<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom tagjaként nyújt segítséget a török-szír határtérséget sújtó földrengések károsultjainak.
 

"Humanitárius szervezetként kötelességünk katasztrófahelyzetekben helyt állni és segíteni minden rendelkezésünkre álló eszközzel" - hangsúlyozta a közlemény szerint Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Közölték, hogy kapcsolatban állnak a Török Vörösfélhold és a Szíriai Arab Vörösfélhold szervezetekkel, és az általuk megfogalmazott igényekre vonatkozóan indítják a gyűjtést. Amíg nem kapnak konkrét jelzést, addig pénzadományok fogadásával segítik a mentést és a későbbi helyreállítást - tették hozzá.

Még mindig kutatnak a túlélők után. Fotó: MTI/AP/Depo Photos
Még mindig kutatnak a túlélők után. Fotó: MTI/AP/Depo Photos

A szervezet honlapján arról is tájékoztatnak, hogy az adománygyűjtés mellett a Magyar Vöröskereszt önkénteseiből álló H-HERO egészségügyi alakulat készenlétben várja, hogy szükség esetén csatlakozzon a mentést követő egészségügyi feladatok ellátására. Az orvosokból, ápolókból, továbbá más egészségügyi és logisztikai szakemberekből álló egység önkéntes tagjai legutóbb a magyar-ukrán határon teljesítettek szolgálatot, ahol a háború elől menekülő beteg, sérült emberek ellátása volt a feladatuk - emlékeztettek.

Az ENSZ valamennyi segélyszervezete nagy erőket mozgósított annak érdekében, hogy részt tudjon venni a mentésben Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeiben - mondta el kedden Genfben Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős hivatala, az OCHA szóvivője. Eddig 12 nemzetközi mentőcsapat érkezett a helyszínre, és a nap folyamán, valamint holnap további 27 csapat érkezése várható. A mentési munkálatokat nehezíti, hogy számos út is használhatatlanná vált, és kevés teherautó áll rendelkezésre. Szíriában ráadásul üzemanyag- és áramhiánnyal is számolni kell.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt, félő, hogy a hétfői földrengés halálos áldozatai között több ezer gyerek lehet. Bár pontos adatokat még nem ismernek, de az összes áldozat számából kiindulva sajnos erre lehet következtetni - mondta a szóvivő.  

Törökországban a legújabb tájékoztatás szerint 3549-re emelkedett a halálos áldozatok száma, így a Szíriában meghalt több mint 1600 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5000 életet oltott ki. A sérültek száma csak Törökországban meghaladja a 22 ezret, és a kormány becslései szerint több mint 13 millió ember lehet érintett az országban.

(MTI)