5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A kormány tavalyi árakkal számolva próbálja az emberekkel elhitetni, hogy mennyire jól járnak a mostani rezsiszabályokkal. Érdemes ugyanakkor megnézni a valós számokat.

A kormány úgy döntött, hogy az augusztustól kezdődő rezsiévben is marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár a magyar családok számára – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos egy keddi sajtótájékoztatón az MTI híre szerint. Németh Szilárd közlése szerint az ehhez szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően minden magyar család, amely az átlagfogyasztás mértékéig fogyaszt energiát, 181 ezer forintot tud megspórolni havonta - lódította a politikus.

Németh Szilárd hozzátette: egy évvel ezelőtt döntött arról a kormány, hogy – a háborúra és az elhibázott brüsszeli szankciós politikára válaszul – mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig. Hozzátette, ez a gáz esetében 1729 köbméter/év, az áram esetében 2523 kilowattóra/év.

Nagyon rosszul jár, aki az átlagfogyasztás felett van földgázban. Fotó: Depositphotos
Nagyon rosszul jár, aki az átlagfogyasztás felett van földgázban. Fotó: Depositphotos

Néhány ezer forintot spórolunk az áramon

Úgy tűnik, a magyar kormányt a tények továbbra sem zavarják, vagy a propaganda gyártása közben arra sem vették a fáradtságot, hogy frissítsék a tavalyi számokat. Persze, ha ezt megteszik, akkor józan paraszti ésszel is beláthatóvá válna, hogy a kormány által sulykolt óriási kegy valójában porhintés, hiszen a magyar családok a mostani piaci árak alapján alig spórolnak, ha pedig valaki az átlagnál többet fogyaszt, akkor kifejezetten rosszul jár a mostani állítólagos rezsicsökkentett árakkal. Hozzátehetjük persze, ez a politikai csodafegyver történetében nem egyedülálló, hiszen a földgáz rezsicsökkentett ára hosszú éveken át meghaladta a piaci árakat.

Nézzük először az elvileg olcsóbbnak számító elektromos áramot, amelynek tőzsdei ára tavaly július elején, amikor a rezsicsökkentés megroppant, átlépte a 300 eurós árat (megawattóránként), sőt, a csúcson 700 euró feletti tőzsdei árat is láthattunk. A 2022 nyarán és őszén kialakult nemzetközi árakhoz képest a magyarországi lakossági tarifa valóban igen kedvező volt. Akkoriban a kormány azon állítása is megállta a helyét, hogy az Európai Unióban messze a legolcsóbban a magyar fogyasztók vásárolhatják az áramot.

Azóta viszont sok minden változott, így a legmagasabb szintekhez képest nagyjából a tizedére estek az árak. Sőt július elején az a paradox helyzet is előállt, hogy a napi jegyzés nulla alá becsúszott, vagyis az eladók fizettek a vevőknek, hogy átvegyék az energiát. Ezt persze még véletlen sem szabad evidenciának venni, az viszont reális, hogy az elmúlt egy hétben átlagosan 80 euró/MWh ár volt a magyar áramtőzsdén, a Hupix-on. Mindez azt jelenti, hogy a kedvezményes lakossági ár, amely az áram díja mellett a rendszerhasználati díjat is tartalmazza olcsóbb, mint a piaci, ám az átlagfogyasztás alapján számított havi 210 kW-os fogyasztás esetén jelenleg ez nagyságrendileg 5 ezer forint megtakarítást jelent a magyar családok számára. Érdemes megjegyezni, ha az úgynevezett lakossági piaci árat nézzük, akkor az állam által meghatározott árszint egyértelműen meghaladja a piaci árakat.

Rengeteget bukik, aki az átlagnál több gázt fogyaszt

A gáz esetében a rezsicsökkentett árak és a tőzsdei jegyzés viszonyában hasonló a helyzet, mint az elektromos áramnál. Az alaptermék a jelenlegi nemzetközi árak alapján némileg a magyar rezsicsökkentett ár alatt van. Ha itt is figyelembe vesszük (az áramhoz képest jóval kisebb) rendszerhasználati díjat, akkor azt láthatjuk, hogy jelképes kedvezményt kapnak havonta a magyar családok.

A fentiekből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy azok, akik túllépik az átlagfogyasztást és ahhoz képest hétszeres árat kénytelenek fizetni az úgynevezett lakossági piaci ár alapján, azok nagyon rosszul járnak. Ők ugyanis a nemzetközi árakhoz képest 600 forintnál is nagyobb veszteséget szenvednek el köbméterenként.

Van, akinek ez is számít

Természetesen a kormány gazdaságpolitikája következtében kialakult extra magas infláció miatt számos olyan háztartás van, amely - sajnálatos módon – érezhetően elindult a lejtőn és a korábbiakhoz képest jelentősen szegényebb lett. Számukra a gáz- és áramszámlákon elérhető havi 8-10 ezer forint is fontos lehet, ugyanakkor nagyon sok magyar háztartás érezheti úgy, hogy ez a kormány részéről nem érdemi segítség, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ennek kommunikációjára óriási összegeket költenek el.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy noha a kormány különböző jogcímeken óriási összegeket szed be, az idei költségvetésben a Rezsivédelmi Alapba 2000 milliárd forint került, ez nem a lakosságnál csapódik le. A mostani piaci árak és a lakossági tarifákat tekintve a rezsicsökkentett árak összességében az állami energiakereskedő, az MVM számára már egyáltalán nem okoz veszteséget. Ezzel szemben az egyes különadókat, amelyek a rezsivédelmet szolgálnák, az érintett vállalatok jó eséllyel a lakosságra terhelik, akik így kvázi duplán fizetnek a látszólag olcsó energiáért.

Érdemes kitérni arra, hogy Németh Szilárd keddi nyilatkozatával szemben nem havi, de még éves szinten sem tudnak a családok 180 ezer forintot megspórolni a piaci árakhoz képest. Sőt, ahogy azt fent mind az áram, mind a gáz esetén jeleztük, azok, akik az átlagfogyasztás feletti mennyiséget használnak, összességében jobban járnának a rezsicsökkentés nélkül. Számukra ugyanis a piaci árak alkalmazása kedvezőbb lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!