2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Letette az esküt Magyarország 7. köztársasági elnöke, ezután mondott „székfoglaló” beszédet.

Sulyok Tamás hivatalosan csak március 5-től válik Magyarország köztársasági elnökévé, így hétfőn csupán megválasztott államfőként mondott beszédet.

Beszéde kezdetén Sulyok kijelentette, hogy miután az Alkotmánybíróság elnökeként kapta a jelölést, és így jelenleg megválasztott államfőként és az Ab-elnökeként áll az Országgyűlés előtt, meghatározza és behatárolja lehetőségeit. Kijelentette, nem tartja sem elegánsnak, sem helyesnek azt, hogy politikai beszéddel nyilvánuljon meg.

Azután, hogy megköszönte családjának támogatását, áttért a jogi keretekre. A Telex cikke szerint Sulyok itt arról beszélt, alapvetően és elsősorban közjogi és alkotmányjogi problémákat tud érzékelni abból a rendszerből, amit a politika szóval szoktak leírni. Kijelentette, Aaz alkotmánybírósági vitakultúrát szereti, ahol a vita szigorúan magázódva folyik, kiküszöbölve mindenfajta személyeskedést.

Ígéretet tett arra, hogy az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog dolgozni köztársasági elnökként, és hangsúlyozta a bizalom fontosságát is, mivel szerint az „előítéletektől mentes, kölcsönös bizalom a nemzeti egység alapja”.

Sulyok Tamás először szólalt meg köztársasági elnökként. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Sulyok Tamás először szólalt meg köztársasági elnökként. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Európai magyarság

Sulyok Tamás szerint őt minden Magyarországhoz, magyarságához köti, és „a magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető, a Szent Korona is csak európai kontextusban nyeri el értelmét. (…) Aki magyar, az európai is” – idézte a Telex. Hangsúlyozta, olyan Európát szeretne, ahol az értékek sokat jelentenek.

A szuverenitás kérdéskörére áttérve kijelentette, a nemzeti szuverenitást pedig az alkotmányok szemszögén keresztül tudja megközelíteni. Hangsúlyozta azon véleményét, miszerint Magyarország nem szuverenitást, hanem hatáskört ruház át az Európai Unióra. Hozzátette, nincs egységes európai nemzet, csak tagállami nemzetek vannak szerinte.

Kegyelmi ügyek

A kegyelmi ügyekre és a kitüntetésekre kitérve a megválasztott köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy itt a legszélesebb körű transzparenciát fogja preferálni – ezen kijelentését nehéz nem úgy értelmezni, hogy kevesebb kegyelmet ad majd, mint elődje, Novák Katalin, és ezekről nyíltan kommunikálnak majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!