<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Igaz, egy másik mutatóban listavezetők vagyunk.

Mindössze hét tagállam teljesítette tavaly a NATO elvárását, amely szerint a GDP legkevesebb két százalékát kell védelmi célokra költeni, írta laptársunk, a Privátbankár.hu az észak-atlanti szövetség kedden nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva.

A sort Görögország vezeti, amely a bruttó hazai termékének 3,54 százalékát fordította ilyen célra, majd az Egyesült Államok (3,46) és Litvánia (2,47) következik.

Magyarország a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra tavaly a NATO becsült adatai szerint, amellyel a mezőny második felében, a 19. helyen található a 29 tagállam között.

Ebben a tekintetben Olaszországgal,  Németországgal, Dániával, Portugáliával és Törökországgal vagyunk körülbelül egy szinten.  

Hazánk 9 évvel ezelőtt még csak a GDP 0,86 százalékát szánta erre a célra, amit 2020-ra a duplájára (1,76 százalékra) növelt. Az elmúlt két évben ez az arány ugyanakkor enyhén csökkent a dokumentum szerint (1,68, illetve 1,44 százalékra).

Egy másik mutatóban – a fejlesztésre szánt költések aránya a védelmi költéseken belül – ugyanakkor listavezető Magyarország. A teljes védelmi kiadások csaknem felét (48 százalékát) fordítottuk erre a célra, megelőzve Görögországot és Luxemburgot.

A NATO-elvárás ebben a tekintetben 20 százalék. Ezt mindössze négy ország – Németország, Belgium, Kanada, Portugália – nem érte el, de utóbbi országok sem maradtak el tőle sokkal.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.