<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap arra kérte a szülőket, ne engedjék iskolába gyermekeiket. Ma, a szigorítások napján pedig tanácsokat adnak, mire hivatkozzanak a szülők az intézményvezetőnél, ha tényleg nem engedik el őket. Hiszen az általános iskolák, óvodák és bölcsődék még mindig nyitva maradtak. Megnéztük azt is, mely országokban zárták vagy nem zárták be a sulikat.

Tegnap még alkalmatlannak találta a Nemzeti Népegészségügyi Központ az az antigén gyorsteszteket a pedagógusok szűrésére annak kapcsán, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden budapesti tanárt ezzel tesztel le. Ma viszont Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy országosan ezzel a teszttel szűrik le a pedagógusokat. 

Ezekre hivatkozhat a szülő, miért tartja otthon a gyermekét. Fotó: depositphotos
Ezekre hivatkozhat a szülő, miért tartja otthon a gyermekét. Fotó: depositphotos

Mint emlékezetes, az iskolák bezárásánál is hasonló metódust választott a kormány. Március 13-án még arról szóltak a hírek, hogy az iskolák rendkívüli szünetében fizetés nélküli szabadságon lesznek a tanárok, tehát egy fillért sem kapnak, másnap rendeletben szabályozták a közoktatási intézmények bezárását március 16-tól.

A mai szigorítások között, ha nem is szerepelt a teljes iskolabezárás, de az igen, hogy a középiskolák digitális tanrendre állhatnak át, ám a bölcsődék, óvódák és általános iskolák továbbra is nyitva maradnak. Pedig a múlt héten egyre többen kérték, hogy az összes iskolát zárják be, vagy a szülők lépjenek:

A PDSZ azt javasolja a szülőknek, hogy ezekre hivatkozzanak, ha úgy döntenek,  nem viszik gyermekeiket az iskolákba:

1. A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdésének c) pontja leírja, hogy a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló intézkedés vagy alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni. A járványhelyzet alapos indoknak számít.

2. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a PDSZ-nek küldött válaszában kifejti, hogy „a hiányzások kezelésére az intézményvezetőknek van jogkörük, ezt tőlük senki nem vonta el”. Tehát ha egyes igazgatók vonakodnak ettől, fontos tudni, hogy saját hatáskörükben igazolhatják a hiányzásokat.

Megnéztük azt is, mi a helyzet Európa többi országában az iskolákban:

Csehország: november 20-ig meghosszabbították a rendkívüli szükségállapotot, ennek köszönhetően továbbra is bezárták az általános iskolákat.

Szlovénia: november 9-től digitális oktatásra állnak át az általános iskolákban. Az oktatási intézmények, az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével már október 19-től távoktatásra álltak át. A kormány döntése szerint viszont a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenkinek online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak.

Szlovákia: november 2-tól egy hónapra bezártak az iskolák.

Montenegró: november 6-tól bezárták az iskolákat.

Lengyelország: október 19-től digitális oktatásra tértek át a középiskolák és a felsőfokú intézmények, november 4-től pedig az iskolák alsó tagozata is.

Románia: október 20-tól csak azokon a településeken zárták be az iskolákat, ahol meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. November 5-től bezárták az óvodákat és minden iskolát. Az iskolalátogatás a hatóságok által elrendelt szüneteltetése idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik a bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Csehország: november 20-ig bezárták az iskolákat, az oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át.

Ausztria: november 2-től a középiskolák és felsőoktatási intézmények digitális oktatásra álltak át november 2-től, de az általános iskolák, óvódák és bölcsődék nyitva vannak.

Olaszország: november 5-ől december 3-ig a vörös régiókban a tantermi oktatás kizárólag az általános iskola első öt osztályában folytatódik.  A narancssárga és a zöld régiókban az oktatás a tantermekben folytatódik az általános iskolákban, tizennégy éves kortól pedig online tanításra állnak át.

Görögország: november 9-től csak az általános iskolák és az óvódák maradtak nyitva, a középiskolák és felsőfokú intézmények távoktatással működnek tovább.

Ukrajna: október végéig zárva tartották az iskolákat, az őszi szünet végével talán visszaengedik az alsósokat a tantermekbe, most várható erről döntés.

Bulgária: az oktatási minisztérium a legfertőzötteb települések iskolaigazgatóinak megadta a jogot, hogy saját hatáskörben döntsenek az iskolabezárásokról.

Országok, ahol még nyitva vannak az iskolák: Horvátország, Anglia, Franciaország, Ausztria, Németország, Norvégia, Svédország.