2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós átlaghoz viszonyítva a magyar háztartások fogyasztása csak 70 százalék volt, még Bulgária és Románia is jobb mutatókat produkált. A jegybank az inflációt tette felelőssé, a kormány kincstári optimizmussal reagált.

A magyar háztartások csupán az uniós átlag 70 százalékát költötték fogyasztásra – áll az Eurostat friss elemzésében. Bulgáriában ez az arány 73, Romániában pedig 89 százalék.

Alig fogyasztunk
Alig fogyasztunk
Fotó: Pixabay

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az RTL Híradónak azt mondta,

„a magyar átlag lakosság a legszegényebb átlagosan az unió összes polgárát figyelembe véve. Ennek részben következménye a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesése, hiszen nagyon keveset tudunk fogyasztani”.

Mint arról lapunk is beszámolt, áprilisban ismét csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz viszonyítva annak ellenére, hogy a reálbér-emelkedés ugyanebben a hónapban 9,5 százalék volt.

A jegybank és a kormány eltérően reagált. A Magyar Nemzeti Bank szerint „az infláció emelkedése következtében a reáljövedelmek csökkentek, a fogyasztói bizalom jelentősen mérséklődött, alacsonyabb szintre, mint a Covid idején. Mindez értelemszerűen visszavetette a fogyasztást”. A kabinet viszont csak annyit válaszolt az RTL stábjának, hogy „a családok egyre többet fogyasztanak”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!