4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tranzakciós illeték esetében egy egyszeri, elmaradást pótló befizetésre kötelezné a bankokat a kormány, derül ki a zárószavazás előtti módosító indítványból. Ebből 75 milliárdos pluszbevételhez juthat a büdzsé, miközben az elmaradás 44 milliárd forint.

Úgy tűnik, a kormány nem akar lemondani a tranzakciós illeték azon hányadáról sem, ami május végéig nem folyt be a költségvetésbe. Az egyes közteherviselés kötelezettséget előíró törvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány szerint ugyanis a kereskedelmi bankokat egy egyszeri, elmaradást pótló befizetésre köteleznék.

A javaslat szerint az egyszeri befizetések összege a január-április hónapokra fizetett tranzakciós illeték összegének 208 százalékát szeretnék "behajtani" a bankokon. Az összeget idén szeptember 20-ig kell megállapítani majd, ha elfogadja a parlament a javaslatot, és négy egyenlő részben kell majd befizetni év végéig - az első részletet már szeptember 20-ig át is kell utalni a költségvetésnek.

Az már szinte január eleje óta téma a sajtóban, hogy a kormány rettentően elszámolhatta a tranzakciós illetékből várt bevételt, bár a nemzetgazdasági tárca nagyon sokáig nem aggódott. Végül áprilisban, a konvergencia program ismertetésekor jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a várt 301 milliárd forint helyett számításaik szerint 80 milliárddal kevesebb fog befolyni a büdzsébe ebből az adónemből. Kérdés volt azonban, hogy a két fizetésre kötelezett, a kincstár és a kereskedelmi bankok milyen mértékben teljesítették a kötelezettségeiket.

Az első négy hónapra az államháztartási mérleg szerint 52,8 milliárd forintot fizettek be a kasszába a  bankok az időarányosan várt 109,5 milliárd forint helyett. Az mfor.hu kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium elárulta, milyen arányban is tevődik össze ez az összeg a kincstári és piaci szereplőktől származó befizetésekből. Eszerint az 52,8 milliárd forintból 16,7 milliárd köthető a Magyar Államkincstárhoz, és 36,1 milliárd a kereskedelmi bankokhoz.

Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben elfogadásra kerül a gazdasági miniszter javaslata, ez az egyszeri plusz teher a bankszektornak 75,1 milliárd forintot fog jelenteni. Ezzel szemben egyébként az NGM számunkra elküldött, részletes adatai alapján az eredeti éves előirányzathoz képest az időarányos elmaradás ennél jóval kisebb mértékű: 44,3 milliárd forint. Vagyis - talán a jövőre is gondolva - a kormány a szükségesnél majdnem kétszer többet hajtana be a bankokon ilyen egyszeri adó formájában.

Sokat kapnak most a bankok

A második Varga-csomag egyik eleme már eleve megpróbálta korrigálni a kieső tranzakciós illetékből származó bevételeket azzal, hogy az átutalásokat az eddigi 0,2 százalék helyett 0,3 százalékos mértékben terhelik, illetve a készpénzfelvételnél 0,3-ról 0,6 százalékra növelik az illeték mértékét a 6000 forintos plafon eltörlésével. Azt azonban egyelőre nem árulták el, hogy mekkora bevételt is várnak a módosításoktól. Az online fogadóórán Banai Péter Benő helyettes államtitkár kérdésünkre úgy fogalmazott, pontos hatásokról majd csak az Országgyűlés döntése után célszerű tájékoztatást adni, ám szavai arra utaltak, az illetékemelés után sem teljesülhet a várt (80 milliárdos kieséssel módosított) 221 milliárd forintos bevétel.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a bankok akár számolhatnak is a 7 százalékos egyszeri adóval is, bár az eredeti verzióhoz képest már teljesen más, sokkal szűkeb feltételekkel. Korábban ugyanis a már átvállalt és törlesztett önkormányzati adósság után kellett volna fizetni ezt a sarcot, amiből közel 40 milliárdos bevétele származott volna. Egy módosító viszont eltörölné az adósságkonszolidációhoz kapcsolódó egyszeri adófizetési kötelezettséget. Megtartaná viszont olyan formában, hogy ezentúl a bankok és az önkormányzatok akkor kezdeményezhetik a hitel állam általi átvállalását, ha a bank befizeti a költségvetésbe a hitelösszeg 7 százalékát. Ebből fakadóan tehát jelenleg ismeretlen az is, hogy ebből mekkora bevételre számolnak az idei büdzsében. 

Szintén új információ, hogy úgy tűnik, bizonyos esetekben mégis kellene 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni a tartós befektetési számlán keletkezett kamatjövedelem után. 

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!