2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nem játszik nála se a dollár, se az euró. 

Oroszország napokon belül nem fogadja el se a dollárt, se az eurót fizetőeszköznek az általa szállított földgázért, ha úgynevezett "nem baráti" országokról van szó - jelentette be Vlagyimir Putyin a kormány tagjaival folytatott megbeszélésen - közölte a TASzSz orosz hírügynökség.

Bár a moszkvai állami hírszolgálati iroda nem írta, de ez a megnevezés nyilvánvalóan az Oroszországgal szemben szankciókat életbe léptető, orosz gázt vásárló országokra vonatkozik, vagyis több európai fogyasztóra.

Meddig szalad még felfelé a gáz ára? Fotó: depositphotos.com
Meddig szalad még felfelé a gáz ára? Fotó: depositphotos.com

A bejelentés után nem sokkal az ICE Futures tőzsdei kereskedésben 1240 dollárról 1359 dollára nőtt az irányadónak tartott ezer köbméternyi gáz ára. Reggel még 1077 dolláros árszint volt - írta az Interfax.

Putyin megerősítette ugyanakkor, hogy a korábban leszerződött mennyiséget időben és az eredeti áron eljuttatják a felhasználóknak.

Megjegyezte egyúttal, hogy a rubelelszámolásra való átállás után a "nem baráti országoknak" lehetőséget fognak biztosítani a szükséges adminisztratív lépések megtételére. Az elnök utasította a Gazpromot, hogy tegye meg az átállást elősegítő lépéseket. Szintén utasította az orosz jegybankot, hogy teremtse meg az elszámoláshoz szükséges rubel megvásárlását céló feltételeket a külföldi partnereknek.

Az Interfax megtoldotta azzal, hogy a gáz árát az is folyamatosan növeli ezekben a napokban, hogy az Európai Unióban jelentősen csökken a szélenergiával előállított áram aránya, mivel kontinenszerte gyengül a szél. Mindez más energiaforrás felé tereli a keresletet, leginkább a gáz felé, ami felhajtja az árat.

Növelné a kötelező uniós gáztartalékot az Európai Bizottság az ellátás biztonságáért - jelentette be a testület szerdán. A javaslat az év végére 80, 2023-tól pedig 90 százalékos kötelező uniós gáztartalékot vezetne be az adott év november 1-jétől. Az Európai Bizottság szerint uniós szintű, közös gázvásárlásokkal foglalkozó munkacsoport létrehozására van szükség - ismertette az MTI.

Ez megkönnyítené és megerősítené a kapcsolattartást az EU beszállítóival annak érdekében, hogy már a következő tél előtt biztosítsák a behozatalt. A tárgyalócsoport újabb partnerségek megkötését is előkészítené további kulcsfontosságú beszállítókkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!