2020. január 29. 09:50

Bár a benzin átlagára szerdától 3, a gázolajé 5 forinttal csökkent, péntektől további 5-5 forinttal mérséklődik. A háttérben a világpiaci kőolajárak koronavírus miatti zuhanása áll.

Kilenc napon belül négyszer is csökkent, illetve csökken a gázolaj ára, azért péntektől átlagban már 18 forinttal kevesebbet kell leszurkolni, mint múlt kedden, literenként 400 forintot – derül ki a holtankoljak.hu adataiból. A benzin csak kétszer olcsóbbodik, de két napon belül, így péntektől már 8 forinttal lesz alacsonyabb, 385 forint az átlagára a keddinél.

Az autósok számára kedvező változásokat az idézte elő, hogy a koronavírus terjedésének hatására a világpiaci kőolajárak csökkentek. A piaci szereplők ugyanis attól tartanak, hogy a kór miatt a világgazdaság növekedése is lassulhat, amelynek következtében csökkenhet a kereslet az üzemanyagok iránt is.

MIndezek hatására az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára egy hét alatt 10 százalékkal csökkent, s annak hordónkénti jegyzése immár a lélektaninak számító 60 dolláros szint alá esett. Márpedig a hazai benzinárak szempontjából ezen olajfajta árazása az irányadó. Bár egyébként ma az olajárak valamelyest korrigáltak, emelkedésük után is 60 dollár alatt maradtak.

Az üzemanyagárak csökkenését ugyanakkor tompíthatja a forint gyengülése, miután annak következtében drágul az import, így a külföldről behozott, finomítandó olaj ára is. Márpedig egy dollár ma már 307 forintot ért, szemben az év elejei 295 alatti szinttel.

    

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.