<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.

- Egy orosz parlamenti képviselő szerint Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli oligarchára.

Moszkva tanulmányozni fogja az Azov ukrán ezred fogságba esett harcosainak kicserélését Viktor Medvedcsukra - közölte szombaton Donyeckben Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

A "Putyin komájaként" emlegetett politikust és üzletembert április közepén vették őrizetbe; a 67 éves férfi február 24., az orosz invázió kezdete óta szökésben volt. Medvedcsuk előtte, 2021 májusa óta házi őrizetben volt, miután hazaárulás vádjával perbe fogták.

Közel áll Putyinhoz Medvedcsuk. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail KlimentKözel áll Putyinhoz Medvedcsuk. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Kliment

Pénteken az orosz hadsereg bejelentette, hogy az Azovsztal acélüzem földalatti létesítményeiben rejtőzködő ukrán fegyveresek, Mariupol utolsó védői megadták magukat, írta az MTI.

- Az oroszok szerint több mint 2400 ukrán fegyveres adta meg magát az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú kikötővárosban az elmúlt napokban. Oroszbarát szeparatisták azt is közölték, hogy az Azovsztalban foglyul ejtett harcosok között 78 nő, valamint külföldiek is találhatók.

- Az ukrán hadsereg éjjeli tájékoztatása szerint továbbra is harcok folynak a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk térségében. Azt állítják, hogy szombaton 9 orosz támadást vertek vissza, adta hírül a Spiegel.

A Donyec-medencében a helyzet nagyon nehéz, jelentette ki egy éjjel közölt videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

- Zelenszkij arról is beszélt, hogy az EU-nak fel kell gyorsítania az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag elfogadását (ennek része lenne az olajembargó, Magyarország ugyanakkor ellenzi ezt a lépést – a szerk.) Erről legutóbb Mario Draghi olasz kormányfővel tárgyalt, tette hozzá Zelenszkij.

- Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.  "Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét" - jelentette ki Zelenszkij szombaton egy televíziós interjúban, hozzáfűzve: az oroszok "nem fognak tudni lábra állni a következő néhány évben".

- Kijev visszafoglalja Mariupolt - szögezte le Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna szerint visszatérnek az orosz invázió kezdete, február 24. előtti frontvonalakra, ami győzelmet jelent. Megjegyezte mindazonáltal, hogy ez nagyon nehéz lesz, és diplomáciai lépések is következnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.