<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A robotika, az automatizálás és a vegyszer nélküli, környezetkímélő takarítási technológiák további térhódítását várják idénre az épületüzemeltetési szakemberek. Gond lehet, hogy az építőipar egyre erősebben csábítja az ágazat szakmunkásait.

Kapaszkodjanak meg! Magyarországon mintegy 400 ezer ember dolgozik a különféle létesítmények üzemeltetését végző cégeknél. Ám ez a szám folyamatosan apad. Már tudjuk is, hogy miért. Természetesen azért, mert terjed az automatizáció, a távolról végzett irányítás és egyre több a robot is. Úgyhogy folyamatosan kerül veszélybe több ezer ember állása, főleg a kisebb, kevés géppel és viszonylag sok élő munkaerővel működő takarító cégeknél.

Az irodaházak éttermeit is egyre kevesebb ember takarítja (fotó: pixabay.com)
Az irodaházak éttermeit is egyre kevesebb ember takarítja (fotó: pixabay.com)

A home office térhódítása alapvető változásokat hozott az irodaépületek életében. A dolgozók visszacsábítása a legtöbb cég számára kihívást jelent. Ma már alapelvárás a magas szintű IT lefedettség és megjelent a kényelem és a relaxációt szolgáló megoldások iránti igény is. Szolgáltatói oldalon előtérbe kerül a robotika és az automatizálás, aminek megjelenése sokkal inkább a munkaerő-hiánynak és nem a pandémiának köszönhető -  fogalmazott a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO FM) a 2021-es összefoglalójában. A szervezet növekvő piaci forgalmat jósol 2022-re. 

Nem meglepetés, hogy a covid a létesítménygazdálkodási szektort is megrengette és változásokat idézett elő, különösen az irodaépületek piacán. A home office jelentősen átalakította az igényeket, mi több az irodák kialakítása során az otthon kényelmével való versengés is tapasztalható. A jövőt illetően viszont már nem a covid a legnagyobb kérdés, hanem a személyi és képzettségi szinten is fellépő munkaerőhiány. A képzett karbantartókat, menedzsereket magas fizetésekkel csábítja az építőipar. 

Kicsit szélesebb körben vizsgálva a létesítménygazdálkodási piacot, más változásokra is érdemes odafigyelni. Az 5 százalék feletti várható gazdasági növekedés a megrendelésállomány emelkedésével jár. A felpörgő építőipar egyszerre hoz plusz bevételt és a munkaerő elszippantásával bérnyomást. A 20 százalékos minimálbér emelkedés - a járulékcsökkenés ellenére is - kétszámjegyű bérinflációt eredményez. A villamos- és gázenergia árának 2-3-szoros növekedése az épületek költségszintjének emelkedését okozza. 

Végül azt is feltétlenül meg kell említeni, hogy az alapanyagárak drasztikus emelkedése a létesítménygazdálkodók által felhasznált eszközök, anyagok, alkatrészek árát is megemeli. A nagy kérdés, hogy ilyen turbulens piaci környezetben az év végi ártárgyalásokon milyen díjnövekedést tudnak elérni az üzemeltetési szakemberek.

„A pandémia komoly feladatokat adott a létesítménygazdálkodóknak, akik hősiesen és nagy hatásfokkal vették az akadályt, de a járványnak egyrészt még nincs vége, másrészt a hatására elindult folyamatok folyamatos kihívásokat teremtenek. Ehhez adódik a munkaerőhiány, a pandémia kényszere alatt bevezetett távmunka biztosítása, a fenntarthatósági klímacélok elérésében vállalt szerep és ezzel összefüggésben a robotika és automatizálás felgyorsított implementációja” – összegezte a 2021-es év tapasztalatait Schmidt József, a LEO FM) elnöke.

Míg 2020 arról szólt, hogy a cégek hogyan álljanak át az otthoni munkavégzésre (ahol ez egyáltalán lehetséges volt), addig a tavalyi év az irodai közegbe való visszatérésé volt. De hogyan tudunk olyan irodát kínálni, ami többet tud, vagy legalább olyan kényelmet biztosít a munkavállalónak, mint a home office? Ez volt 2021 egyik központi kérdése, amire a cégek a lehetőségeikhez mérten reagáltak is.

Felértékelődött a zöld környezet, a kertek, teraszok és a relaxációs terek és helyben végezhető sportolási lehetőségek iránti igény is. A magas szintű IT szolgáltatások alapelvárássá váltak, hiszen az otthoni munkavégzés kialakításának ez volt az egyik alapfeltétele. Ugyanilyen alapvetés a magas szintű fertőtlenítési rutin kiépítése, ami viszont újdonság az a vegyszer nélküli, környezetkímélő takarítási technológiák iránti igény megjelenése.

Könnyű lenne azt gondolni, hogy a robotika és az automatizált folyamatok iránti igény az iparág fejlődésének eredménye, a valóság ennél sötétebb. A technológiai újításokat ugyanis éppen a munkaerő-hiány keltette életre, ami már a covid megjelenése előtt is a szektor egyik fő problémája volt.

Ma már egyre több szolgáltató használ robotikát, sőt van olyan cég is, amelyik saját fejlesztésű robotokat alkalmaz. A robotok, például az automatikus súrológépek és porszívók különösen jó megoldást jelenthetnek a nagy létesítmények takarítására, mivel gyorsabban dolgoznak, és beprogramozhatók úgy, hogy éjszaka is működjenek, amikor az épület üres. A takarítórobotok a személyzet takarítási idejét is csökkenthetik, és csökkenthetik az épületbe be- és kijáró emberek számát, ami a mai üzleti környezetben értékes lehet.

A 2021 utolsó negyedévi létesítménygazdálkodási hangulatindex értéke erős optimizmust mutat, értéke: 53,06. Az FM vállalatvezetők bizakodnak, egyrészt a covid indukálta szigorítások, zárások elmaradása, másrészt a gazdasági növekedés miatt. A LEO FM az utóbbi évben nagy növekedésnek indult, a tagvállalatok árbevétele 298 milliárd forintot ért el, a kezelt terület 15 millió m2, a közvetlen alkalmazottak száma pedig 15 ezer fő. A szervezet jelenleg további 1000 betöltetlen pozíciót tart nyilván Budapesten és az agglomerációban, de a legégetőbb munkaerő-hiány Nyugat-Magyarországon tapasztalható.