tárgyévben fizet, további negyedük pedig egyáltalán nem fizet. A kamara azonban csak elenyésző számban indít eljárást az elmaradt tételek miatt.

A 2023. március 31-i határidőig mindössze 524 418 gazdálkodó szervezeti, egyéni vállalkozó fizette meg a tavalyi évre vonatkozó kamarai hozzájárulás ötezer forintos összegét, ennek a kötelezettségnek a tavalyi év december 31-éig további 271 543 vállalkozó tett eleget – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (MKIK) abból a válaszából, amit közérdekű adatigénylésünkre adott. A Parragh László vezette szervezet azt is közölte, a tavalyi évre 1 076 814 darab gazdálkodó lett volna köteles befizetni a hozzájárulás ötezer forintos éves összegét.

Több mint 1 millió gazdálkodó lenne köteles befizetni az évi 5 ezer forintot a Parragh László vezette kamarának
Több mint 1 millió gazdálkodó lenne köteles befizetni az évi 5 ezer forintot a Parragh László vezette kamarának
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Mint az alábbi infografikából kitűnik, a fizetésre kötelezettek kevesebb mint fele (48,7 százaléka) fizeti be a tárgyév március 31-i határidőig a hozzájárulást, nagyjából negyede (25,2 százaléka) a határidőt követően, de még a tárgyév folyamán átutalja a kamarai díjat, míg

a gazdálkodók maradék egy negyede (26,1 százalék) egyáltalán nem fizeti az ötezer forintot.

Ez forintosítva azt jelenti, hogy az MKIK-hoz tavaly március végéig nagyjából 2,6 milliárd, az év végéig pedig további 1,36 milliárd forint kamarai hozzájárulás folyt be. Ennek az összegnek 90 százaléka a területi kamarákat illeti meg, míg a maradék 10 százalékkal az MKIK gazdálkodhat. A nem fizető körülbelül 281 ezer gazdálkodó 1,4 milliárd forinttal kevesebb bevételt jelent, melyre szintén érvényes lenne a 90-10-es megosztás.

A nem fizetők viszonylag magas aránya érthető, korábban közzétettünk egy olvasói levelet, melyben a levélíró kisvállalkozó arról panaszkodott, semmilyen segítséget nem kap a Parragh László vezette kamarától:

Parragh Lászlóék azonban nem túlságosan hajtanak a hiányzó egy negyed részre. Az MKIK közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából kiderült,

a kamara 2023. március 31. óta mindössze 249 darab végrehajtási eljárást indított az adóhatóságnál

az elmaradt hozzájárulások adók módjára történő behajtása végett. Az MKIK tájékoztatása szerint ezekből az eljárásokból kereken 400 ezer forint folyt be, ennek 90 százaléka szintén a területi kamarákat illeti meg, míg 10 százaléka marad a központnál.

A rendelkezésünkre bocsátott adatokból az is kiszámítható, hogy 2023-ban a csaknem 796 ezer hozzájárulást befizető gazdálkodó utalásából az MKIK-nál körülbelül 398 millió forint maradt, ez 140 millió forinttal kevesebb, mint 2022-ben. Korábbi cikkünkben rámutattunk, a kamara az elmúlt években jelentős összegeket költött el a kormányzati propagandát kék óriásplakátokon, YouTube-hirdetéseken, illetve számos más médiafelületen terjesztő Balásy Gyula cégbirodalmánál.

A kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséért népszavazási kezdeményezés is indult. Az ügy az aláírásgyűjtési fázisban tart, a Stop5000 kezdeményezőjével, Lukács László Györggyel készített interjúnkat itt olvashatják:

A kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje minden év március 31., így a 2024-es összeget is az elmúlt, húsvéti hétvégén kellett megfizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!