<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) rendkívüli módon aggasztja, hogy – amint az a Covid-19 vakcinák esetében történt – az alacsony és közepes jövedelmű országok ismét a sor végére szorulnak a Pfizer új Covid-gyógyszere miatt. Ezért dörgedelmes ajánlást adott ki, hogy az amerikai gyógyszergyártó tegye átláthatóbbá a Paxlovid árképzését és ügyleteit, és bővítse ki engedélyezési hatályát több országra.

A Pfizer orális vírusellenes gyógyszere kifejezetten olyan nem súlyos Covid-19-ben szenvedő betegek számára ajánlott, akiknél a legnagyobb a komoly betegség kialakulásának és a kórházi kezelés kockázata, például nem oltottak, idősebb vagy immunszupprimált betegeknél.

A WHO azonban úgy látja, hogy a gyógyszer elérhetősége -, a gyártó által kötött kétoldalú ügyletekben tapasztalható átláthatatlan árak, valamint a beadás előtti azonnali és pontos tesztelés szükségessége miatt -, komoly kihívás elé állítja az alacsony és közepes jövedelmű országokat, mert nem tudnak hozzájutni ehhez az életmentő gyógyszerhez.

Nem lehet tudni, mikor lesz kapható Magyarországon a Paxlovid. Fotó: PfizerNem lehet tudni, mikor lesz kapható Magyarországon a Paxlovid. Fotó: Pfizer

A Pfizer új, szájon át szedhető Covid-gyógyszere azon a vizsgálaton alapul, amelyben 3078 beteg vett részt. Ebből kiderült, hogy a kórházi kezelés kockázata 85 százalékkal csökkent a kezelést követően. Egy magas kockázatú csoportban (10 százalék feletti a kórházi kezelés kockázata), ami 84-gyel kevesebb kórházi kezelést jelent 1000 betegre vetítve.

A WHO most arra hívja fel a figyelmet, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok azért szenvednek hátrányt, mert a gyógyszert csak a betegség korai stádiumában lehet beadni, viszont ezekben az országokban az átlagos napi tesztelési arány mindössze a nyolcvanad része a magas jövedelmű országokéhoz képest (márpedig a gyógyszer felírása előtt kötelező tesztelni).

„Az innovatív gyógyszergyártó cég (Pfizer) nem átlátható, és ez megnehezíti a közegészségügyi szervezetek számára, hogy pontos képet kapjanak a gyógyszer elérhetőségéről, s arról, hogy mely országok vesznek részt a kétoldalú megállapodásokban, és mennyit fizetnek" - jelenti ki a WHO.

A világszervezet ezen túlmenően kritikával illette a Pfizert azért is, mert a Gyógyszeripari Szabadalmak Tárával kötött licencszerződés korlátozza azon országok számát, amelyek részesülhetnek a gyógyszer előállításából.

Ugyan a Paxlovid néven forgalmazott gyógyszer április 22-én felkerült a WHO előminősítési listájára, de a generikus termékek még nem elérhetők minőségbiztosított forrásokból. Számos generikus cég (amelyek közül sok a Gyógyszertár és a Pfizer közötti licencmegállapodás hatálya alá tartozik) tárgyalásokat folytat a WHO előminősítésével, de eltarthat egy ideig, mire megfelelnek a nemzetközi szabványoknak, hogy a gyógyszert nemzetközi szinten is szállíthassák - azaz megjósolhatatlan, mikor lesz mindenhol kapható.

A WHO ezért most nyomatékosan azt javasolja a Pfizernek, hogy tegye átláthatóbbá árképzését és ügyleteit, valamint bővítse ki engedélyének földrajzi hatályát a Gyógyszerszabadalmi Alappal, hogy minél több generikus gyártó kezdje meg a gyógyszer gyártását gyorsabban és megfizethető áron.

Amerikában sem jut mindenki hozzá

Úgy tűnik, nem csak a fejlődő országokban, de még Amerikában is gondot okoz a gyógyszer eljuttatása a szegényebb rétegekhez. Sok olyan ember, akik különösen ki vannak téve a COVID-nak rossz egészségi állapotuk vagy a minőségi orvosi ellátáshoz való hozzáférés hiánya miatt, köztük nem kevés színes bőrű és vidéki területeken élő ember, nem is tud arról, hogy a Paxlovid választási lehetőség lehet számukra – írja az npr.org.

