3p

Május végén nyújtja be a Fővárosi Törvényszékhez Budapest azt a keresetlevelet, melyben azt kérik, a bíróság mondja ki: törvénytelen a fővárostól elvárt 58 milliárd forintnyi szolidaritási adóból 25 milliárdnyi rész.

Május végén nyújtja be a főváros a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei összegének csökkentéséért a keresetét a Fővárosi Törvényszékhez – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön, budapesti háttérbeszélgetésen. Kiss Ambrus elmondta, a fővárosi önkormányzat a közigazgatási per megindítása iránti keresetlevélben kéri a bíróságtól az inkasszálás megtiltását. A május végi beadási időpontnak az az apropója, hogy akkor fordul át a főváros nettó finanszírozói pozícióba – tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, a szolidaritási hozzájárulás olyan elvonást jelent a fővárosnak, ami a közfeladatok ellátását lehetetlenné teszi.

Karácsony Gergely főpolgármester április 19-én, a főváros „túlélőprogramját” ismertető rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: vitatják a szolidaritási hozzájárulás törvényességét, ami az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban megígérte, a jogosnak vélt 33 milliárd forintot befizetik az államkasszába. Fotó: Bánkuti András
Karácsony Gergely főpolgármester korábban megígérte, a jogosnak vélt 33 milliárd forintot befizetik az államkasszába. Fotó: Bánkuti András

Jogi álláspontjuk szerint az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, befizetik, tehát az 58 milliárd forintból 33 milliárdot – mondta el akkor Karácsony Gergely jelezve azt is, azért nem tartják törvényesnek a szolidaritási hozzájárulást, mert az alaptörvény szerint is az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók.

Kiss Ambrus csütörtökön, az első „Budapesti Lakógyűlés” költségeiről szólva elmondta: a levél kinyomtatása, borítékolása, kézbesítése és a call center működtetésének költsége 100 millió 500 ezer forint. Egy kézbesített levél 72 forintba kerül, és azért tudják ezt ekkora összeggel megoldani, mert nem a posta, hanem saját dolgozóik viszik ki – közölte Kiss Ambrus hozzátéve, a lakógyűléssel kapcsolatos kommunikációs költségek nagyjából 25 millió forintra rúgnak.

Az energiamegtakarításról szólva a főpolgármester-helyettes szólt arról is, az év első négy hónapjában a tavaly szeptemberi árakhoz képest 37 milliárd forintos megtakarítást értek el. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy 37 milliárd „most itt áll a kasszában”. Ez azt jelenti a valóságban, ha ennyivel többet kellett volna kifizetni, akkor jelenleg nem 105,8 milliárd lenne a működési kiadás, hanem 37 milliárddal több, és ennek „egyáltalán nem lett volna fedezete” – mondta.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!