Az amerikai kormány tavaly 20 millió adag gyógyszert vásárolt a Pfizertől, és együttműködött a céggel a tabletták szállításának felgyorsításán. Sok gyógyszertár mégsem tudta beszerezni a gyógyszert, és egyes orvosok haboztak felírni a készletek kimerülésével kapcsolatos aggodalmak miatt. Joe Biden új kampányba fogott emiatt, célja, hogy a következő hetekben megduplázza a tabletták elérhető helyeinek számát azáltal, hogy több tízezer gyógyszertár rendelheti meg a kezelést közvetlenül a szövetségi kormánytól.

Az Egyesült Államoknak egyébként körülbelül 530 dollárjába kerül minden 5 napos Paxlovid-kúra.

Arról már a New York Times számol be, hogy Kamala Harris alelnök ma megkezdte a Paxlovid-kúrát, miután koronavírussal diagnosztizálták.

És Európában?

Ugyanakkor a korábbi hírekkel szemben és a WHO aggodalmai ellenére sem indult még meg a közös uniós beszerzés a koronavírus elleni gyógyszerre a Pfizerrel, pedig Magyarország szeretne első körben 50 ezer kezelésre elegendő tablettához jutni, ahogy az egy korábbi Kormányinfón elhangzott.

Lapunk kérdésére az Európai Bizottság magyarországi képviselete arról tájékoztatott, hogy még mindig nincsenek érdemi információk e téren, azaz semmi elmozdulás nem tapasztalható, hogy mikor lesz kapható hazánkban a Paxlovid.

Az európai uniós tagországok egyébként saját maguk is kezdeményezhetnek tárgyalást a Pfizerrel a gyógyszer beszerzése miatt, ezért erre vonatkozó kérdésünket feltettük a Pfizernek. Válaszukban az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányítottak minket, de biztonság kedvéért kérdéseinket egyúttal az Operatív Törzsnek is elküldtük. Amint érdemi választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Németország, Spanyolország, Olaszország, Belgium, Görögország, az unión kívül Nagy-Britannia és az USA például közvetlenül a Pfizerrel tárgyal a gyógyszerrel kapcsolatban. Németországban csak azért nem jutottak még a páciensek az 1 millió dobozhoz, mert ahogy Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter a dpa-nak mondta, sürgősségi engedélyezési eljárást indított a Szövetségi Gyógyszer- és Orvostechnikai Intézettel közösen, s valószínűleg ez késlekedik.

Ugyanígy nincs megerősített hír arról sem, hogy a Spanyolország által megrendelt 344 ezer doboz, és az Olaszország által igényelt 50 ezer doboz megérkezett-e már valójában az ottani patikákba, csak azt lehet tudni, hogy Angliában bizony már ott figyel 5 millió doboz a gyógyszerből.

Szerbia ugyanakkor már novemberben aláírt a Pfizerrel, és február 14-től kapható is a gyógyszer náluk. Vagyis Anglián kívül ők a második ország Európában, amely hozzájutott a koronavírus elleni gyógyszerhez.

Izraelben eközben

Izraelbe már januárban megérkezett az első 20 ezer adag szállítmány abból a 100 ezer adagból, amelyre a Pfizerrel megállapodást írt alá. Hogy mennyiért sikerült hozzájutniuk, arról sajnos nincs információ. 

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy a hatalmas kereslet miatt cége közel 100 országgal folytat tárgyalásokat a Paxlovid-dal kapcsolatban és a kezdeti 50 millióról 120 millióra emelte a 2022-ben gyártandó mennyiséget.

A Reuters mindeközben arról számolt be, hogy a Paxlovid alkalmas lehet a poszt-Covid tünetek enyhítésére és teljes megszüntetésére is, amely szintén sok ember életét könnyítené meg.

Frissítés: kaptunk választ az EMMI-től , miszerint "A molnupiravir EU-s közös közbeszerzésről szóló egyeztetések jelenleg is zajlanak, ahol a magyar álláspontot az Országos Kórházi Főigazgatóság képviseli. A tárgyalásokon többek között a szállítás feltételeiről, a kiszállításra kerülő gyógyszercsomagolás nyelvéről, és egyéb  garanciákról egyeztetnek."

Kérdésünk azonban a Paxlovidra vonatkozott, amely nem tartalmaz molnupiravirt (ezt nem is a Pfizer, hanem egy másik gyártó, a Merck értékesíti, és a kutatások szerint hatásossága is alulmarad a Paxlovidtól).

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.